
Un esclat de color i sabor
Plats del mes
Tot el que heu de saber per estar al dia
Entrevista
Najat Kaanache
Ziryab
Aquesta cuinera basco-marroquina no es conforma sent la propietària del millor restaurant d'Àfrica. Entre cella i cella té un objectiu: que Espanya recuperi l'essència de la cuina andalusina, on el mescladís de receptes jueves, musulmanes i cristianes conviu en pau, a taula.
Gastropistes
Els millors menús de migdia de Barcelona
Davant l’opció tristota de dinar una carmanyola avorrida cuinada amb poques ganes el dia anterior, a la capital catalana les possibilitats de gaudir d’un menú de migdia capaç de posar llum a qualsevol jornada fosca són gairebé infinites.
La tria de la directora
Una joia ben amagada
Una taverna gastronòmica de barri a la part alta de Tarragona
Pròxima parada...
Venècia
Entre canals, ponts, palaus i places monumentals, a la preciosa capital del Vèneto també trobem nous restaurants d’autor i d’alta gastronomia que contraresten l’àmplia oferta de cuina ràpida local. Probablement, mai s’ha menjat tan bé, a Venècia.
Caçasabors
Fruita seca de quilòmetre zero
La cooperativa Fruits Secs i Olis Garrigues aposta per una línia rejovenida de productes de fruita seca conreada a la demarcació de Lleida
A la cuina
Menú del mes de maig
Aquest mes, Sandra Pisa ens demostra que del porro ho podem aprofi ar tot, que amb pèsols es pot preparar un hummus deliciós, que la carn i les maduixes casen molt bé i que acabar l’àpat amb una gelatina cítrica és una manera perfecta de començar a fer la digestió. Bon profit!
Master Class
Espessidors
A la cuina, tan importants són el gust i l'aroma dels plats com la textura, i hi tenen molt a veure els espessidors, ingredients que ens ajuden a donar consistència a tota mena de receptes, com els farciments, les salses o unes croquetes delicioses com les que aquest mes ens proposa Carme Ruscalleda.
A la cuina
Aposta pels llegums!
A vegades vinculem els llegums amb guisats, potatges i sopes, plats que ens reconforten els mesos més freds de l’any. Però s’han d’aprofitar tot l’any els beneficis nutricionals que ens aporten les mongetes, els cigrons i les llenties. Només s’han de variar les preparacions per fer plats més lleugers i refrescants amb aquest ingredient tan important per a la nostra alimentació, alhora que d’interès mediambiental.
La convidada
Un arròs valencià per assaborir amb cullera
Ressegueixo el litoral des de Tarragona fins a Badalona per trobar-me amb una cuinera valenciana que ha fet arrels lluny de casa, però se n’ha emportat tot el receptari.
A la cuina
La temptació vermella
De color vermell intens, dolces i una mica àcides, amb textura carnosa i molt aromàtiques. Amb una carta de presentació com aquesta, no ens ha d’estranyar que les maduixes ens facin xalar en tots els sentits i, ara que n’és l’època, és un bon moment per menjar-ne en diferents preparacions. En aquestes pàgines trobareu quatre propostes, salades i dolces, que demostren la versatilitat d’aquesta fruita.
A la cuina
Són realment saludables, els ous?
És un aliment mil·lenari, i a partir dels anys 70, l’ou es va considerar un ingredient conflictiu per l’aportació de colesterol. Però ha passat el temps i els plantejaments han canviat.
A la cuina
Itàlia amb nom propi
Segurament, pel caràcter mediterrani, la cuina italiana és una de les que ens és més propera, en tots els sentits, més... familiar. Ah, la famiglia! Com en són d’importants, en la nostra cultura, les arrels! L’origen i l’entorn marquen el caràcter de les persones, i passa exactament el mateix amb la cuina. No es fan les mateixes receptes al sud que al nord, ni es fan servir els mateixos ingredients ni les mateixes tècniques de cocció, i la cuina italiana és especialment rica, en aquest sentit. Aquest mes, hem volgut fer un petit viatge a la península Itàlica per descobrir-hi tres plats que reivindiquen el seu origen al nom. Acompanyeu-nos a tastar un trosset de Roma, de Trapani i de Milà!
Les postres de casa
El mes de les flors
Maig és el mes de les flors per antonomàsia i Gemma Clofent ens proposa gaudir-lo amb un pastís, uns macarrons i una copa de fruita que ens fan obrir els narius de bat a bat per deixar entrar la flai e de les florsambquè ’hanpreparat.Ésl’horadegaudirde la primavera i de postres plenes d’aroma i color!
Tria de tres
Vins amb nom de flor
Tres referències que per les varietats i el procés d'elaboració ens recorden que estem en plena primavera
Al celler
Suades gran reserva
No és cap contradicció: es pot fer esport i enoturisme! Cada vegada més cellers ofereixen experiències per suar la cansalada amb una (o dues) copes de vi.
Birrologia
Salvatge: I això és cervesa?
Té un punt indomesticat i imprevisible que ha encisat persones d'arreu del món. D'entrada pot sobtar, però endinsar-s'hi és un camí sense retorn.
Pel broc gros
Fantasia en una cocteleria explosiva
El Dead End Paradise de Beirut arriba al Raval de Barcelona amb una oferta que connecta dos continents.
El decàleg
Arròs
És un ingredient bàsic de la dieta de molts països asiàtics, i al nostre país és el protagonista de desenes de receptes i plats, especialment a les terres de l’Ebre i a l’Empordà, on se’n produeix de molta qualitat.
L'adreça
Un mirall del rebost ebrenc
A tocar del port pesquer i nàutic de l’Ampolla, al Baix Ebre, Lo Típic rep els visitants de la vila marinera amb els millors productes dels pagesos i els elaboradors locals i dels municipis més propers.
Al rebost
Formatges amb ànima
Un dels grans plaers gastronòmics dels quals podem gaudir és assaborir un bon formatge artesà i, si a més té al darrere un projecte amb compromís social, al plaer organolèptic hi sumem la satisfacció de contribuir a fer realitat un projecte de vida per a persones amb discapacitat intel·lectual o en situació de vulnerabilitat.
Tria bé
Múrgola
No cal esperar que arribi la tardor per gaudir dels bolets. A la primavera, als boscos catalans trobem espècies com la múrgola, que crida l’atenció per l’aspecte i la textura. Hem demanat a Marc Casabosch, tot un expert en bolets, que ens n’expliqui tots els detalls.
Pecats venials
Danae Boronat
La periodista tarragonina ens explica els seus pecats gastronòmics més inconfessables.
Sopa de lletres
El gaspatxo mereix estar al 'Corpus de la cuina catalana'?
La nova edició del receptari que recull els plats més importants de la nostra gastronomia incorpora aquesta recepta i obre el debat de què ha de tenir un plat que no és català d’origen per considerar-lo part de la nostra cuina tradicional.
- Pizza de salmó, feta i flors
- Arròs amb fesols i naps
- Amanida de maduixes amb brots d’espinacs, cogombre i formatge de cabra
- Remenat d’espinacs, bolets i formatge
- Raviolis al pesto trapanese
- Arròs a la milanesa
- Amanida de germinats amb gorgil de porc cruixent
- Préssecs amb foie-gras i flors
- Amanida de flors, maduixes i mató
- Arròs pilaf
- Bacallà cremós, xips de polenta i olives
- Llata de vedella amb maduixots
- Croquetes de roses ecològiques
- Hamburguesa de cigrons i garam masala amb jacket potato
- Llonza de porc amb chutney de maduixa
- Saltimbocca alla romana
- Gelatina de llimona
- Mató de drap amb melmelada de maduixa
- Copa de préssec i gessamí
- Macarrons de gerds i rosa
- Pa de pessic àngel amb violetes i nata muntada
- Pastís ràpid d’arròs
- Arròs amb llet
- Porros al forn amb la seva salsa
- Hummus de pèsols
- Hummus de mongetes blanques
- Amanida de cigrons amb patata, ruca i tomàquets cherry
- Amanida de llenties amb un toc picant
- Sopa de maduixes i tomàquet amb pesto de menta i avellanes
- Beguda d’arròs
- Massa de mochi d’arròs
- Crispetes d’arròs salvatge inflat