Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El 'chapati' és un pa sense llevat, elaborat simplement amb farina, oli, sal i aigua, una menja representativa d'una comunitat, la sikh, que és vegetariana perquè considera que matar un animal és un signe de violència. No mengen ni carn, ni peix, ni ous. I cal afegir que tampoc no beuen alcohol ni els és permès fumar. La raó s'endinsa en els principis fonamentals de la seva fe: tenen un respecte radical per la natura, pel món creat per déu. Tampoc no es tallen els cabells. Aquest fet explica un dels trets característics dels sikhs, que és el turbant que sempre els acompanya, pulcrament modelat, i que els recull els cabells. Un altre signe d'identitat és el cognom. Totes les dones es diuen Kaur ('princesa') i tots els homes es diuen Singh ('lleó). Gagandeep Singh, portaveu de la comunitat sikh de Catalunya (al nostre país hi viuen gairebé 13.000 sikhs), ens explica que aquesta va ser la manera d'evidenciar que tots els homes i dones són iguals. 

Bona prova de la generositat dels sikhs són els 'langars' o menjadors comunitaris, on se serveixen àpats a tothom, sense distinció de cap tipus, perquè tots som iguals. Els 'langars' s'organitzen als llocs de culte sikh ('gurdwares') o al carrer. 

Preparació

  1. Poseu la farina en un bol que us permeti pastar-la. Afegiu-hi sal i barregeu-ho bé.
  2. Poseu-hi l’oli i torneu-ho a barrejar, per tal que l’oli quedi repartit per tota la massa.
  3. Afegiu-hi aigua de mica en mica i aneu-ho pastant, fins que noteu que la massa té una textura suau i homogènia que no s’enganxa a les mans. Deixeu-la reposar 15 min.
  4. En una superfície enfarinada, dividiu la massa en cinc o sis boles. Doneu-los forma de discos de 3 mm de gruix. Aixafeu la pasta amb un corró, evitant que hi quedi aire a dins.
  5. Escalfeu una paella i coeu-hi els discos de pa 'chapati' per separat. Quan noteu que s’inflen (molt poc, ja que no porten llevat), gireu-los, per coure’ls per l’altra banda. Quedaran petites zones més torrades per tots dos costats: és el senyal que el pa està a punt. Col·loqueu els pans en un drap net i serviu-los immediatament. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: