DAVID CABALLERO
10/01/2024Sí, és un cítric. Sí, té molta vitamina C. I sí, acostumeu a prendre-la en sucs acabada d'esprémer... Però la taronja té molts secrets, propietats i maneres de cuinar-la! Sabíeu que prové de la Xina? I que és el cítric més consumit arreu del planeta?... A CUINA us informem de 10 secrets sobre aquesta fruita i, com no pot ser d'una altra manera, us els acompanyem d'unes receptes boníssimes! Gaudiu-ne!
'Burrito' de conill al pibil, romesco picant amb taronja i calçot Becky Lawton
Actualment, la taronja és el cítric més consumit a tot el món. N'existeixen plantacions als Estats Units d'Amèrica, al Brasil, a Mèxic, a l'Índia i, evidentment, a Espanya. Viatjarem a l'altra banda de l'oceà amb una recepta de gustos mexicans.
Flam xinès amb plàtan caramel·litzat, amaretto i taronja
La taronja prové originàriament d'Àsia, més concretament, de la Xina. A Europa la van portar els portuguesos. Per començar, aquí teniu una recepta que us transportarà als seus orígens.
Batut de taronja, pastanaga, maca i cúrcuma Becky Lawton
La taronja és una font molt important de vitamina C: 100 grams de taronja tenen el 64% de la quantitat diària recomanada de vitamina C. És més fàcil prendre-la en forma de suc, però també podeu incloure-la en un bon batut com aquest.
Crema cremada de flor de taronger i taronja
La flor del taronger (tarongina) es fa servir molt en rebosteria, en forma d'essència, per donar un cert toc cítric a algunes preparacions, com ara brioixos i galetes... És el que s’anomena 'aigua de flor de taronger'. CUINA us vol proposar un repte: una recepta dolça amb aquesta part més desconeguda de la taronja, la seva flor.
Gaspatxo de taronja, gingebre, pastanaga i iogurt grec
Se solen consumir taronges per fer-ne suc i taronges que s'anomenen 'de taula', sovint molt més grosses. Com en el cas del batut, us presentem una altra recepta per fer-ne un bon suc i ben fresquet: un gaspatxo de taronja!
Torró de xocolata blanca amb taronja i festucs americans
La taronja es pot fer servir tant en preparacions dolces com salades, funciona molt bé combinada en postres amb xocolata i la pela pot aromatitzar, per exemple, cremes. En aquest cas, us proposem una recepta dolça i boníssima, un torró molt especial.
Gelat de coco amb salsa de taronja amarga
Hi ha dos grans grups de taronges, les dolces i les amargues. Pel que fa a les dolces, podem trobar les navel, les blanques i les sanguines. Jugueu amb totes les possibilitats i prepareu aquest gel tan refrescant.
Mousse de mató amb melmelada de taronja, safrà i vainilla
De la taronja, en podem fer suc, consumir-la com a fruita, fer-ne servir la pela ratllada per aromatitzar plats o la pela pelada per donar gust a cremes i salses. També en podem fer melmelada o un sorbet, o confitar-ne la pela per a pastisseria. Intenteu fer aquesta mousse, us sorprendrà!
Llom a la sal amb taronja Ada Parellada
En plats salats, les taronges es poden utilitzar per fer vinagretes i amanides, per aromatitzar cremes, sopes i salses i per acompanyar plats de peix, 'cebiches' o, fins i tot, plats de caça i de porc. Prepareu aquest llom a la sal i comproveu-ho.
Amanida de mongetes tendres i taronja amb bacallà esqueixat
A l'Estat espanyol, la principal varietat de taronja consumida és la navelate, formada per una fruita dins l'altra; d'aquí ve que se'n digui 'melic', per la forma de melic al final del fruit.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.