PAU SAURI
08/07/2022La cuina, com tots els processos creatius, es nodreix de la tradició establerta pels que hi van ser, però, alhora, basa la seva riquesa en la capacitat de creixement i d'innovació. Aquesta realitat sovint divideix les persones en dos grans blocs: les que defensen la cuina de tota la vida i les que aposten pel canvi constant. No obstant això, en aquest recull de postres tradicionals mirarem de fer feliç a tothom unint les elaboracions catalanes més conegudes amb ingredients diferents que us permetran redescobrir-les.
Crema cremada de carbassa
Tradició, postres i Catalunya són tres mots que s'amaguen darrere del concepte 'crema cremada' (o 'de Sant Josep'). Precisament per això volem que aquestes postres no us deixin de sorprendre mai. Gemma Clofent us proposa l'elaboració tradicional de la crema amb un gir de guió, ja que situa la carbassa com a ingredient principal i converteix aquestes postres en una opció perfecta per prendre a la tardor.
Canelons de mel i mató
Entre les postres catalanes hi ha una unió que sempre triomfa: la mel i el mató. En aquesta ocasió no canviem cap ingredient, no cal, però proposem un gir divertit i estètic en l'elaboració que pot animar els més petits –i els més grans– a gaudir de dos sabors coneguts des de fa temps. Presentar la mel i el mató en forma de canelons pot ser la cirereta del pastís per a qualsevol sopar o dinar que celebreu.
Coca de poma i ratafia
És costum acabar els dinars i els sopars de les festes majors i les diades amb una bona coca acompanyada de licor d'herbes digestiu que ajudi a fer baixar el menjar. Sabem que la coca de poma no representa cap innovació; tanmateix, el fet de remullar les làmines de la fruita prohibida en ratafia abans d'incloure-la a la massa fa que aquesta elaboració tingui un toc especial.
Braç de gitano de xocolata blanca i coco
Si no us agrada la crema cremada i mai no us heu atrevit a gaudir del braç de gitano, aquesta versió de Gemma Clofent és la indicada. La xocolata blanca i el coco es converteixen en el recobriment del caneló de pasta farcit de nata. Podríem dir que l'elaboració canvia per fora, però manté l'essència característica per dins.
Panellets de 'mojito' Gemma Clofent
Tanquem la llista amb la unió potser més extrema i trencadora. Si hi ha algun plat que us permeti reinventar-vos i descobrir nous sabors per sorprendre –i sorprendre-us– és aquest: petites mossegades de massapà on la llima i la menta xoquen amb la dolçor del sucre en pols.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: