Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El dejuni o 'sawm' és un dels cinc pilars de l’islam, juntament amb la professió de fe, l’oració, l’almoina i el pelegrinatge a la Meca. I dins del calendari islàmic hi ha un temps dedicat especialment al dejuni: és el mes del ramadà. En aquest període, els musulmans no poden menjar, ni beure, ni fumar, ni mantenir relacions sexuals durant les hores de sol.

Quan es pon el sol, les famílies es reuneixen per menjar plegades. Després de tot el dia sense ingerir cap menja, s’acostuma a començar amb dàtils, per continuar amb una sèrie de plats copiosos, rics en greixos, sucre i calories. Els menús varien molt en funció de les zones. 

Sopa 'harira' i fruita seca

Si prenem la referència de la comunitat musulmana més nombrosa a Catalunya, la marroquina, segur que a taula no hi falta mai una sopa 'harira', un 'sellú' (una barreja de fruita seca, farina torrada, mel i mantega) o 'rghayefs' farcits (una mena de creps de pasta de full). A les ciutats i pobles dels diferents països musulmans, les nits del ramadà són especialment animades i els carrers s’omplen de gent. 

Un cop acabat el ramadà, se celebra una gran festa, l’'Id al-Fitr'. És tradició menjar dolços i compartir-los i, a més, és el moment per estrenar roba nova, especialment la canalla.

Preparació

  1. En un bol ample, poseu tots els ingredients secs i barregeu-los.
  2. Afegiu-hi l’oli o la mantega fosa a poc a poc mentre ho aneu barrejant tot.
  3. Aneu-hi afegint l’aigua i barrejant-ho tot fins que es formi una pasta no gaire dura.
  4. Escalfeu una paella i unteu-la d’oli, i empolseu-hi una mica de sèmola. Formeu una bola amb la massa i aneu-la escampant per la paella, a foc baix. Emmotlleu-ne les vores amb una cullera perquè quedi rodoneta.
  5. Gireu-la amb l’ajuda d’un plat, com si fos una truita.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: