Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La fabada és un dels plats més emblemàtics d'Astúries. Una joia de la gastronomia tradicional. Es fa, com sabem, amb mongetes blanques seques ‒anomendades fabes en asturià‒ i sempre a foc lent. De fet, el xup-xup dels llegums és un dels més suaus ja que, si els coem a foc massa fort, s'esquerden. Aquí hi trobareu una recepta que una asturiana li va explicar, fa molts anys, a la periodista Núria Bàguena.  

 

 

Preparació

  1. Poseu a remullar les mongetes seques amb aigua tèbia durant 12 h.
  2. Escorreu-les i poseu-les en una olla, amb aigua que cobreixi dos dits per sobre les mongetes, amb un rajolí d’oli, el lacón, la cansalada, els peus i l’orella de porc. Afegiu-hi, també, l’os de pernil, una mica repelat.
  3. Amb un cullerot, aneu traient l’escuma que es formi a la superfície. Deixeu-les coure durant 1 h 30 min a foc lent. És important que no arribin a bullir fort, que l’aigua tot just tremoli, fent un xup-xup molt suau, i cal coure-les destapades. Sempre han d'estar cobertes d'aigua, o sigui que, si veieu que s'han inflat i per tant l'aigua que hi havia a l'inici ha disminuit, aneu afegint-hi, si cal, una mica d’aigua freda. D’aquest pas, se’n diu espantar les mongetes.
  4. El temps de cocció depèn sempre de la mida de les mongetes i del temps que fa que són seques. Quan falti poc perquè estiguin cuites, afegiu-hi el xoriço i, al cap de 10 min, els botifarrons i el safrà, dissolt amb una mica del suc. Deixeu-ho acabar de coure.
  5. Quan les mongetes estiguin cuites, traieu els trossos de carn i trossegeu-la; torneu-los a posar a l’olla i serviu la fabada. Si us quedés massa líquida, aixafeu dues o tres mongetes, afegiu-les a l’olla i sacsegeu-la o remeneu-la, i s’espessirà de seguida.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: