Més enllà de les festes, el fred o el canvi d'horari, el que la gent espera tan bon punt s'apropa l'hivern és la temporada de la mandarina. Una fruita de color taronja, rica en vitamina C i amb una pela molt versàtil, que alguns prenen infusionada per relaxar-se i agafar una mica de calor. La manera tradicional de consumir-la és, com la majoria de les fruites, tan bon punt cau de l'arbre. De totes maneres, des de CUINA us proposem sis elaboracions dolces i salades en què la mandarina aportarà un toc especial.
Mandarina ensucrada Gemma Clofent
No mentim pas, comencem per l'elaboració més dolça de tot el recull. La preparació d'aquestes postres és molt senzilla; només haureu de preparar una gelatina amb ou, remullar-hi els grills de mandarina i, finalment, arrebossar-los en sucre, com si fossin croquetes.
Pagell AJJ Estudi
En aquest plat de Pep Nogué, la mandarina n'és la cirereta. Un cop hàgiu dut a terme totes les elaboracions necessàries, les unificareu amb una emulsió de la fruita d'hivern que haureu estat reduint a foc lent. Els sabors de la mandarina, les carxofes i la carbassa fan d'aquest plat una opció idònia per a la temporada entre la tardor i l'hivern.
Sopa de mandarina amb vainilla, magrana i alfàbrega Becky Lawton
Tot i que és una sopa d'hivern, aquest plat el servirem fred. A diferència de l’elaboració anterior, en aquest cas el paper de la mandarina serà cabdal, ja que és la base d’aquest brou de fruites.
Carpaccio de pop amb fetge i mandarina
Christian Zanchetta ens proposa aquesta recepta en què, barrejant el suc de mandarina amb brou d'ànec, s'aconsegueix una fusió de sabors dolços i salats que imperarà en l'elaboració. Serà molt important coure bé el pop, perquè el gust de la barreja no li resti protagonisme.
Vi calent amb mandarina i espècies
A l'inici parlàvem de la versatilitat de la pela de la mandarina a l'hora de ser infusionada o, també, ser utilitzada com a cítric en certes elaboracions. En aquest vi calent, però, infusionareu tota la mandarina junt amb gingebre i el vi, i aconseguireu unificar els tres sabors en una sola beguda. A l'hora de servir-lo, podeu mantenir les rodanxes de mandarina seca dins del got.
Tot mandarina: suc, sorbet, borratxo i flamet
No podíem acabar de cap altra manera que no fos amb el plat 'tot mandarina', en què totes les elaboracions que hi tenen lloc –suc, sorbet, borratxo i flamet– es duen a terme amb la fruita d'hivern.
En vols més?
Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de: