Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
Sopa de lletres

La trampa de les tendències

Article publicat al número 256 de la revista CUINA (febrer 2022)

Modes gastronòmiques

Modes gastronòmiques Mar Guixé

El fenomen no és nou. El 1907, el restaurant Miramar, de Barcelona, ja s’anunciava a La Vanguardia amb el reclam “Cada dijous i festius, el plat de moda, cannelloni”. Sempre hi ha hagut usos, maneres i costums que han estat en voga durant un temps o en un país determinat –que és com el diccionari defineix el concepte moda

I, en l’àmbit de la gastronomia, sempre hi ha hagut productes, plats, restaurants, estils o dietes que, pel que sigui, a partir d’un cert moment, desperten l’interès general, i són buscats i assaborits cada cop per més gent durant un període de temps. És aquesta orientació o corrent que es desenvolupa a l’interior d’un grup –com també ens explica el diccionari– el que anomenem tendència

'Pescaclics'

No, el fenomen no és nou, però darrerament s’ha potenciat. La globalització comunicativa, el desig malaltís d’estímuls, el seguiment dels influents i el nou gregarisme que promouen les xarxes socials –la necessitat d’imitar allò que veiem a Instagram o a TikTok– ho ha estimulat. També, la fabricació compulsiva de notícies per part dels mitjans en línia, amb els consegüents titulars i formats ‘pescaclics’ en què la simplificació categòrica del tipus “Els 50 millors...”, “Els 10 imprescindibles...”, “Els 5 que no et pots perdre...” triomfa. Aquestes notícies acaben esdevenint profecies autoacomplertes; és a dir, pel mateix fet de dir que tal o qual cosa serà la nova tendència, promouen que ho sigui.

Fa temps que a Alícia ens vam adonar que, fóssim més o menys escèptics amb aquestes dinàmiques culturals tan aparentment conjunturals, per incidir positivament en els hàbits de consum de la societat, a més de la tecnologia alimentària i la ciència nutricional rigorosa, havíem de detectar, controlar i aprofitar els estímuls que feien que la gent comencés a menjar una determinada fruita, deixés de menjar un nutrient concret o busqués desesperadament una tal preparació. Per això vam muntar un observatori permanent de tendències, per entendre’n les dinàmiques i els interessos. 

Perquè d’interessos a controlar les dinàmiques, n’hi ha, no siguem ingenus. Algú es beneficia del fet que de cop ens vingui més de gust tal cosa en lloc d’una altra, i algú també en pot sortir perjudicat, nosaltres directament o el nostre entorn. Per això podem continuar consumint i explicant tendències, és clar, però amb una mica de consciència. Perquè és més divertit tenir criteri. I convenient.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: