Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada 253
Cuina núm. 253. Octubre 2021

Especial panarres! El mètode infal·lible per fer pa a casa

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del Foc

Artur Martínez

Aürt

En evolució constant i sense oblidar d’on ve, el xef terrassenc manté, ara en un hotel de luxe, l’essència d’una cuina aparentment senzilla, però molt treballada.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

El rebost forà del país

La globalització fa temps que ha arribat també al món de la gastronomia i les receptes de fora cada vegada són més populars. Acompanyeu-nos a descobrir on podeu trobar els ingredients imprescindibles per fer-les!

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Lloa al producte a escena

Un viatge pel territori a través dels plats del xef Albert Passarell

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Nàpols

Un patrimoni gastronòmic únic al món

Text: Alessio Cessari / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

L'agredolç estrella

El vinagre de mel Somper canvia el sabor de qualsevol amanida. També el podeu fer servir per alegrar verdures o per als gaspatxos i altres cremes fredes.

Text: Ferran Caldés

A la cuina

Menú del mes

Setembre

Les aromes tardorenques impregnen la proposta que, aquest mes, ens presenta Francesc Murgadas. Quan tot just comencem a deixar la calor enrere, el seu menú incorpora figues (els últims dies de la temporada), raïm blanc (que ens recorda que encara som en temps de verema), ceps (els grans fruits boscans) i mató (un producte lacti típic de la nostra gastronomia).

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Sashimi: els talls gurmets

El ‘sashimi’ és un plat tradicional de la gastronomia japonesa, que està fet de peix cru o de carn crua d’alta qualitat tallats a làmines fines, a la mida d’una mossegada, i presentades de manera artística. La forma del tall és molt important, com també ho és la qualitat de la matèria primera.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Especial panarres!

El mètode infal·lible per fer pa a casa

Si us preguntéssim si heu fet mai pa a casa estem convençuts que una majoria ens respondríeu que sí. Tot i que durant molt de temps semblava un producte massa complicat per a l’elaboració casolana, els últims anys no ha parat de créixer el nombre de persones que s’han atrevit a conquerir el nostre pa de cada dia sense sortir de casa. I també augmenta el nombre de panarres que s’han aficionat a treballar i gaudir amb farines, llevats, masses mare… Tant si ja en sou experts, com si encara no us heu omplert mai les mans de farina, ens hem adreçat al reconegut forner barceloní Daniel Jordà perquè ens expliqui com es treballa amb preferments, un mètode assequible que ens donarà molt més control sobre tot el procés d’elaboració del pa.

Text: Carme Melià / Recepta i cuina: Daniel Jordà / Foto: Pep Montoya

A la cuina / El xef a casa

Cassoleta de bacallà

Un plat de cassola per a una sorpresa d’aniversari

Elisenda Cortès volia sorprendre el seu marit, Albert Sebastià, pel seu quarantè aniversari i va pensar que cuinar amb Pep Nogué seria un bon regal. D’amagat de l’Albert, vam seleccionar una recepta, en Pep es va presentar per sorpresa al seu domicili, a Caldes de Montbui, i junts van preparar una cassoleta de bacallà. Per molts anys, Albert!

Recepta i cuina: Albert Sebastià Cànovas / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Cuina de Menorca

Paisatges mediterranis encisadors, pobles i ciutats per perdre-s’hi, estructures prehistòriques úniques al món, platges i cales paradisíaques... Menorca és una illa que fa temps que ha robat el cor de molta gent gràcies a tot això i a una gastronomia que té els productes mediterranis com a protagonistes, a més dels ingredients locals més coneguts, com la sobrassada i el formatge. Acompanyeu-nos en un viatge gastronòmic per Menorca i gaudiu-ne sense sortir de casa amb quatre receptes espectaculars.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Cedides per la Fundació Foment del Turisme de Menorca / Foto: Xavier Soldevila / Cuina: Jani Paasikoski

A la cuina / Plaers saludables

Esmorzeu bé!

És l’esmorzar l’àpat més important del dia? Segur que algun cop heu sentit la frase ‘esmorza com un rei, menja com un príncep i sopa
com un captaire’. Però esteu segurs que és correcta?

Text: Glenn Cots / Recepta: Clàudia Llopis

A la cuina

Falàfel

Croquetes (o mandonguilles, segons com es miri) fetes de cigrons, típiques de l’Orient Mitjà. Els últims anys, el falàfel és un plat que trobem en molts restaurants del nostre entorn, però segurament encara és una recepta que elaborem poc a casa. I no és gens difícil! Us proposem que comenceu a practicar amb una recepta canònica, amb hummus i pita, i dues de més originals perquè us atreviu a descobrir les possibilitats del falàfel. I un apunt: us podeu estalviar posar bicarbonat en el remull dels cigrons la nit abans, però tingueu en compte que fa que l’aigua penetri a dins dels llegums i els estova millor.

Edició: Carme Melià / Foto: Getty Images / Recepta: David Caballero

A la cuina / Les postres de casa

Al microones!

Sí, i tant!, es poden fer bons pastissos al microones, i Gemma Clofent ens ho demostra amb dues propostes fàcils i ràpides de preparar, però, sobretot, boníssimes. Per arrodonir la prova, la nostra pastissera particular ens suggereix fer unes natilles de vainilla que ens han obert la gana més llaminera així que n’hem vist la fotografia. Us resistireu a fer-ne?

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Vins dolços

Ens deixem seduir per tres propostes que ens poden acompanyar a l’aperitiu o per postres

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

Més enllà del vi

Quatre experiències enoturístiques diferents d’arreu del territori per gaudir de la tardor

Text: Clara Antúnez Ferrer

Al celler / Remena, nena

Mariposa negra, un bar amb esperit d’artista

Un local del barri barceloní del Born dedicat a una novel·la de Carlos Ruiz Zafón, ‘Marina’, i a la ceràmica

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Calendari

Octubre

El 21 de setembre va arribar la tardor i el moment de sortir al bosc a buscar rovellons, ceps, rossinyols, camagrocs, llenegues... És l’hora dels bolets!

Al rebost / Decàleg

Ametlla

L’ametlla és el fruit de l’ametller i es classifica en dos tipus, segons si és amarga o dolça. Les amargues es fan servir, per exemple, per fer-ne licors com l’amaretto, i les dolces, sobretot, a la cuina i la rebosteria.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de Gust

Can Maia

De l’hort al pot, a Santa Pau

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé

Pastís de poma vs. Pastís Tatin

N’hem de menjar amb moderació, però, qui es pot resistir a un bon pastís per postres? És un món gairebé inabastable, si bé aquest mes ens hem volgut centrar en dues preparacions clàssiques que comparteixen base i ingredient: la poma. Bon profit!

Text: Ferran Caldés / Foto: Getty Images

Al rebost / L’adreça

La passió basca pel ‘cheesecake’

Passió, perfeccionisme i divertiment. Tres conceptes que Jon García suma al ‘boom’ dels cheesecakes per presentar una oferta variada, sorprenent i atrevida al barri del Born, a Barcelona. A JonCake trobareu l’artesania saborosa del pastís de formatge.

Text: Carme Melià / Foto: Alex Froloff

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos per les castanyes

Pocs ingredients s’identifiquen tant amb la tardor com aquest fruit comestible que, a casa nostra, acostumem a associar a la vigília de Tot Sants, als panellets i als moniatos.

Fora de carta / Fes-me feliç

Mag Lari

Els cinc regals gastronòmics que fan més il·lusió a Josep Maria Lari

Text: Marijo Jordan / Foto: Enrique Marco

Receptes
  • ‘Bricks’ de mató
  • Pasta amb ceps
  • ‘Wrap’ de fajol amb alvocat, espinacs i tonyina
  • Conill amb raïm blanc
  • Sashimi mediterrani
  • Cassoleta de bacallà
  • Panadera de congre
  • Cuixa de xai al forn
  • Postres de figues i mel
  • Púding de brossat
  • Pastís de xocolata
  • Flam de poma
  • Natilles de vainilla amb ametlla torrada
  • Moniatos rostits amb samfaina picant
  • ‘Focaccia’ de tomàquets amb esponja
  • Pa d’hamburguesa
  • Pa de llavors semiintegral (al 70%)
  • Pa de musli amb ‘poolish’
  • Oliaigua
  • Falàfel amb hummus i pa de pita
  • Hamburguesa de falàfel
  • Falàfel de remolatxa
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada 253

ESPECIAL PANARRES! EL MÈTODE INFAL·LIBLE PER FER PA A CASA

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Artur Martínez

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto