
L'Àsia més mediterrània
Tendències
Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
Genis del foc
Ramon Freixa
De Castellfollit de Riubregós a l'Empordà, de l'Empordà a Madrid i de Madrid a Colòmbia. A Ramon Freixa, totes li ponen i ara tan sols té un desig entre cella i cella: tancar el cercle.
Per fer boca / Gastropistes
Parem taula!
Ens agrada menjar i beure bé, però també ens agrada una taula ben guarnida. Per això, hem voltat pel país a la recerca d'artesans que creen peces tradicionals, úniques, innovadores… per cuinar i per servir. N'hi ha tantes i de tan boniques, que tothom es barallarà per parar taula!
Per fer boca / Taula reservada
Oda al menú del migdia
Tapes i vermuts completen l'oferta d'aquest local de l'Eixample barceloní
Per fer boca / 24 hores
Torí
Per fer boca / Caçasabors
Pastes i pralinés de fruita seca
Artesana, saborosa, intensa i saludable. Així és aquesta gamma de productes creada per la pastissera badalonina Ester Roelas, pensada per enriquir qualsevol elaboració dolça, professional i casolana.
Per fer boca / 'Gastroquiz'
Moha Quach
Durant la seva infantesa a Nador (Marroc), va aprendre a respectar la natura i a valorar-ne els fruits. Viu a Tarragona des dels dotxe anys i al seu restaurant, El Terrat, ha apostat sempre pel producte de proximitat.
A la cuina / Menú del mes
D'abril
Els colors de la primavera tenyeixen d'alegria els plats del menú que Francesc Murgadas ha elaborat aquest mes. El verd de les fulles i les verdures i el vermell de fruites com la maduixa inunden els plats d'una proposta suau i saludable per donar la benvinguda a la temporada d'àpats a l'aire lliure i de propostes lleugeres.
A la cuina / Master class
Quina nata!
La nata, que també es pot dir 'crema de llet', és un derivat lacti que es fa servir molt a l'hora de cuinar. De consistència greixosa i de color més o menys blanc, n'hi ha de diversos tipus, fins i tot vegetals! Carme Ruscalleda ens explica quina nata hem de triar segons com la vulguem fer servir.
A la cuina
L'Àsia més mediterrània
Les cuines dels diferents països asiàtics són cada cop més presents en el nostre dia a dia, fins al punt que ja no ens limitem a menjar en restaurants exòtics, sinó que també n'hem integrat les tècniques i els processos per cuinar plats d'inspiració asiàtica amb productes del nostre entorn: l'Àsia més mediterrània!
A la cuina / La convidada
Cuina d'arrels compartides
Aquest mes viatjo fins a Balaguer, la capital de la Noguera, per conèixer una cuinera que em farà tornar als orígens amb un plat de cuina tradicional –'llangonissa' amb peres– amb contrast de sabors i de textures
A la cuina
Brots de primavera
L'esplendor de la primavera no es detecta només per l'augment de les temperatures i perquè hi hagi més hores de sol: el renaixement de les flors, les plantes i els brots verds omplen de color i aroma els dies que s'allarguen. Aprofitem aquest ressorgiment de la natura per incorporar productes vegetals als plats i per preparar receptes lleugeres i saludables, però també boniques! La varietat de fulles, flors i brots comestibles és tan gran que no sabem ni per on començar, bé, sí, per aquestes quatre receptes que, tan bon punt l'Anna i la Beatriz –les autores del reportatge– ens les van presentar, ja vam caure rendits als seus peus.
A la cuina / Plaers saludables
Suplements de col·lagen: a favor o en contra?
El col·lagen és la proteïna que abunda més al nostre cos i és el component principal de la pell, dels ossos i dels teixits connectius. Té una funció eminentment estructural, però també s'encarrega de modular funcions vitals. Aquesta proteïna està formada per tres aminoàcids no essencials, és a dir, que el cos té la capacitat de sintetitzar.
A la cuina
A capes
Ciceró, un dels polítics i filòsofs més destacats de l'antiga Roma, ja confessava que sentia passió pel lagum, un plat a base de tires llargues de pasta que des del segle XVII coneixem com a lasanya, i que rivalitza amb els canelons a l'hora d'oferir variants i farciments de tota mena. Avui, les capes ni tan sols han de ser de pasta: podem crear lasanyes amb làmines fines d'hortalisses i, fins i tot, fer-ne versions dolces, amb capes de fruita. Sigui com sigui, en aquesta transició tan fantàstica entre el fred de l'hivern i la calor de l'estiu que és la primavera, hem volgut tastar receptes fetes a capes, lasanyes amb farciments vegetals i, és clar, la versió més tradicional.
A la cuina / Les postres de la casa
Cassoletes ben dolces!
Poden ser dolces o salades, un aperitiu o unes postres, i es fan de pasta brisa, de pasta de full o d'algun altre ingredient, com ens proposa Gemma Clofent. Parlem de les cassoletes, uns recipients comestibles per omplir amb combinacions diverses. Les tres que us presentem aquí són ideals per endolcir l'inici de la primavera amb fruites i xocolata.
Al celler / Tria de tres
Vins de Vilalba dels Arcs
Tres referències per degustar un 'savoir faire' respectuós amb el territori i amb l'entorn
Al celler / Pel broc gros
Còctels celestials en un bar terrenal
La Higuera és una de les millors cocteleries de Barcelona i un bar de tota la vida amb cuina de planxa i bon producte
Al rebost / Calendari
Abril
N'hi ha de blancs i de verds, de conreu, silvestres, en conserva... Però, siguin quins siguin els que poseu al cistell, menjar espàrrecs sempre és un encert!
Al rebost / Decàleg
Pèsols
Els pèsols són un llegum originari de l'Orient Mitjà (tot i que tenen més propietats de les verdures que no pas dels llegums) molt consumit arreu del món i que als nostres mercats és fàcil de trobar a la primavera.
Al rebost / Tant de gust
Aquí fan croquetes de 53 gustos diferents!
Al rebost / Tria bé!
Cargols de terra vs. cargols de mar
Al rebost / L'adreça
L'herboristeria de tota la vida
Te la Marinera, a Garriguella (Alt Empordà), és un herbolari a l'antiga, com els d'abans, amb plantes, herbes, tes, espècies i alguns productes relacionats, com pomades i olis essencials. Una cova d'Alí Babà atemporal, plena d'aromes, sabors i remeis naturals.
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos per les mones de Pasqua
El 18 d'abril, dilluns de Pasqua, arriba el moment de posar en pràctica una de les tradicions més esperades: els padrins han de lliurar les mones als fillols. És 'hora de gaudir d'un dia ben dolç'!
Fora de carta / Fes-me feliç
Teresa Gimpera
Cinc regals gastronòmics per entusiasmar l'exmodel i actriu
Fora de carta / Sopa de lletres
Cuinar en temps de guerra
Ni les pitjors tragèdies ni les situacions més extremes no ens han de fer oblidar que hi ha necessitats que s'han de cobrir, passi el que passi. Afortunadament, hi ha persones i projectes, com el de José Andrés, que són capaços de mobilitzar tots els recursos que calgui.
- Amanida de llenties i verdures
- Espàrrecs arrebossats amb avellanes
- Crema de créixens
- Amanida cremosa de gambes
- Espàrrecs blancs i porros a la planxa amb miso
- Amanida de mitjana de vedella
- Brou d'ossos
- Lasanya vegetal amb espinacs i salsa d'alfàbrega
- Lasanya tradicional
- Lasanya vegetal crua de carbassó amb pesto
- Sopa ràpida de pèsols
- Truita oberta de pèsols
- Bacallà amb panses
- 'Dumplingsi' de botifarra i col
- 'Okonomiyaki' de temporada
- 'Llangonissa' amb peres
- Cassoletes de 'lemon pie'
- Cassoletes de galetes Oreo
- Cassoletes de xocolata, nata i maduixes
- Maduixa i taronja
- Aigua de primavera
- Coca amb saltat de primavera i formatge blau d'anacards
- Boletes verdes d'arròs amb salsa picant de pebrots i brots de coliflor
- Carpaccio de tronc amb vinagreta silvestre
- Sopa de tavelles de pèsols
- Guacamole de pèsols
- Brou depuratiu amb tavelles de pèsols
- Hummus de pèsols