La vinyala és la varietat de cargol més preuada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia en general. Aquesta varietat de cargol, també anomenat ‘cargol de vinya’ ha pres la denominació peculiar i pròpia de ‘vinyala’ i forma part de l’entorn natural del territori, amb la celebració de la Fira de la Vinyala. L’artesania, el lleure i la gastronomia són els altres elements bàsics d’aquesta nova edició de la fira que s’impulsa des de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Òdena, amb la coordinació i producció de Mapamundi Produccions. La fira tindrà lloc el diumenge 19 de setembre, de 10 a 15 h, al Parc de la Font.
Jornades gastronòmiques, a l’octubre
Agafant el relleu a la Fira de la Vinyala, el mes d’octubre se celebren a Òdena les Jornades Gastronòmiques de la Vinyala, promogudes per l’Ajuntament, amb l’objectiu de posar en relleu la importància de la tradició culinària d’Òdena d'aquesta menja exquisida molt lligada al territori de vinyes i camps de conreu que formen el seu paisatge. Hi participen els restaurants del municipi i de la comarca que ho vulguin, els quals proposen diferents receptes d’aquesta varietat de cargol.