- Segons l'escorça, la polpa, la forma... De melons n'hi ha de molts tipus, però a l'Estat espanyol els més comuns són el gàl·lia, el de pell de granota, el cantalup, el groc i el verd.
- A l'hora de triar un meló ens hem de fixar que no tingui cops ni taques a la pela. És important que faci una olor dolça, això indica que és madur. El més pesat serà més gustós, ja que els que tenen la pela gruixuda són més bons.
- Una hidratació saludable i nutritiva. El meló és molt ric en aigua, un 92% del seu pes, aproximadament, per la qual cosa és una fruita que hidrata com poques durant els mesos de calor.
- Una fruita i una verdura a la vegada. El meló pertany a la família de les cucurbitàcies, com la carbassa i el cogombre; per tant, és una fruita que pertany a un gènere de verdures.
- Els colors de la polpa. Hi ha melons de molts tipus, però interiorment els diferenciem pels de polpa blanca o grogosa i els de polpa ataronjada.
- De digestió molt ràpida, se sol menjar cru. El meló es pot consumir de diverses maneres. La més comuna és com a fruita o formant part d'amanides, i sempre cru, però tenim l'opció de cuinar-lo lleugerament a la planxa o a la brasa.
- Triturats refrescants. Amb meló podem fer cremes, sopes fredes, gelats i mousses, triturant-ne la polpa.
- Un clàssic de l'estiu: meló amb pernil. Casa perfectament amb productes salats: la combinació de meló i pernil salat, probablement, és la més destacada.
- Bones combinacions amb dolços i salats. Podem gaudir del meló tallat a trossos, a daus, a boletes, en amanides, com a postres, com a guarnició de begudes, com a guarnició de plats salats, com a aperitiu i entrant, ja que combina tant amb ingredients dolços com salats.
- A temperatura ambient. A l'hora de consumir-lo, la temperatura ambient és una bona aliada per potenciar-ne el sabor. Un cop obert, la millor manera de conservar-lo és a la nevera, tapat amb plàstic (film).