
Bojos per les truites!
Tendències
Tot el que cal saber per ser 'foodie' de debò
Genis del foc
Rafel Muria
Quatre Molins
Conegut com ‘el xef de la mel’, conjuga amb seguretat un llenguatge culinari personal i el vi de la zona en un espai enogastronòmic.
Per fer boca / Gastropistes
Remenem les cireres!
És pensar en cireres i... la boca se’ns fa aigua! Ens agraden de totes maneres, però agafar-ne un bon grapat i seure a la fresca mentre ens delectem amb el seu gust, una a una, no té preu. Sou tan cirera-addictes com nosaltres?
Per fer boca / Taula reservada
Córrer món i tornar a casa
Amb Lo Bistró, Xavier Ayala i Gemma Pons porten la seva experiència a Mollerussa.
Per fer boca / Caçasabors
Pa d'olives de Can Tria
Olivada negra, olives verdes trossejades, all, oli d’oliva, farina d’espelta, llevat natural i aigua són els ingredients del pa estrella d’aquesta masia maresmenca.
Per fer boca / Gastroquiz
Carme Picas
Va començar a cuinar de petita al Santuari de Montgrony i, després de passar per la llar, El Celler de Can Roca i El Bulli, ara cuina al càtering El Ginjoler, de Cornellà de Terri, i al Ginjoler a l’Hort del Rector, a Sant Feliu de Guíxols.
A la cuina
Menú del mes
Maig
Amb l’esclat del bon temps, és el moment de gaudir de plats lleugers i saludables. En el nostre menú de maig el verd triomfa, ja que Francesc Murgadas ens ha preparat una minuta primaveral amb un entrant de faves i menta, una crema de verdura amb pesto, un plat principal amb peix i olives negres i unes postres molt aromàtiques amb pinya.
A la cuina / Master Class
Cuinar amb Thermomix
La Thermomix és un robot de cuina que compleix diverses funcions, a més de triturar, com, per exemple, cuinar al buit, elaborar masses, fermentar, coure a baixa temperatura i coure al vapor, entre d'altres. Es fa servir tant en l'àmbit domèstic com en el món de la restauració professional.
A la cuina
Bojos per la truita!
Perquè pot combinar amb tot
Ous frescos, un rajolí d'oli i… tot allò que vulgueu! Les truites són uns embolcalls senzills, però perfectes per encabir-hi un món de sabors per gaudir-ne en qualsevol àpat del dia.
A la cuina / El xef a casa
Un plat tradicional de mandonguilles amb molta salsa!
La cuina és una de les seves grans passions, com ens va confessar Maria Clarella quan ens va escriure per dir-nos que “m’agradaria que en Pep Nogué vingués a casa per cuinar plegats”. La Maria, que viu al Masnou, va optar per una recepta de la seva àvia Milagros, que va aprendre a fer amb la seva mare, la Maria: unes mandonguilles per llepar-se’n els dits.
A la cuina
Ànec mut
Receptes amb l'altre rei del corral
Si hem de triar dues aus que formen part del nostre imaginari gastronòmic, el pollastre i l’ànec guanyarien la partida de llarg. A Catalunya, especialment a la zona del Penedès, es cria ànec mut des del segle XVI i, precisament, hem demanat a un cuiner penedesenc, Oriol Llavina, del restaurant El Cigró d’Or, de Vilafranca del Penedès, que ens proposi quatre maneres de preparar aquesta au per deixar-nos amb la boca ben oberta.
A la cuina / Plaers saludables
Dieta 'keto'
Hi ha moltes persones que, quan senten a parlar de la dieta cetogènica, ho associen amb una dieta restrictiva i difícil de seguir socialment. Tenen una part de raó, però analitzem-ho.
A la cuina
Olives
A la cassola i al plat
Originàriament, de les olives només se’n feia oli, ja que són uns fruits molt amargs, cosa que no permetia menjar-los directament. Amb el temps, es va aprendre a fer-les comestibles i, avui dia, en tenim moltes varietats disponibles (negres, trencades, arbequines, sevillanes...). I no només per fer l’aperitiu! En un país mediterrani com el nostre, on les oliveres formen part del paisatge, també hem sabut fer-les servir a la cuina, passades pels fogons o no, com a guarnició o com a contrapunt de sabor. Descobriu-ne les possibilitats amb les tres receptes que us proposem.
A la cuina / Les postres de casa
Dolços vegans
Ens encanta el dolç! I volem que, d’una manera saludable, estigui present en tot tipus de dietes. Aquest mes, Gemma Clofent s’ha fixat en les postres veganes i ens en proposa tres que, de ben segur, agradaran tant als que segueixen una dieta sense proteïna animal com als que no. El més important és gaudir del plaer d’uns dolços temptadors!
Al celler / Tria de tres
Amb parellada
Tres vins blancs lleugers amb una gamma aromàtica floral i de fruites blanques.
Al celler / Remena, nena
Com més sucre, més dolç
En els còctels, els endolcidors, emprats en la justa mesura, fan de contrapunt als sabors amargs o àcids.
Al rebost / Calendari
Maig
És el segon cereal més produït al món i en mengem des de fa gairebé 7.000 anys. Parlem de l’arròs, un producte bàsic de la dieta a tot el planeta.
Al rebost / Decàleg
Patata
És un dels ingredients més versàtils a la cuina i n'hi ha varietats ideals per a tot tipus de coccions. David Caballero ens descobreix deu de les característiques bàsiques d’aquest tubercle per aprofitar-lo al màxim a l’hora de preparar els plats.
Al rebost
Els 10 essencials del rebost japonès
Anem a comprar els productes que no falten a les cases de l’arxipèlag asiàtic.
És una de les gastronomies exòtiques que ens han captivat més, però amb prou feines som conscients de la seva complexitat. El rebost japonès és molt més que peix cru, wasabi i fideus i, per això, hem acompanyat Roger Ortuño, director de ComerJapones.com, autor del llibre Oishii. Diccionario Ilustrado de la Gastronomía Japonesa (Satori, 2019) i Ambaixador de Bona Voluntat de la Gastronomia Japonesa, a descobrir els deu productes imprescindibles de la cuina nipona.
Al rebost / Tant de gust
Cal Pou: conserves artesanes de ponent
Al rebost / Tria bé!
Vieires vs. Musclos
Els bivalves viuen tant en aigua dolça com salada, i hi trobem alguns dels mol·luscs més icònics de la nostra gastronomia, com són les vieires, les navalles, les escopinyes i els musclos. Aquest mes, ens endinsem en la cuina marinera i parlem d’uns productes que ens encanten!
Al rebost / L'adreça
Els canelons de sempre i molt més
Després de l’èxit que va tenir a Vic, Crossandra va obrir les portes al carrer de Muntaner de Barcelona. Van començar el desembre passat, en plena pandèmia, però ja s’han fet un lloc a la Ciutat Comtal, amb vuit varietats d’un dels plats més icònics de casa nostra: els canelons.
Al rebost / Mediateca
Lectures relaxades
Fem pa i pastissos, gaudim de les millors postres, revelem l’origen de les receptes que ens agraden més i descobrim els secrets de la cuina de Romain Fornell. Un mes ple de bons llibres!
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos pel blat de moro
Va arribar d’Amèrica i va conquerir els nostres paladars. ens el mengem i el preparem de tantes maneres, que ens costa imaginar-nos una barbacoa, un pica-pica o una pel·lícula sense ell.
Fora de carta / Fes-me feliç
Cesc Escolà
Gastroregals per posar en forma el professor d'educació física.
Fora de carta / Sopa de lletres
Treballant pel futur del mar
A finals de març es va celebrar el Gastromar, a l’Ampolla, un congrés on tots els actors implicats en la gestió i l’explotació dels recursos marins van posar en comú els seus coneixements i les seves reflexions. Va ser tot un aprenentatge per als anys vinents.
- Entrant de faves i menta
- Crema de bròcoli amb pesto
- Truita de tomàquets i pebrots verds
- Amanida de pit d’ànec amb remolatxa i fonoll
- Canelons cruixents d’ànec mut amb beixamel de foie-gras
- Focaccia d’olives verdes i oli d’herbes
- Galets a la puttanesca
- Orada amb verdures
- Truita de patates amb suc i carn picada
- Truita de tonyina i tomàquet
- Mandonguilles amb albergínies
- Cuixa d’ànec mut amb col, bull negre i formatge Murri
- Anegueta amb pomes i pinyons
- Pollastre a la ‘cacciatore’
- Pinya en papillota
- Pastís lleuger de mel i mató a la Thermomix
- Truita de plàtan
- Coca de llardons ceto per a Sant Joan
- Babaganuix amb brots verds i magrana
- Pastís de pastanaga
- Brioix de taronja i xocolata
- Trufes de xocolata, alvocat i festucs