Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Tres nous distintius de qualitat i d'origen per als vins de la DO Montsant

Aporten més informació al consumidor i donen la màxima garantia de traçabilitat del producte

Amb l'objectiu de garantir encara més la traçabilitat dels seus vins i d'oferir la màxima informació al consumidor, la DO Montsant ha presentat tres nous distintius de garantia d'origen i qualitat. Es tracta d'un nou sistema de diferenciació dels distintius de garantia d'origen i qualitat, pioner a tot l'Estat. Segons Pilar Just, presidenta de la DO, es vol "posar en valor el rigor del treball i garantir la transparència i la traçabilitat del producte, però també plasmar-ho a les etiquetes i donar una informació extra al consumidor final".

Tipicitat i singularitat

Es tracta d'una divisió de l'actual distintiu en tres nous segells que marcaran tres categories de vins sota les denominacions de Viticultor-Elaborador, Elaborador-Embotellador i Comercialitzadora. Aquest nou sistema de diferenciació, en el qual s'està treballant des de fa més de dos anys, neix amb la voluntat d'oferir la garantia màxima de traçabilitat del producte, amb vocació de transparència envers els consumidors i amb la voluntat d'incrementar el valor dels productes del sector primari, reforçant-ne la tipicitat i la singularitat. Per a Just, és important que el consumidor "sàpiga que hi ha diferents figures dins del sector del vi".

Els tres nous distintius

  • Viticultor-Elaborador. Es posa l'accent en la importància de la vinya i en el control del procés d'elaboració del vi per al celler. Per obtenir aquest distintiu, els vins han de procedir de raïm de finques pròpies o habituals del celler (finques arrendades o proveïdors amb un contracte mínim de 5 anys) i tot el procés d'elaboració fins a la comercialització s'haurà de fer al mateix celler. Es calcula que un 80% dels 6-7 milions de vins que es produeixen anualment a la DO entraran dins d'aquest distintiu.
  • Elaborador-Embotellador. Aquest distintitu definirà les marques en què la procedència del raïm o el mateix vi sigui de més d'un celler de la DO Montsant. Això englobaria un petit percentatge de la producció de vi total, entre un 7% i un 8%.
  • Comercialitzadora. Inclourà els vins embotellats per un tercer, és a dir, empreses comercialitzadores inscrites prèviament a la DO. Es tracta dels anomenats 'vins d'encàrrec'. Es calcula que són prop d'un milió d'ampolles anuals.

Estampació hologràfica

Una de les novetats d'aquests distintius és que incorporaran un holograma de seguretat, una eina que protegeix el producte i la marca de possibles agressions, com còpies fraudulentes o falsificacions. El nou sistema per categories conviurà amb l'actual distintiu del Consell Regulador un màxim de dos anys. Les primeres ampolles que lluiran algun dels tres nous distintius es començaran a comercialitzar cap al mes d'abril.

Aquesta aposta per la transparència i el rigor coincideix amb el 20è aniversari de la DO Montsant, que treballa per continuar millorant la traçabilitat mitjançant els controls a la vinya i als cellers, però també amb l'etiquetatge dels vins per oferir les màximes garanties de qualitat i origen als consumidors. La DO comprèn unes 1.900 hectàrees de vinya i és una DO jove i molt dinàmica. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 281

TOT EL SABOR DE L'ESTIU!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Maria Solivellas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: