Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

7 receptes amb la fruita tropical més coneguda

Per gaudir del sabor deliciós i de tots els nutrients de la pinya

ADRIÁN ROQUE

28/03/2022

La pinya és una fruita tropical d'origen brasiler que rep el nom d''ananàs' ('fruita excel·lent'). Amb un sabor deliciós i molts nutrients, sempre ha estat un símbol de luxe i d'hospitalitat; de fet, a les corts reials era una menja considerada signe de riquesa. Avui dia es consumeix a qualsevol època de l'any i és una de les fruites que conté més minerals i vitamines, per la qual cosa és una fruita òptima per a la salut. 

Segons Nutritienda.com, empresa en línia líder en productes de salut i bellesa, la pinya, fruita exòtica, és l'única que ha augmentat el seu consum els darrers anys, seguida de la xirimoia, el mango i el kiwi. Tanmateix, el consum de la resta de fruites continua baixant (els últims cinquanta anys ho ha fet un 40%). Així, el 30% de la població més gran de 15 anys reconeix que no consumeix cap fruita i només quatre de cada deu adults en consumeix almenys una peça diàriament.

Pinya caramel·litzada amb escuma de pebre de Timut

Us deixem tres consells per gaudir al màxim d'aquesta bona fruita i, després, tot un seguit de receptes acompanyades de curiositats de la pinya!

  • Com podem saber si una pinya està a punt per menjar

Les fulles han de ser verdes i, en estirar-les, s'han de desprendre amb facilitat. A més, si, en tocar la pinya, els dits s'hi enfonsen significa que la pinya està passada; ha d'estar dura i ha de pesar, ja que té molt de suc a l'interior.

  • Com la podem tallar d'una manera senzilla

La manera tradicional de tallar-la és com si fos un meló; és a dir, en traiem la base i la part de dalt i la partim a talls. Una altra manera de fer-ho consisteix a treure'n també els extrems, recolzar-la a la base i retirar-ne la pell de dalt a baix; una vegada pelada, la tallem a rodanxes.

  • Com l'hem de guardar perquè no es faci malbé

Un cop tinguem la pinya partida, cal consumir-la aviat perquè no es faci malbé. Si volem que duri més, cal guardar-la d'una manera hermètica i tapar-la bé. Per als que no vulguin consumir tota la pinya de cop, una bona opció és partir-la, ficar-la en bossetes i congelar-la.

01 Smoothie pinya thai

Smoothie pinya thai

Smoothie pinya thai

La pinya regula el trànsit intestinal i millora la digestió. Aporta fibra i aigua al nostre organisme, ja que més d'un 85% del seu contingut és aigua. Gràcies a la fibra que té, exerceix un paper fonamental en la funció del colon i estimula el trànsit intestinal; arrossega toxines i ajuda a eliminar els greixos sobrants. També millora la digestió, així que no deixeu de prendre'n!

Una manera fàcil, ràpida i bona d'aprofitar els beneficis de la pinya és amb un smoothie!

02 Croquetes de pinya colada

Croquetes de pinya colada AJJ Estudi

Croquetes de pinya colada

La pinya és antimicrobiana i antiinflamatòria. És una de les fruites que conté més bromelaïna, un enzim que inclou moltes propietats, intervé en processos inflamatoris i té una gran acció antimicrobiana. 

Hi ha res més bo que menjar una croqueta sabent que també és beneficiós per a l'organisme?

03 Caneló de pinya amb iogurt

Caneló de pinya amb iogurt

Caneló de pinya amb iogurt

La pinya millora la circulació sanguínia. Després d'analitzar aquest interessant enzim, la bromelaïna, per la seva acció anticoagulant, es va observar que té un paper important en la fluïdesa de la sang, amb la qual cosa es millora la circulació sanguínia.

Ja hem propossat dues receptes que serveixen d'entrant... I si fem un primer plat per aprofitar tota aquesta bromelaïna?

 

04 Pinya colada

Pinya colada

Pinya colada

És antioxidant i afavoreix el funcionament correcte del sistema immunitari. La pinya, font de vitamina C, contribueix a protegir les cèl·lules contra el mal oxidatiu (els antioxidants són capaços de neutralitzar l'acció dels radicals lliures). A més de contribuir al funcionament normal del sistema immunitari, gràcies a la vitamina C, la pinya també és rica en les vitamines A i E i en hidrats de carboni d'absorció lenta.

Fem un còctel ple de vitamines? I tant!

05 Sopa de coco amb tempura de pinya i crocant de pa

Sopa de coco amb tempura de pinya i crocant de pa Gemma Clofent

Sopa de coco amb tempura de pinya i crocant de pa

Ens aporta energia. La pinya té minerals com el magnesi, el fòsfor i el ferro, però sobretot destaca per la quantitat de iode que té. El iode, entre moltes de les funcions que duu a terme, és necessari perquè les cèl·lules transformin els aliments en energia i per a la producció normal de les hormones tiroidals.

I què pot aportar més energia que una bona sopa, ara que ja deixem enrere l'hivern?

06 Pastís de pinya i coco

Pastís de pinya i coco Gemma Clofent

Pastís de pinya i coco

Ajuda en les dietes aprimament. La pinya és una fruita ideal en els plans d'alimentació per perdre pes. Gràcies al seu contingut en bromelaïna, que millora la digestió de les proteïnes i regula el trànsit intestinal, també pot ajudar a disminuir la inflor abdominal. Té un contingut baix en calories i en hidrats de carboni, per la qual cosa és ideal per fer dieta.

Reduïm l'abdomen amb un bon pastís de pinya i coco? Sembla contradictori, oi?

07 Llom a la pinya

Llom a la pinya Ada Parellada

Llom a la pinya

Millora l'aspecte de la pell. Per acabar, la pinya contribueix a millorar l'aspecte de la pell. La hidratació que s'obté amb la ingesta de pinya permet una pell més elàstica i brillant. En cosmètica és molt utilitzada com a ingredient per afavorir els processos de cicatrització, ajudar a guarir les úlceres de la pell i tractar l'acne.

No veiem gaire viable que us poseu la nostra última recepta a la cara, però..., què us sembla si la tasteu?

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto