Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 258
Cuina núm. 258. Abril 2022

L'Àsia més mediterrània

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del foc

Ramon Freixa

De Castellfollit de Riubregós a l'Empordà, de l'Empordà a Madrid i de Madrid a Colòmbia. A Ramon Freixa, totes li ponen i ara tan sols té un desig entre cella i cella: tancar el cercle.

Per fer boca / Gastropistes

Parem taula!

Ens agrada menjar i beure bé, però també ens agrada una taula ben guarnida. Per això, hem voltat pel país a la recerca d'artesans que creen peces tradicionals, úniques, innovadores… per cuinar i per servir. N'hi ha tantes i de tan boniques, que tothom es barallarà per parar taula!

Per fer boca / Taula reservada

Oda al menú del migdia

Tapes i vermuts completen l'oferta d'aquest local de l'Eixample barceloní

Per fer boca / 24 hores

Torí

Per fer boca / Caçasabors

Pastes i pralinés de fruita seca

Artesana, saborosa, intensa i saludable. Així és aquesta gamma de productes creada per la pastissera badalonina Ester Roelas, pensada per enriquir qualsevol elaboració dolça, professional i casolana.

Per fer boca / 'Gastroquiz'

Moha Quach

Durant la seva infantesa a Nador (Marroc), va aprendre a respectar la natura i a valorar-ne els fruits. Viu a Tarragona des dels dotxe anys i al seu restaurant, El Terrat, ha apostat sempre pel producte de proximitat.

A la cuina / Menú del mes

D'abril

Els colors de la primavera tenyeixen d'alegria els plats del menú que Francesc Murgadas ha elaborat aquest mes. El verd de les fulles i les verdures i el vermell de fruites com la maduixa inunden els plats d'una proposta suau i saludable per donar la benvinguda a la temporada d'àpats a l'aire lliure i de propostes lleugeres.

A la cuina / Master class

Quina nata!

La nata, que també es pot dir 'crema de llet', és un derivat lacti que es fa servir molt a l'hora de cuinar. De consistència greixosa i de color més o menys blanc, n'hi ha de diversos tipus, fins i tot vegetals! Carme Ruscalleda ens explica quina nata hem de triar segons com la vulguem fer servir.

A la cuina

L'Àsia més mediterrània

Les cuines dels diferents països asiàtics són cada cop més presents en el nostre dia a dia, fins al punt que ja no ens limitem a menjar en restaurants exòtics, sinó que també n'hem integrat les tècniques i els processos per cuinar plats d'inspiració asiàtica amb productes del nostre entorn: l'Àsia més mediterrània!

A la cuina / La convidada

Cuina d'arrels compartides

Aquest mes viatjo fins a Balaguer, la capital de la Noguera, per conèixer una cuinera que em farà tornar als orígens amb un plat de cuina tradicional –'llangonissa' amb peres– amb contrast de sabors i de textures

A la cuina

Brots de primavera

L'esplendor de la primavera no es detecta només per l'augment de les temperatures i perquè hi hagi més hores de sol: el renaixement de les flors, les plantes i els brots verds omplen de color i aroma els dies que s'allarguen. Aprofitem aquest ressorgiment de la natura per incorporar productes vegetals als plats i per preparar receptes lleugeres i saludables, però també boniques! La varietat de fulles, flors i brots comestibles és tan gran que no sabem ni per on començar, bé, sí, per aquestes quatre receptes que, tan bon punt l'Anna i la Beatriz –les autores del reportatge– ens les van presentar, ja vam caure rendits als seus peus.

A la cuina / Plaers saludables

Suplements de col·lagen: a favor o en contra?

El col·lagen és la proteïna que abunda més al nostre cos i és el component principal de la pell, dels ossos i dels teixits connectius. Té una funció eminentment estructural, però també s'encarrega de modular funcions vitals. Aquesta proteïna està formada per tres aminoàcids no essencials, és a dir, que el cos té la capacitat de sintetitzar.

A la cuina

A capes

Ciceró, un dels polítics i filòsofs més destacats de l'antiga Roma, ja confessava que sentia passió pel lagum, un plat a base de tires llargues de pasta que des del segle XVII coneixem com a lasanya, i que rivalitza amb els canelons a l'hora d'oferir variants i farciments de tota mena. Avui, les capes ni tan sols han de ser de pasta: podem crear lasanyes amb làmines fines d'hortalisses i, fins i tot, fer-ne versions dolces, amb capes de fruita. Sigui com sigui, en aquesta transició tan fantàstica entre el fred de l'hivern i la calor de l'estiu que és la primavera, hem volgut tastar receptes fetes a capes, lasanyes amb farciments vegetals i, és clar, la versió més tradicional.

A la cuina / Les postres de la casa

Cassoletes ben dolces!

Poden ser dolces o salades, un aperitiu o unes postres, i es fan de pasta brisa, de pasta de full o d'algun altre ingredient, com ens proposa Gemma Clofent. Parlem de les cassoletes, uns recipients comestibles per omplir amb combinacions diverses. Les tres que us presentem aquí són ideals per endolcir l'inici de la primavera amb fruites i xocolata.

Al celler / Tria de tres

Vins de Vilalba dels Arcs

Tres referències per degustar un 'savoir faire' respectuós amb el territori i amb l'entorn

Al celler / Pel broc gros

Còctels celestials en un bar terrenal

La Higuera és una de les millors cocteleries de Barcelona i un bar de tota la vida amb cuina de planxa i bon producte

Al rebost / Calendari

Abril

N'hi ha de blancs i de verds, de conreu, silvestres, en conserva... Però, siguin quins siguin els que poseu al cistell, menjar espàrrecs sempre és un encert!

Al rebost / Decàleg

Pèsols

Els pèsols són un llegum originari de l'Orient Mitjà (tot i que tenen més propietats de les verdures que no pas dels llegums) molt consumit arreu del món i que als nostres mercats és fàcil de trobar a la primavera.

Al rebost / Tant de gust

Aquí fan croquetes de 53 gustos diferents!

Al rebost / Tria bé!

Cargols de terra vs. cargols de mar

Al rebost / L'adreça

L'herboristeria de tota la vida

Te la Marinera, a Garriguella (Alt Empordà), és un herbolari a l'antiga, com els d'abans, amb plantes, herbes, tes, espècies i alguns productes relacionats, com pomades i olis essencials. Una cova d'Alí Babà atemporal, plena d'aromes, sabors i remeis naturals.

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos per les mones de Pasqua

El 18 d'abril, dilluns de Pasqua, arriba el moment de posar en pràctica una de les tradicions més esperades: els padrins han de lliurar les mones als fillols. És 'hora de gaudir d'un dia ben dolç'!

Fora de carta / Fes-me feliç

Teresa Gimpera

Cinc regals gastronòmics per entusiasmar l'exmodel i actriu

Fora de carta / Sopa de lletres

Cuinar en temps de guerra

Ni les pitjors tragèdies ni les situacions més extremes no ens han de fer oblidar que hi ha necessitats que s'han de cobrir, passi el que passi. Afortunadament, hi ha persones i projectes, com el de José Andrés, que són capaços de mobilitzar tots els recursos que calgui.

Receptes
  • Amanida de llenties i verdures
  • Espàrrecs arrebossats amb avellanes
  • Crema de créixens
  • Amanida cremosa de gambes
  • Espàrrecs blancs i porros a la planxa amb miso
  • Amanida de mitjana de vedella
  • Brou d'ossos
  • Lasanya vegetal amb espinacs i salsa d'alfàbrega
  • Lasanya tradicional
  • Lasanya vegetal crua de carbassó amb pesto
  • Sopa ràpida de pèsols
  • Truita oberta de pèsols
  • Bacallà amb panses
  • 'Dumplingsi' de botifarra i col
  • 'Okonomiyaki' de temporada
  • 'Llangonissa' amb peres
  • Cassoletes de 'lemon pie'
  • Cassoletes de galetes Oreo
  • Cassoletes de xocolata, nata i maduixes
  • Maduixa i taronja
  • Aigua de primavera
  • Coca amb saltat de primavera i formatge blau d'anacards
  • Boletes verdes d'arròs amb salsa picant de pebrots i brots de coliflor
  • Carpaccio de tronc amb vinagreta silvestre
  • Sopa de tavelles de pèsols
  • Guacamole de pèsols
  • Brou depuratiu amb tavelles de pèsols
  • Hummus de pèsols
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto