
Bona vida! Fem especial el cap de setmana
Per fer boca / Plats del mes
Idees per a les sobretaules més gurmets
Per fer boca
Lluís Dagà
L'Atelier Dagà Clos
El boca-orella no morirà mai entre els panxacontents, i aquest taller gastronòmic de Llagostera té alguna cosa que crida l'atenció. Una parella ben avinguda, no més de deu comensals i una copa per llepar-se'n els dits.
Per fer boca / Gastropistes
Un país d'escudella
Que s'apartin el ramen, els 'hot pot' i les altres sopes asiàtiques. Reivindiquem la recepta catalana i ho fem recorrent el país de punta a punta per tastar-ne les millors versions en restaurants que mantenen intacta la tradició.
Per fer boca / La tria de la directora
Mallorca al cor de Barcelona
Na Mindona és una casa de menjars amb tot el sabor illenc al bell mig del Raval
Per fer boca / Pròxima parada...
Lisboa
La capital portuguesa és enlluernadora. També per la gastronomia. Des de la més tradicional, representada per bars i bistrots, fins a la del 'fine dining', que representen els restaurants amb estrella. El xef José Avillez ja en té tres només a la ciutat.
Per fer boca / Caçasabors
Un cafè optimitzat
En un torrador de Centelles, Bean Aroma Cafè s'ha proposat que els consumidors trobin aquesta beguda tal com els agrada, amb el punt de torrat i molta ideals.
Per fer boca / Gastroquiz
David Solé
Aquest cuiner format a Barcelona ha treballat a Mèxic i a Cuba i ha escrit una desena de llibres. Al Barquet, un negoci de tres generacions, fa cuina tradicional tarragonina.
A la cuina / Menú del mes
Març
Les bledes, les llenties, la sípia i la llet són els ingredients protagonistes de les quatre receptes que ens proposa Sandra Pisa per al menú d'aquest mes. Productes de la terra i del mar per preparar cremes, guisats i pastissos per llepar-vos-en els dits.
A la cuina / Master Class
Les nyores
Aquests pebrots secs els coneixem, sobretot, per les salses que acompanyen plats tradicionals com els calçots i el xató, però els seus usos culinaris van molt més enllà, tal com ens demostra aquest mes Carme Ruscalleda, amb una recepta de peix tradicional d'Alacant.
A la cuina
L'autèntica reina del Prat
Verda, apetitosa i única. Com passa amb totes les dives, li han sortit competidores. Descobriu per què és tan especial i les possibilitats que té a la cuina.
A la cuina / La convidada
Un plat cuinat per un vilanoví nascut sota una onada
M'acosto fins al port de Vilanova i la Geltrú, al Garraf, per trobar-me amb Jordi López Nolla, un pescador retirat que ja no enyora el mar, però sí la cuina que es feia a bord de la barca.
A la cuina
Fem especial el cap de setmana
La cuina uneix i fa festa. Dissabte i diumenge és el moment perfecte per gaudir de la família i dels amics i passar-s'ho bé cuinant. Fent petar la xerrada i, sense complicar-nos gaire la vida, podem preparar un plat informal per gaudir dels bons moments. I això és, precisament, el que busquem amb les propostes que trobareu a les pàgines següents: que passeu una estona relaxada amb el davantal posat i que prepareu des d'un trio de focaccies per llepar-se'n els dits fins a unes patates farcides, unes minihamburgueses o unes magdalenes espectaculars. Lluïu-vos-hi, gaudiu de la cuina i, sobretot, passeu-vos-ho molt bé!
A la cuina / Plaers saludables
És més sa prendre llet sense lactosa?
Els últims temps hem vist com la llet, un aliment que sempre havia estat molt valorat, ha entrat dins del grup d'aliments problemàtics. Un dels problemes és, justament, el seu contingut de lactosa.
A la cuina
Bols amb sabor asiàtic
No hi ha res com fer servir un bol perquè tots els ingredients i els sabors d'una recepta es mesclin per treure'n tot el potencial. I la gastronomia asiàtica n'és plena d'exemples, des del ramen fins als 'hot pot', passant pel katsudon, entre molts d'altres.
En aquestes pàgines trobareu una tria de receptes del llibre 'Bowls & Broths' (Cinco Tintas, 2022), preparades per Pippa Middlehurst, una experta en cuina asiàtica que fa quinze anys que estudia la gastronomia del continent i que va descobrir com li agradaven aquestes receptes el dia que el seu avi li va fer tastar un dimsum.
A la cuina / Les postres de casa
Un tall de pastís
Us ve de gust alguna cosa dolça però només voleu fer un mos? Cap problema, aquest mes Gemma Clofent ens porta tres pastissos que normalment es venen a les pastisseries a talls. Són els anomenats 'slice cakes', i aquests, d'albercocs, de xocolata i de llimona, també els podeu preparar a casa en un tres i no res!
Al celler / Tria de tres
Vins monàstics per la Quaresma
Propostes per descobrir l'herència vitivinícola dels monestirs i els ordes religiosos catalans.
Al celler
El Pallars torna a ser terra de vi
A les muntanyes pallareses hi trobem refugi per desconnectar al bell mig de la natura, però sovint ens passa per alt que també despunten per l'elaboració de vi: a l'entorn de Figuerola d'Orcau s'hi està recuperant una tradició vitivinícola que es remunta a més de 2.000 anys enrere.
Al celler / Birrologia
'Lager', la cervesa que va conquerir el món
Originalment fosques i fetes per monjos, el progrés les va fer daurades i el mercat, producte de multinacionals
Al celler / Pel Broc Gros
Copes i plats amb accent cajun al barri de Gràcia
El bar restaurant Nola és un viatge d'anada i tornada a Nova Orleans a través de la beguda, el menjar i la música.
Al rebost / El decàleg
Calçots
Entre el novembre i l'abril, aquests cosins germans de les cebes són l'excusa perfecta per reunir-se amb els amics, posar-se un pitet i embrutar-se les mans!
Al rebost / L'adreça
El secret dels xuixos autèntics
No fa ni mig any que, a tocar del Teatre-Museu Dalí, a Figueres, obria la segona botiga especialitzada en aquesta pasta dolça tan representativa de les comarques gironines.
Al rebost
La cuina amb aigua termal
Les propietats de les aigües mineromedicinals per a la salut són enormes i ben conegudes (per a la pell, els ossos i l'aparell respiratori). Però poc s'ha parlat de les virtuts de la cuina termal, plena de bombolles saboroses. Us les mostrem fent xup-xup.
Al rebost / Tria bé
Bacallà d'Islàndia
És un dels peixos més apreciats i l'estrella de la cuina de la Quaresma, a més de ser la raó que hi hagi uns establiments, les bacallaneries, que només existeixen a casa nostra. Hem preguntat a un bacallaner en què ens hem de fixar quan en comprem.
Al rebost / Mediateca
Llibres per menjar-se'ls
El març arriba carregat de novetats literàries relacionades amb la gastronomia, des de receptaris clàssics fins a cuines exòtiques, passant pel relat apassionant d'una experiència personal.
Fora de carta / Pecats venials
Eloi Vila
El presentador de TV3 ens confessa en quines temptacions cau fàcilment.
Fora de carta / Sopa de lletres
La cuina dels estudiants
Sorprèn que ara, que hi ha més informació i preocupació nutricional que mai, l'obesitat augmenti entre els més joves i, fins i tot, els estudiants abandonin la dieta mediterrània quan se'n van a viure en pisos compartits, lluny de les seves famílies.
- Salmorreta de sípia amb pistons i pèsols
- Flors de carxofa amb mel
- Truita oberta de xips de carxofa i pernil
- Coca de carxofa amb mozzarella, tomàquet sec i pesto
- Patates al forn farcides d'espinacs i bolets
- Trio de focaccies
- 'Tantanmen'
- 'Lu rou fan'
- Arròs amb pollastre i miso a la cassola
- Esqueixada de bacallà
- Truita de calçots
- Coca de llardons, botifarra d'ou i calçots
- Sípia amb carxofa
- Carxofes saltades amb ou escumat i vieires
- Sípia a la bruta
- Minihamburgueses picants de tonyina
- Bacallà amb alls tendres confitats
- Bacallà de Quaresma
- Calçots amb calamars
- Tatin de calçots
- Púding d'oli d'oliva i mel amb llimona
- Crema de mel i mató amb almívar de taronja
- Magdalenes amb glacejat de llimona
- Pastís d'albercocs
- Pastís de xocolata sense forn
- Pastís de llimona
- Tallarines amb bolonyesa vegetal
- Crema de bledes
- Llenties amb bròcoli i xiitakes
- Arròs a la vainilla
- Calçots en tempura
- Vichyssoise de calçots