
Bojos pels arrossos secs!
Tendències
Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
Genis del foc
Josep Moreno
Deliranto
A Salou, allà on alguns brètols amb mala bava tan sols veuen un niu de 'guiris' de pell rogenca i oci nocturn a baix cost, aquest cuiner vallenc ofereix cuina al·lucinògena amb pseudònim de contacontes.
Per fer boca / Gastropistes
Anem de brunch!
No és ni un esmorzar ni un dinar, però aquest àpat d’origen anglosaxó que té els ous, les torrades, la fruita i els cereals com a protagonistes cada vegada té més seguidors i ha evolucionat fins a covertir-se en un fenomen gurmet. Hem tastat deu 'brunchs' barcelonins que val la pena que descobriu!
Per fer boca / Taula reservada
Quan la qualitat i els preus ajustats són compatibles
Tapes i platets de nivell al bar Verat de Santa Coloma de Gramenet
Per fer boca / 24 hores
Granada
Per fer boca / Caçasabors
Sobrepuny de cuirols
Amb aquest formatge, Pep Venturós ret homenatge a un dels cims de la serra de Catllaràs, al Berguedà. Un dels punts de sortida principals per assolir-lo és la nou de Berguedà, molt a prop de la seva formatgeria.
Per fer boca / 'Gastroquiz'
Èric Soldevila
Format a l'Escola Hofmann, aquest cuiner penedesenc ha passat per les cuines de diversos restaurants, com el Coure, de Barcelona, i ara és darrere els fogons del Devici, al centre de Vic.
A la cuina / Menú del mes
De maig
Carn de xai –típica de primavera–, un peix blau gustós, una arrel plena de color i l'aroma inconfusible de la vainilla. Amb aquests quatre ingredients, Francesc Murgadas ens proposa un menú de temporada per gaudir del bon temps i dels àpats saludables. Aprofiteu la quantitat i la diversitat de fruites i hortalisses que hi ha ara mateix al mercat!
A la cuina / 'Master class'
El llevat nutricional
Font de proteïnes, fibra, vitamines i minerals, el llevat nutricional és un llevat inactiu de color groc que podem trobar en forma de flocs, granulat o en pols en botigues de venda a granel, de dietètica i en herbolaris. Es fa servir de manera habitual com a complement alimentari en dietes vegetarianes.
A la cuina
Bojos pels arrossos secs!
Els melosos i caldosos agraden, però que els arrossos secs i de capa fina s'han posat de moda és una realitat que podem comprovar entaulant-nos en restaurants arreu de Catalunya. Són arrossos que concentren l'essència dels ingredients, però que suposen un repte afegit perquè quedin perfectes.
Nosaltres hem preguntat als que en saben com podem fer un bon arròs sec i Sergi Escolà, del restaurant Casinet del Vendrell, tot un expert, ens n'ha preparat quatre receptes boníssimes.
A la cuina / La convidada
Montserrat a la cuina
A la cuina
Coques salades
Focaccia, piadina, pizza i, és clar!, coca de recapte. D’Itàlia a Catalunya, però també més enllà, com la fougasse provençal i les seves variants regionals. Vinguin d'on vinguin, les coques salades ens encanten, sobretot pel ventall immens de possibilitats de combinar-les amb tants i tants ingredients que, només de pensar-hi, ens fa venir l'aigua a la boca. També anomenades 'masses de pa pla', són un recurs inesgotable per a tota mena d'àpats i tenen tantes versions com cuiners les fan. Nosaltres us en proposem quatre de gustos molt mediterranis per assaborir la primavera!
A la cuina / Plaers saludables
Per què no se'm posen bé els productes lactis?
Si esteu prenent productes sense lactosa i, tot i així, us continueu trobant malament, potser és que el vostre problema té a veure amb les proteïnes de la llet.
A la cuina
Espàrrecs verds
N'hi ha de blancs i de conreu, de frescos o en conserva, però a la primavera ens encanta anar al mercat o recórrer els marges dels camins i trobar-hi espàrrecs verds per preparar unes receptes espectaculars.
A la nostra cultura gastronòmica ens els mengem tots i hem estat capaços de convertir aquestes tiges en un gran acompanyament i en l'ingredient principal de cremes, truites i saltats, però sempre hi ha marge per a la innovació i per aprendre noves maneres de gaudir-ne. Aquest mes, ho fem amb un plat que ens recorda el 'brunch', amb una crema molt ben acompanyada i amb un risotto espectacular.
A la cuina / Les postres de la casa
Sense gluten
La cuina dolça, per l'ús habitual de farina de blat, és la que pot donar més maldecaps a les persones amb celiaquia. Per sort, cada vegada hi ha més establiments que fan pastissos i dolços sense gluten, i també són més conegudes les receptes que es poden fer a casa sense ingredients que tenen aquesta proteïna. Gemma Clofent ens en proposa tres de boníssimes.
Al celler / Tria de tres
Tocats per la tramuntana
Tres propostes negres sorgides de Capmany, un bell paisatge que respira vi i història.
Al celler / Pel broc gros
Cervesa artesana, estrenes d'autor i molt de caliu
La combinació ideal del Barna Brew, un 'Brewpub' d'inspiració belga on se celebra la vida amb bona 'birra' i bona teca.
Al rebost / Calendari
Maig
Cada any esperem amb delit que arribi el maig per trobar cireres acabades de collir als mercats d'arreu del país. Una fruita que és una autèntica llaminadura!
Al rebost / Decàleg
Maduixes
La maduixa és un fruit de color vermell brillant i suculent, molt aromàtic i que s'obté de la maduixera. Antigament, les maduixes creixien als boscos espontàniament, i es va trigar molt a començar a conrear-les, ja que són molt delicades.
Al rebost / Tant de gust
Com a Itàlia, però sent a Cervera
Al rebost / Tria bé!
Gamba blanca vs. gamba vermella
Al rebost / L'adreça
Quina barbaritat de xocolata!
La producció artesana, el producte i el comerç de proximitat i la sobirania alimentària són els tres eixos de Cacau, una pastisseria olotina que treballa sota el lema 'Artesania o barbàrie' i que ofereix només productes propis o elaborats per artesans de l'entorn.
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos pel vinagre
Sense aquest producte, les amanides no serien el mateix i alguns dels plats més icònics de la nostra gastronomia, com els escabetxos, mai no haurien existit.
Fora de carta / Fes-me feliç
Tomàs Molina
Una pluja de regals gastronòmics per al meteoròleg més mediàtic
Fora de carta / Sopa de lletres
El futur de la pesca i l'aqüicultura
Menys d'un de cada cinc peixos o marisc que ens mengem prové de les nostres costes i, paral·lelament, s'estan desenvolupant sistemes cada cop més nets i eficients d'agricultura i ramaderia marina que marquen el camí del sector en el futur.
- Rotlles de pollastre
- Entrant de pastanaga i pernil
- Amanida de verat
- Coca d'escalivada i anxoves
- Minicoques de tomàquet, bolets i bacó
- 'Piadina' d'albergínia, pebrot i pernil ibèric
- Sandvitx de calamars
- Espàrrecs amb ou escalfat i salsa holandesa
- Risotto d'espàrrecs verds i formatge de cabra
- Espatlla de xai amb taronja i olives negres
- Arròs de llamàntol
- Arròs d'ànec, ceps i fruites del bosc
- Arròs de gamba vermella
- Arròs de peus de porc, botifarra de perol, naps i pinyons
- Bacallà amb ou dur i brots de coliflor
- Cassoletes de poma
- Pastís de xocolata i avellana
- Lioneses de nata
- Carquinyolis de festuc
- Crumble de maduixes
- Gelat de maduixes i iogurt grec
- Batut de maduixes i beguda vegetal
- Torrada vegetal, gratinada amb llevat nutricional
- Crema d'espàrrecs verds i sèsam
- Salsa fresca de maduixes
- Melmelada de maduixes
- Maduixes amb vinagre de Mòdena