Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 269
Cuina núm. 269. Maig 2023

Un esclat de color i sabor

En aquest número

Plats del mes

Tot el que heu de saber per estar al dia

Text: Salvador Garcia-Arbós

Entrevista

Najat Kaanache

Ziryab

Aquesta cuinera basco-marroquina no es conforma sent la propietària del millor restaurant d'Àfrica. Entre cella i cella té un objectiu: que Espanya recuperi l'essència de la cuina andalusina, on el mescladís de receptes jueves, musulmanes i cristianes conviu en pau, a taula.

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Gastropistes

Els millors menús de migdia de Barcelona

Davant l’opció tristota de dinar una carmanyola avorrida cuinada amb poques ganes el dia anterior, a la capital catalana les possibilitats de gaudir d’un menú de migdia capaç de posar llum a qualsevol jornada fosca són gairebé infinites.

Text: Laura Conde / Il·lustració: Mar Guixé

La tria de la directora

Una joia ben amagada

Una taverna gastronòmica de barri a la part alta de Tarragona

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Pròxima parada...

Venècia

Entre canals, ponts, palaus i places monumentals, a la preciosa capital del Vèneto també trobem nous restaurants d’autor i d’alta gastronomia que contraresten l’àmplia oferta de cuina ràpida local. Probablement, mai s’ha menjat tan bé, a Venècia.

Text: Belén Parra / Il·lustració: Eugènia Anglès

Caçasabors

Fruita seca de quilòmetre zero

La cooperativa Fruits Secs i Olis Garrigues aposta per una línia rejovenida de productes de fruita seca conreada a la demarcació de Lleida

Text: Ferran Caldés

A la cuina

Menú del mes de maig

Aquest mes, Sandra Pisa ens demostra que del porro ho podem aprofi ar tot, que amb pèsols es pot preparar un hummus deliciós, que la carn i les maduixes casen molt bé i que acabar l’àpat amb una gelatina cítrica és una manera perfecta de començar a fer la digestió. Bon profit!

Text i receptes: Sandra Pisa / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Master Class

Espessidors

A la cuina, tan importants són el gust i l'aroma dels plats com la textura, i hi tenen molt a veure els espessidors, ingredients que ens ajuden a donar consistència a tota mena de receptes, com els farciments, les salses o unes croquetes delicioses com les que aquest mes ens proposa Carme Ruscalleda.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Aposta pels llegums!

A vegades vinculem els llegums amb guisats, potatges i sopes, plats que ens reconforten els mesos més freds de l’any. Però s’han d’aprofitar tot l’any els beneficis nutricionals que ens aporten les mongetes, els cigrons i les llenties. Només s’han de variar les preparacions per fer plats més lleugers i refrescants amb aquest ingredient tan important per a la nostra alimentació, alhora que d’interès mediambiental.

Text: Judith Càlix / Foto: Delicooks

La convidada

Un arròs valencià per assaborir amb cullera

Ressegueixo el litoral des de Tarragona fins a Badalona per trobar-me amb una cuinera valenciana que ha fet arrels lluny de casa, però se n’ha emportat tot el receptari.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Rosanna Pujades / Foto: Enrique Marco

A la cuina

La temptació vermella

De color vermell intens, dolces i una mica àcides, amb textura carnosa i molt aromàtiques. Amb una carta de presentació com aquesta, no ens ha d’estranyar que les maduixes ens facin xalar en tots els sentits i, ara que n’és l’època, és un bon moment per menjar-ne en diferents preparacions. En aquestes pàgines trobareu quatre propostes, salades i dolces, que demostren la versatilitat d’aquesta fruita.

Edició: Ferran Caldés / Receptes, cuina i foto: Ana Casanova

A la cuina

Són realment saludables, els ous?

És un aliment mil·lenari, i a partir dels anys 70, l’ou es va considerar un ingredient conflictiu per l’aportació de colesterol. Però ha passat el temps i els plantejaments han canviat.

Text: Magda Carlas / Recepta: David Caballero

A la cuina

Itàlia amb nom propi

Segurament, pel caràcter mediterrani, la cuina italiana és una de les que ens és més propera, en tots els sentits, més... familiar. Ah, la famiglia! Com en són d’importants, en la nostra cultura, les arrels! L’origen i l’entorn marquen el caràcter de les persones, i passa exactament el mateix amb la cuina. No es fan les mateixes receptes al sud que al nord, ni es fan servir els mateixos ingredients ni les mateixes tècniques de cocció, i la cuina italiana és especialment rica, en aquest sentit. Aquest mes, hem volgut fer un petit viatge a la península Itàlica per descobrir-hi tres plats que reivindiquen el seu origen al nom. Acompanyeu-nos a tastar un trosset de Roma, de Trapani i de Milà!

Edició: Ferran Caldés / Receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

Les postres de casa

El mes de les flors

Maig és el mes de les flors per antonomàsia i Gemma Clofent ens proposa gaudir-lo amb un pastís, uns macarrons i una copa de fruita que ens fan obrir els narius de bat a bat per deixar entrar la flai e de les florsambquè ’hanpreparat.Ésl’horadegaudirde la primavera i de postres plenes d’aroma i color!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Tria de tres

Vins amb nom de flor

Tres referències que per les varietats i el procés d'elaboració ens recorden que estem en plena primavera

Text: Joan Lluís Gómez / Receptes: David Caballero

Al celler

Suades gran reserva

No és cap contradicció: es pot fer esport i enoturisme! Cada vegada més cellers ofereixen experiències per suar la cansalada amb una (o dues) copes de vi.

Text: Judith Cortina i David Jobé

Birrologia

Salvatge: I això és cervesa?

Té un punt indomesticat i imprevisible que ha encisat persones d'arreu del món. D'entrada pot sobtar, però endinsar-s'hi és un camí sense retorn.

Text: Joan Villar-i-Martí / Foto: Enrique Marco

Pel broc gros

Fantasia en una cocteleria explosiva

El Dead End Paradise de Beirut arriba al Raval de Barcelona amb una oferta que connecta dos continents.

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

El decàleg

Arròs

És un ingredient bàsic de la dieta de molts països asiàtics, i al nostre país és el protagonista de desenes de receptes i plats, especialment a les terres de l’Ebre i a l’Empordà, on se’n produeix de molta qualitat.

Text i receptes: David Caballero / Foto: Getty Images

L'adreça

Un mirall del rebost ebrenc

A tocar del port pesquer i nàutic de l’Ampolla, al Baix Ebre, Lo Típic rep els visitants de la vila marinera amb els millors productes dels pagesos i els elaboradors locals i dels municipis més propers.

Text: Carme Gasull / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Formatges amb ànima

Un dels grans plaers gastronòmics dels quals podem gaudir és assaborir un bon formatge artesà i, si a més té al darrere un projecte amb compromís social, al plaer organolèptic hi sumem la satisfacció de contribuir a fer realitat un projecte de vida per a persones amb discapacitat intel·lectual o en situació de vulnerabilitat.

Text: Ramon Roset

Tria bé

Múrgola

No cal esperar que arribi la tardor per gaudir dels bolets. A la primavera, als boscos catalans trobem espècies com la múrgola, que crida l’atenció per l’aspecte i la textura. Hem demanat a Marc Casabosch, tot un expert en bolets, que ens n’expliqui tots els detalls.

Text: Ferran Caldés / Foto: Getty Images

Pecats venials

Danae Boronat

La periodista tarragonina ens explica els seus pecats gastronòmics més inconfessables.

Text: Joan Callarissa

Sopa de lletres

El gaspatxo mereix estar al 'Corpus de la cuina catalana'?

La nova edició del receptari que recull els plats més importants de la nostra gastronomia incorpora aquesta recepta i obre el debat de què ha de tenir un plat que no és català d’origen per considerar-lo part de la nostra cuina tradicional.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Joan Alturo

Receptes
  • Pizza de salmó, feta i flors
  • Arròs amb fesols i naps
  • Amanida de maduixes amb brots d’espinacs, cogombre i formatge de cabra
  • Remenat d’espinacs, bolets i formatge
  • Raviolis al pesto trapanese
  • Arròs a la milanesa
  • Amanida de germinats amb gorgil de porc cruixent
  • Préssecs amb foie-gras i flors
  • Amanida de flors, maduixes i mató
  • Arròs pilaf 
  • Bacallà cremós, xips de polenta i olives
  • Llata de vedella amb maduixots 
  • Croquetes de roses ecològiques 
  • Hamburguesa de cigrons i garam masala amb jacket potato 
  • Llonza de porc amb chutney de maduixa 
  • Saltimbocca alla romana
  • Gelatina de llimona
  • Mató de drap amb melmelada de maduixa 
  • Copa de préssec i gessamí 
  • Macarrons de gerds i rosa
  • Pa de pessic àngel amb violetes i nata muntada
  • Pastís ràpid d’arròs
  • Arròs amb llet
  • Porros al forn amb la seva salsa
  • Hummus de pèsols
  • Hummus de mongetes blanques 
  • Amanida de cigrons amb patata, ruca i tomàquets cherry
  • Amanida de llenties amb un toc picant
  • Sopa de maduixes i tomàquet amb pesto de menta i avellanes
  • Beguda d’arròs 
  • Massa de mochi d’arròs 
  • Crispetes d’arròs salvatge inflat 
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto