Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 267
Cuina núm. 267. Març 2023

Bona vida! Fem especial el cap de setmana

En aquest número

Per fer boca / Plats del mes

Idees per a les sobretaules més gurmets

Text: Salvador Garcia-Arbós

Per fer boca

Lluís Dagà

L'Atelier Dagà Clos

El boca-orella no morirà mai entre els panxacontents, i aquest taller gastronòmic de Llagostera té alguna cosa que crida l'atenció. Una parella ben avinguda, no més de deu comensals i una copa per llepar-se'n els dits.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Un país d'escudella

Que s'apartin el ramen, els 'hot pot' i les altres sopes asiàtiques. Reivindiquem la recepta catalana i ho fem recorrent el país de punta a punta per tastar-ne les millors versions en restaurants que mantenen intacta la tradició.

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Mar Guixé

Per fer boca / La tria de la directora

Mallorca al cor de Barcelona

Na Mindona és una casa de menjars amb tot el sabor illenc al bell mig del Raval

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Pròxima parada...

Lisboa

La capital portuguesa és enlluernadora. També per la gastronomia. Des de la més tradicional, representada per bars i bistrots, fins a la del 'fine dining', que representen els restaurants amb estrella. El xef José Avillez ja en té tres només a la ciutat.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Per fer boca / Caçasabors

Un cafè optimitzat

En un torrador de Centelles, Bean Aroma Cafè s'ha proposat que els consumidors trobin aquesta beguda tal com els agrada, amb el punt de torrat i molta ideals.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastroquiz

David Solé

Aquest cuiner format a Barcelona ha treballat a Mèxic i a Cuba i ha escrit una desena de llibres. Al Barquet, un negoci de tres generacions, fa cuina tradicional tarragonina.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Menú del mes

Març

Les bledes, les llenties, la sípia i la llet són els ingredients protagonistes de les quatre receptes que ens proposa Sandra Pisa per al menú d'aquest mes. Productes de la terra i del mar per preparar cremes, guisats i pastissos per llepar-vos-en els dits.

Text i recepta: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Les nyores

Aquests pebrots secs els coneixem, sobretot, per les salses que acompanyen plats tradicionals com els calçots i el xató, però els seus usos culinaris van molt més enllà, tal com ens demostra aquest mes Carme Ruscalleda, amb una recepta de peix tradicional d'Alacant.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

L'autèntica reina del Prat

Verda, apetitosa i única. Com passa amb totes les dives, li han sortit competidores. Descobriu per què és tan especial i les possibilitats que té a la cuina.

Text: Laura Conde / Foto: Pep Montoya / Recepta i cuina: David Caballero

A la cuina / La convidada

Un plat cuinat per un vilanoví nascut sota una onada

M'acosto fins al port de Vilanova i la Geltrú, al Garraf, per trobar-me amb Jordi López Nolla, un pescador retirat que ja no enyora el mar, però sí la cuina que es feia a bord de la barca.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Jordi López Nolla / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Fem especial el cap de setmana

La cuina uneix i fa festa. Dissabte i diumenge és el moment perfecte per gaudir de la família i dels amics i passar-s'ho bé cuinant. Fent petar la xerrada i, sense complicar-nos gaire la vida, podem preparar un plat informal per gaudir dels bons moments. I això és, precisament, el que busquem amb les propostes que trobareu a les pàgines següents: que passeu una estona relaxada amb el davantal posat i que prepareu des d'un trio de focaccies per llepar-se'n els dits fins a unes patates farcides, unes minihamburgueses o unes magdalenes espectaculars. Lluïu-vos-hi, gaudiu de la cuina i, sobretot, passeu-vos-ho molt bé!

Edició: Ferran Caldés / Recepta i cuina: Delicooks, Eva Hausmann i Nadia Ionut / Foto: Becky Lawton

A la cuina / Plaers saludables

És més sa prendre llet sense lactosa?

Els últims temps hem vist com la llet, un aliment que sempre havia estat molt valorat, ha entrat dins del grup d'aliments problemàtics. Un dels problemes és, justament, el seu contingut de lactosa.

Text: Magda Carlas / Recepta: David Caballero

A la cuina

Bols amb sabor asiàtic

No hi ha res com fer servir un bol perquè tots els ingredients i els sabors d'una recepta es mesclin per treure'n tot el potencial. I la gastronomia asiàtica n'és plena d'exemples, des del ramen fins als 'hot pot', passant pel katsudon, entre molts d'altres.

En aquestes pàgines trobareu una tria de receptes del llibre 'Bowls & Broths' (Cinco Tintas, 2022), preparades per Pippa Middlehurst, una experta en cuina asiàtica que fa quinze anys que estudia la gastronomia del continent i que va descobrir com li agradaven aquestes receptes el dia que el seu avi li va fer tastar un dimsum.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Peppa Middlehurst / Foto: India Hobson

A la cuina / Les postres de casa

Un tall de pastís

Us ve de gust alguna cosa dolça però només voleu fer un mos? Cap problema, aquest mes Gemma Clofent ens porta tres pastissos que normalment es venen a les pastisseries a talls. Són els anomenats 'slice cakes', i aquests, d'albercocs, de xocolata i de llimona, també els podeu preparar a casa en un tres i no res!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Vins monàstics per la Quaresma

Propostes per descobrir l'herència vitivinícola dels monestirs i els ordes religiosos catalans.

Text: Joan Lluís Gómez / Recepta: David Caballero

Al celler

El Pallars torna a ser terra de vi

A les muntanyes pallareses hi trobem refugi per desconnectar al bell mig de la natura, però sovint ens passa per alt que també despunten per l'elaboració de vi: a l'entorn de Figuerola d'Orcau s'hi està recuperant una tradició vitivinícola que es remunta a més de 2.000 anys enrere.

Text: Jordi Bes Lozano / Foto: Enrique Marco

Al celler / Birrologia

'Lager', la cervesa que va conquerir el món

Originalment fosques i fetes per monjos, el progrés les va fer daurades i el mercat, producte de multinacionals

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Al celler / Pel Broc Gros

Copes i plats amb accent cajun al barri de Gràcia

El bar restaurant Nola és un viatge d'anada i tornada a Nova Orleans a través de la beguda, el menjar i la música.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost / El decàleg

Calçots

Entre el novembre i l'abril, aquests cosins germans de les cebes són l'excusa perfecta per reunir-se amb els amics, posar-se un pitet i embrutar-se les mans!

Text: David Caballero / Foto: Getty Images

Al rebost / L'adreça

El secret dels xuixos autèntics

No fa ni mig any que, a tocar del Teatre-Museu Dalí, a Figueres, obria la segona botiga especialitzada en aquesta pasta dolça tan representativa de les comarques gironines.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

La cuina amb aigua termal

Les propietats de les aigües mineromedicinals per a la salut són enormes i ben conegudes (per a la pell, els ossos i l'aparell respiratori). Però poc s'ha parlat de les virtuts de la cuina termal, plena de bombolles saboroses. Us les mostrem fent xup-xup.

Text: Paloma Arenós / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Bacallà d'Islàndia

És un dels peixos més apreciats i l'estrella de la cuina de la Quaresma, a més de ser la raó que hi hagi uns establiments, les bacallaneries, que només existeixen a casa nostra. Hem preguntat a un bacallaner en què ens hem de fixar quan en comprem.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Mediateca

Llibres per menjar-se'ls

El març arriba carregat de novetats literàries relacionades amb la gastronomia, des de receptaris clàssics fins a cuines exòtiques, passant pel relat apassionant d'una experiència personal.

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Pecats venials

Eloi Vila

El presentador de TV3 ens confessa en quines temptacions cau fàcilment.

Text: Joan Callarissa

Fora de carta / Sopa de lletres

La cuina dels estudiants

Sorprèn que ara, que hi ha més informació i preocupació nutricional que mai, l'obesitat augmenti entre els més joves i, fins i tot, els estudiants abandonin la dieta mediterrània quan se'n van a viure en pisos compartits, lluny de les seves famílies.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Salmorreta de sípia amb pistons i pèsols
  • Flors de carxofa amb mel
  • Truita oberta de xips de carxofa i pernil
  • Coca de carxofa amb mozzarella, tomàquet sec i pesto
  • Patates al forn farcides d'espinacs i bolets
  • Trio de focaccies
  • 'Tantanmen'
  • 'Lu rou fan'
  • Arròs amb pollastre i miso a la cassola
  • Esqueixada de bacallà
  • Truita de calçots
  • Coca de llardons, botifarra d'ou i calçots
  • Sípia amb carxofa
  • Carxofes saltades amb ou escumat i vieires
  • Sípia a la bruta
  • Minihamburgueses picants de tonyina
  • Bacallà amb alls tendres confitats
  • Bacallà de Quaresma
  • Calçots amb calamars
  • Tatin de calçots
  • Púding d'oli d'oliva i mel amb llimona
  • Crema de mel i mató amb almívar de taronja
  • Magdalenes amb glacejat de llimona
  • Pastís d'albercocs
  • Pastís de xocolata sense forn
  • Pastís de llimona
  • Tallarines amb bolonyesa vegetal
  • Crema de bledes
  • Llenties amb bròcoli i xiitakes
  • Arròs a la vainilla
  • Calçots en tempura
  • Vichyssoise de calçots
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto