CUINA.CAT
27/11/2018Coradella de Molins de Rei Mariona Villavieja
La coradella és el Plat Favorit dels Catalans 2018, així ho han decidit aquells que han votat al concurs impulsat per aquesta revista. És un plat contundent fet amb menuts de xai lligat a la història de Molins de Rei, tradicionalment una vila de traginers. Un avís, es tracta d'un plat apte només per a estómacs preparats! Us hi atreviu?
Rossejat del delta de l'Ebre Mariona Villavieja
No va aconseguir el títol de Plat Favorit dels Catalans 2018, però n'era un bon mereixedor. Aquest plat típic de les Terres de l'Ebre representa perfectament la història de la zona: mar i arròs. Per fer-lo només necessiteu un bon brou de peix vermell, oli d'oliva de qualitat i el millor arròs del Delta. Res més.
Cim-i-tomba de Tossa Xevi F. Güell
El cim-i-tomba de Tossa de Mar és un plat fruit de la cuina d'aprofitament dels pescadors i profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa. La veritat és que la recepta que us ensenyem ha canviat poc respecte de l'original, ja que actualment els peixos que més s'utilitzen són el rap, el turbot, el bacallà i la rajada.
Cassola de tros de la Noguera Enrique Marco
La cassola de tros és un plat típic de la comarca de la Noguera que preparava el mateix pagès al camp o al tros. És com una versió de pagès del suquet mariner, on els pescadors posaven el peix que potser no venien. Es basa també en un concepte propi de la cuina catalana, l'aprofitament. Potser per això, hi ha tantes cassoles de tros com cases!
Cargols a la llauna de Lleida Enrique Marco
Els cargols a la llauna de Lleida és un dels plats més estimats del receptari tradicional llediatà. Són tan importants que fins i tot tenen una festa dedicada a aquest plat: l'Aplec de Caragol. No n'hi ha una recepta única, us ho podem ben assegurar. Tot i això, us proposem que prepareu a casa la deliciosa proposta que ens ha ensenyat el restaurant La Huerta.
Sarsuela de la Barceloneta Mariona Villavieja
La sarsuela de la Barceloneta és un plat de la família dels suquets, les bullabesses i altres cassoles de peix. No va aconseguir passar a les semifinals, però això no significa que no ho mereixés. La clau per fer una bona sarsuela és triar peix de qualitat... Així que feu una visita al mercat abans de cuinar-lo per trobar els millors exemplars. Necessitareu rap, orada, calamars, gambes, escamarlans, musclos i cloïsses.
Olla aranesa Enrique Marco
Aquesta preparació de cullera és la més característica de la cuina de la Vall d'Aran. Més que un plat calent, es tracta d'un plat contundent ideal per escalfar el cos en les zones de baixes temperatures. Antigament era una mena de sopa de verdures, però la que us ensenya el restaurant Eth Restilhè conté també vedella, botifarra, orella, morro i gallina.
Bull de tonyina de Vilanova i la Geltrú Mariona Villavieja
El bull de tonyina de Vilanova i la Geltrú és un plat típic dels mariners de la costa del Garraf. Amb el pas del temps s'ha deixat de fer a moltes cases i restaurants del municipi, però realment forma part de la seva memòria històrica. Per no oblidar el bull de tonyina per sempre, el Restaurant 1918 ens proposa que fem a casa aquesta recepta!
Niu de Palafrugell Xevi F. Güell
El niu de Palafrugell és un plat molt antic que en els seus inicis portava carn, ja que es tractava d’un plat de Quaresma. Amb el temps es va anar enriquint, els pescadors van afegir-hi sèpia i els surers el van completar amb aviram de cacera. La preparació d’aquest plat ja us avisem que és molt llarga, quatre dies abans cal deixar en remull el peixopalo, i dos abans, la tripa.
Bacallà a la manresana Mariona Villavieja
Encara que Manresa no sigui ciutat de costa, un dels plats més típics de la zona és el bacallà a la manresana. És molt senzill de fer, només cal bullir les patates i el bacallà ,i, un cop estigui fet, emplatar-ho i acompanyar amb allioli de codony. Opcionalment també s'hi pot afegir espinacs, panses, pinyons, prunes seques o ou dur.
Patates de la Deu Xevi F. Güell
A Olot, una mena de màgia volcànica fa que els olotins facin cua cada diumenge per menjar les patates de La Deu. Són molt famoses les del restaurant La Deu, al mateix municipi. Així que hem aconseguit que ens ensenyin els trucs per fer-les a casa com uns autèntics autòctons. Ja no cal anar fins a Olot, només comprar els ingredients necessaris i preparar-les seguint els passos que us facilitem en aquesta recepta.
Fideus rossos de Cambrils Mariona Villavieja
En la línia del rossejat del Delta, podem trobar els fideus rossos de Cambrils. És una recepta que podeu degustar pràcticament a tota la Costa Daurada. Són uns fideus que no porten peix; sí que és cert que se n'utilitza per fer el brou, però no en conté de trossejat com per exemple una fideuà o un arròs de peix. Si el brou és gustós, el sabor que agafaran els fideus serà espectacular.
En vols més?
Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Inscriu-te al newsletter de Cuina i uneix-te a la nostra gran família. Ja som més de 35.000.