Segons dades de l'European Market Observatory for Fisheries and Aquaculture Products, el lluç és un dels peixos més consumits a l'Estat espanyol. L'any 2020 es trobava entre els tres tipus de peix més venuts, mentre que el 2017 va liderar el rànquing en solitari. Els motius? El preu, l'exportació en massa, la versatilitat culinària, el sabor, les propietats alimentàries... En són molts, encara que, des de CUINA, òbviament, ens volem centrar en els últims de la llista, ja que són els que us ajudaran a decidir si incorporeu o no el lluç a la vostra dieta diària.
Hem de tenir en compte que existeixen molts tipus de lluç al mercat, ja que són una família molt gran. No obstant això, les característiques que destacarem són comunes entre les variants que us trobareu a les peixateries del vostre barri o als supermercats de confiança. Parlem, doncs, d'un tipus de peix ric en les vitamines del tipus B (B1, B2, B3, B6, B9 i B12), les quals ens ajuden, en general, a la producció d'energia i al funcionament correcte del cervell i del sistema nerviós. A banda de la càrrega de vitamina del tipus B, també destaca el seu alt contingut en minerals com el calci o el ferro.
Com podeu veure, és un aliment complet i molt bo. És per això que us presentem aquestes propostes idònies per descobrir el sabor característic d'aquest animal marí i perquè, a més a més, pugueu gaudir dels seus beneficis.
Tronc de lluç farcit de llagostins i ceps
Mercè Navarro us proposa una recepta en què el lluç compartirà el protagonisme amb els llagostins i els ceps, ja que a cada queixalada trobareu, també, els dos ingredients. És una elaboració molt senzilla, amb un toc diferent.
Lluç farcit de musclos
Seguim amb els farcits, ara, però, amb el rei dels mol·luscs. La tècnica que haureu de seguir en aquesta ocasió serà diferent; en l'elaboració anterior havíeu de posar la barreja al forn. En aquest cas, ho fregireu tot per tal d'acabar aconseguint una espècie de bunyol farcit de marisc. Serà una explosió de sabor a cada mos.
Sopa de peix, lluç i carxofes
Al principi hem parlat de la versatilitat culinària del lluç. Amb aquesta recepta, doncs, us mostrem el potencial de l'aliment a l'hora d'aportar sabor a un brou de peix amb verdures. En la recepta es planteja l'ús d'un caldo preelaborat, encara que, si ho voleu, el podeu cuinar vosaltres mateixos de manera casolana.
Lluç i rap a la planxa amb sofregit d'alls i cues de gamba
Al forn, fregit, bullit i, ara, a la planxa. Acompanyat d'una rodanxa de rap, complementareu el lluç amb un sofregit d'alls i cues de gamba que dotaran els dos peixos d'un gust fresc i llaminer que farà d'aquest plat una opció perfecta per a qualsevol dieta equilibrada.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: