Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada 249
Cuina núm. 249. Maig 2021

Bojos per les truites!

En aquest número

Tendències

Tot el que cal saber per ser 'foodie' de debò

Genis del foc

Rafel Muria

Quatre Molins

Conegut com ‘el xef de la mel’, conjuga amb seguretat un llenguatge culinari personal i el vi de la zona en un espai enogastronòmic. 

 

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Remenem les cireres!

És pensar en cireres i... la boca se’ns fa aigua! Ens agraden de totes maneres, però agafar-ne un bon grapat i seure a la fresca mentre ens delectem amb el seu gust, una a una, no té preu. Sou tan cirera-addictes com nosaltres?

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Córrer món i tornar a casa

Amb Lo Bistró, Xavier Ayala i Gemma Pons porten la seva experiència a Mollerussa.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Caçasabors

Pa d'olives de Can Tria

Olivada negra, olives verdes trossejades, all, oli d’oliva, farina d’espelta, llevat natural i aigua són els ingredients del pa estrella d’aquesta masia maresmenca.

Text: Ànnia Monreal

Per fer boca / Gastroquiz

Carme Picas

Va començar a cuinar de petita al Santuari de Montgrony i, després de passar per la llar, El Celler de Can Roca i El Bulli,  ara cuina al càtering El Ginjoler, de Cornellà de Terri, i al Ginjoler a l’Hort del Rector, a Sant Feliu de Guíxols.

 

Text: Ferran Caldés

A la cuina

Menú del mes

Maig

Amb l’esclat del bon temps, és el moment de gaudir de plats lleugers i saludables. En el nostre menú de maig el verd triomfa, ja que Francesc Murgadas ens ha preparat una minuta primaveral amb un entrant de faves i menta, una crema de verdura amb pesto, un plat principal amb peix i olives negres i unes postres molt aromàtiques amb pinya.  

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Cuinar amb Thermomix

La Thermomix és un robot de cuina que compleix diverses funcions, a més de triturar, com, per exemple, cuinar al buit, elaborar masses, fermentar, coure a baixa temperatura i coure al vapor, entre d'altres. Es fa servir tant en l'àmbit domèstic com en el món de la restauració professional.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Bojos per la truita!

Perquè pot combinar amb tot

Ous frescos, un rajolí d'oli i… tot allò que vulgueu! Les truites són uns embolcalls senzills, però perfectes per encabir-hi un món de sabors per gaudir-ne en qualsevol àpat del dia.

Text: Belén Parra / Receptes: Joan Antoni Miró (del llibre 'L'art de fer truites') / Foto: José Antonio Montoya / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / El xef a casa

Un plat tradicional de mandonguilles amb molta salsa!

La cuina és una de les seves grans passions, com ens va confessar Maria Clarella quan ens va escriure per dir-nos que “m’agradaria que en Pep Nogué vingués a casa per cuinar plegats”. La Maria, que viu al Masnou, va optar per una recepta de la seva àvia Milagros, que va aprendre a fer amb la seva mare, la Maria: unes mandonguilles per llepar-se’n els dits.​

Recepta i cuina: Maria Clarella / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Ànec mut

Receptes amb l'altre rei del corral

Si hem de triar dues aus que formen part del nostre imaginari gastronòmic, el pollastre i l’ànec guanyarien la partida de llarg. A Catalunya, especialment a la zona del Penedès, es cria ànec mut des del segle XVI i, precisament, hem demanat a un cuiner penedesenc, Oriol Llavina, del restaurant El Cigró d’Or, de Vilafranca del Penedès, que ens proposi quatre maneres de preparar aquesta au per deixar-nos amb la boca ben oberta.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Oriol Llavina (El Cigró d'Or) / Foto: Xavier Soldevilla / Cuina: Jani Paasikoski

A la cuina / Plaers saludables

Dieta 'keto'

Hi ha moltes persones que, quan senten a parlar de la dieta cetogènica, ho associen amb una dieta restrictiva i difícil de seguir socialment. Tenen una part de raó, però analitzem-ho.

Text: Núria Coll

A la cuina

Olives

A la cassola i al plat

Originàriament, de les olives només se’n feia oli, ja que són uns fruits molt amargs, cosa que no permetia menjar-los directament. Amb el temps, es va aprendre a fer-les comestibles i, avui dia, en tenim moltes varietats disponibles (negres, trencades, arbequines, sevillanes...). I no només per fer l’aperitiu! En un país mediterrani com el nostre, on les oliveres formen part del paisatge, també hem sabut fer-les servir a la cuina, passades pels fogons o no, com a guarnició o com a contrapunt de sabor. Descobriu-ne les possibilitats amb les tres receptes que us proposem.

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero (adaptació)

A la cuina / Les postres de casa

Dolços vegans

Ens encanta el dolç! I volem que, d’una manera saludable, estigui present en tot tipus de dietes. Aquest mes, Gemma Clofent s’ha fixat en les postres veganes i ens en proposa tres que, de ben segur, agradaran tant als que segueixen una dieta sense proteïna animal com als que no. El més important és gaudir del plaer d’uns dolços temptadors!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Amb parellada

Tres vins blancs lleugers amb una gamma aromàtica floral i de fruites blanques.

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler / Remena, nena

Com més sucre, més dolç

En els còctels, els endolcidors, emprats en la justa mesura, fan de contrapunt als sabors amargs o àcids.

Text: Mar Calpena

Al rebost / Calendari

Maig

És el segon cereal més produït al món i en mengem des de fa gairebé 7.000 anys. Parlem de l’arròs, un producte bàsic de la dieta a tot el planeta.

Al rebost / Decàleg

Patata

És un dels ingredients més versàtils a la cuina i n'hi ha varietats ideals per a tot tipus de coccions. David Caballero ens descobreix deu de les característiques bàsiques d’aquest tubercle per aprofitar-lo al màxim a l’hora de preparar els plats.

 

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost

Els 10 essencials del rebost japonès

Anem a comprar els productes que no falten a les cases de l’arxipèlag asiàtic.

És una de les gastronomies exòtiques que ens han captivat més, però amb prou feines som conscients de la seva complexitat. El rebost japonès és molt més que peix cru, wasabi i fideus i, per això, hem acompanyat Roger Ortuño, director de ComerJapones.com, autor del llibre Oishii. Diccionario Ilustrado de la Gastronomía Japonesa (Satori, 2019) i Ambaixador de Bona Voluntat de la Gastronomia Japonesa, a descobrir els deu productes imprescindibles de la cuina nipona.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tant de gust

Cal Pou: conserves artesanes de ponent

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Vieires vs. Musclos

Els bivalves viuen tant en aigua dolça com salada, i hi trobem alguns dels mol·luscs més icònics de la nostra gastronomia, com són les vieires, les navalles, les escopinyes i els musclos. Aquest mes, ens endinsem en la cuina marinera i parlem d’uns productes que ens encanten!​

Text: Pol Martín de Haro

Al rebost / L'adreça

Els canelons de sempre i molt més

Després de l’èxit que va tenir a Vic, Crossandra va obrir les portes al carrer de Muntaner de Barcelona. Van començar el desembre passat, en plena pandèmia, però ja s’han fet un lloc a la Ciutat Comtal, amb vuit varietats d’un dels plats més icònics de casa nostra: els canelons. ​

Text: Pol Martín de Haro / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Mediateca

Lectures relaxades

Fem pa i pastissos, gaudim de les millors postres, revelem l’origen de les receptes que ens agraden més i descobrim els secrets de la cuina de Romain Fornell. Un mes ple de bons llibres!

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pel blat de moro

Va arribar d’Amèrica i va conquerir els nostres paladars. ens el mengem i el preparem de tantes maneres, que ens costa imaginar-nos una barbacoa, un pica-pica o una pel·lícula sense ell.

Fora de carta / Fes-me feliç

Cesc Escolà

Gastroregals per posar en forma el professor d'educació física.

Text: Marijo Jordan / Foto: Isidro de Quesada

Fora de carta / Sopa de lletres

Treballant pel futur del mar

A finals de març es va celebrar el Gastromar, a l’Ampolla, un congrés on tots els actors implicats en la gestió i l’explotació dels recursos marins van posar en comú els seus coneixements i les seves reflexions. Va ser tot un aprenentatge per als anys vinents.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Entrant de faves i menta
  • Crema de bròcoli amb pesto
  • Truita de tomàquets i pebrots verds
  • Amanida de pit d’ànec amb remolatxa i fonoll
  • Canelons cruixents d’ànec mut amb beixamel de foie-gras
  • Focaccia d’olives verdes i oli d’herbes
  • Galets a la puttanesca
  • Orada amb verdures
  • Truita de patates amb suc i carn picada
  • Truita de tonyina i tomàquet
  • Mandonguilles amb albergínies
  • Cuixa d’ànec mut amb col, bull negre i formatge Murri
  • Anegueta amb pomes i pinyons
  • Pollastre a la ‘cacciatore’
  • Pinya en papillota 
  • Pastís lleuger de mel i mató a la Thermomix
  • Truita de plàtan
  • Coca de llardons ceto per a Sant Joan
  • Babaganuix amb brots verds i magrana
  • Pastís de pastanaga
  • Brioix de taronja i xocolata
  • Trufes de xocolata, alvocat i festucs
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto