Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 239
Cuina núm. 239. Maig 2020

Maduixes! Hem caigut en la temptació

En aquest número

Carta des de Fes

Des de la medina de Fes (Marroc), en plena pandèmia mundial, la cuinera Najat Kaanache ha aprofitat un petit descans del seu dia a dia atrafegat —ha convertit el seu restaurant gastronòmic, Nur, en el centre des d’on organitza una iniciativa d’assistència alimentària per ajudar a afrontar la crisi a la seva ciutat— per adreçar unes paraules als lectors de CUINA. Kaanache, que va trobar en la cuina el mitjà amb què expressar-se, aquesta vegada recorre a la paraula per transmetre el que pensa i el que sent en aquests moments de canvi històric. Després d’haver viscut, viatjat i cuinat per mig món, aquesta carta reflecteix la seva esperança en l’agricultura, la ramaderia i la pesca, juntament amb la cuina, com una inspiració per a un futur de la humanitat més just.

Text: Najat Kaanache / Foto: Enrique Marco

Herois del Rebost

Un flequer, una cuinera i un pagès. Tres persones en representació d'un sector, l'alimentari, clau en el confinament

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Un tast dels pans d'Osona

Recorrem alguns dels pobles de la comarca per descobrir-hi forns de pa com els d’abans, que han mantingut viva la tradició i que s’han atrevit a innovar. N’hi ha alguns, al Lluçanès, que fins i tot formen part d’una ruta turística dedicada al blat forment, autòcton de la zona.

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / 24 hores a...

Ciutat de Mèxic

Text: Belén Parra / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Kenshô Siro Miso

El mot Kenshö en japonés vol dir "epifania". I miso, "font de sabor". Això és Miso Kenshô: la descoberta de l'arròs del Delta a partir d'aquest ferment japonès.

Text: Manel Guirado

Per fer boca / Gastroquiz

Pau Gascó

El nom del seu restaurant, Petit Pau, al barri barceloní de Sants, no és casual: hi ha lloc per a setze comensals, la carta de vins és ben curta i el menú de degustació és de sis serveix. Literalment, hi trobareu cuina de proximitat.

Text: Ferran Caldés / Foto: The Gaztronome

A la Cuina / El menú del mes

Menú de maig

Pel maig, cada dia un raig. És temps de cargols, però també de cireres i, amb aquesta fruita, us hem preparat unes postres vermelles irresistibles! Per perfumar els plats, res millor que la farigola (o timó), una planta mediterrània aromàtica que a l’abril ja comença a florir i que, al nostre menú, hem acompanyat d’unes cloïsses boníssimes.

Text: Francesc Murgadas / Foto: Becky Lawton / Cuina: Eva G. Hausmann

A la Cuina / Master Class

Merengues

Són clares d’ou muntades amb sucre i s'hi poden afegir sabors amb essències florals, espècies, puré de fruites, vegetals i herbes en pols. Si en prepareu a casa, per a una bona seguretat alimentària, és convenient fer servir clares d'ou pasteuritzades o albúmines en pols, sobretot per a les merengues que no es couen.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la Cuina

Maduixes!

Teniu un desig? No cal que digueu res més, bé, sí, les voleu amb nata o sense? Les maduixes, la fruita vermella per excel·lència del Maresme, estan associades a la passió i la seducció, i també al desig, carna o no! Així, doncs, ens hem posat la disfressa de fada i farem realitat el vostre anhel: 'voilà', maduixes per a tothom! I no només per postres, també us proposem uns plats salats amb un toc dolcenc que us enamorarà perdudament.... Que pot resisir-se a la fragància de la primavera? Nosaltres, no.

Text: Òscar Gómez / Receptes: Jani Paasikoski / Foto: Ajj Estudi / Cuina: Eva G. Haussman

A la Cuina / El Xef a Casa

Plats per gaudir de la cuina a casa

Tres xefs professionals (Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas), una professora universitària de cuina (Ana Casanova) i un cuiner i assessor gastronòmic (Rafael Vertamatti) ens van cuinar, des de casa seva, tres plats per fer més saborosos els dies de confinament.

A la Cuina

Verd: Receptes amb color d'esperança

Sempre es diu que l'esperança és l'última cosa que es perd. I, com que el verd és el color de l'esperança, hem optat per unes receptes on predomina aquest color. Perquè no volem perdre res, perquè ens caldra una bona dosi de positivisme per tirar endavant i perquè no volem deixar de cuinar feliços!

Edició: Carme Melià / Foto: Anna Garcia Frigola / Recepta i cuina: Beatriz de Marcos

A la Cuina / Ets el que menges

Fruita, el caramel de la natura

Els darrers anys, la dieta cetogènica ha posat de moda reduir notablement el consum de fruita i restringir-ne sobretot les peces més elevades en carbohidrats i sucre.

Text: Núria Coll

A la Cuina

Herbes de Provença

No sentiu les olors? Farigola, fonoll, alfàbrega i sajolida, però també orenga, romaní, marduix, llorer... Els plats on són presents les anomenades "herbes de Provença" guanyen gust i aromes. Són una barreja de plantes culinàries assecades, originàries de la zona mediterrània, especialment del sud de França, que podeu fer servir per condimentar i realçar rostits i graellades de carn, salses, peix i plats on destaqui la presència del tomàquet. Deixeu-vos seduir per "le charme" provençal.

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Becky Lawton / Cuina: Eva G. Haussman

A la Cuina / Les postres de casa

Per posar-nos en forma!

Dolços per a esportistes? Sí, per què no? Gemma Clofent ens ho demostra amb tres propostes energètiques per als diferents moments de l’activitat física. Són dues receptes veganes (si obvieu la mel) per començar a fer esport o mentre en feu. Un cop acabada l’activitat, podreu recuperar forces amb un batut de fruita i iogurt.

Recepta: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al Celler / Tria de Tres

Vins elaborats amb raïm d'aromes i sabors francs

Tres blancs de varietats i DO diferents amb les flors i la primavera com a protagonistes

Text: Joan Lluís Gómez

Al Celler

Raríssims

Un vi rar és aquell que té molt poca producció (primera accepció del significat de la paraula rar del diccionari de l’IEC), o un vi molt poc freqüent (segona accepció), o un vi no gens comú, extraordinari (tercera accepció).

Text: Ramon Roset

Al Celler / Remena, nena

Al moble bar: el "sour" clàssics que no fallen

A l'espera que les cocteleries tornin a obrir aviat, us proposem que feu algunes de les vostres combinacions preferides a casa

Text: Mar Calpena / Foto: Getty Images

Al Rebost / Calendari

Maig

És temporada de cireres, les arrecades de la fruita. És el moment de gaudir de la dolços i la seva textura carnosa!

Text: Manel Rodríguez

Al Rebost / Decàleg

Alvocat

Comparteix forma amb la pera, tot i que hi ha varietats que s'assemblen més a un cogombre o a una poma. La que es consuimeix més és l'hass. De textura cremosa, és saciant i una font proteica molt saludable.

Text: David Caballero / Foto: Getty Images

Al Rebost / Tant de Gust

Nousegons: Quan l'oli deixa de ser un complement

Text: Ferran Caldés / Foto: Nousegons

Al Rebost / Tria bé!

Espàrrec blanc vs. Espàrrec verd

Els espàrrecs són ideals per menjar-se’ls frescos i es fan servir en tota mena de receptes, des d’amanides fins a truites, a més de ser un bon acompanyament per a plats de carn i de peix. Siguin verds o blancs, afegiu-los als vostres plats sempre que vulgueu!

Text: Manel Rodríguez / Foto: Getty Images

Al Rebost / L'Adreça

De proximitat, el comerç antivirus

No haurien imaginat mai celebrar el cinquè aniversari de Llet Crua —a mitjan març del 2015— amb mascaretes, guants i restriccions de clients a l’hora d’entrar a la botiga. Els propietaris han reblat, ara, l’aposta pel petit productor i pel comerç de proximitat.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Fora de Carta

Tendències

Tot el que cal saber per ser "foodies" de debò

Fora de Carta / Quadern dels bojos

Bojos pel... Pa de pessic!

Fora de Carta / Fes-me feliç

Judit Mascó

Cinc regals gastronòmics per enamorar la model barcelonina

Text: Marijo Jordan

Fora de Carta / Sopa de Lletres

Quan Sortim...

La Covid-19 i, sobretot, el confinament ens han fet veure la importància de dedicar temps als nostres, però també de la funció de tots els qui, d’una manera o una altra, estan implicats en la cadena alimentària.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Torrada amb cargols
  • Cloïsses amb farigola 
  • Pasta amb carbonara de carbassó
  • Boletes d’arròs
  • Arròs provençal amb herbes aromàtiques
  • Calamars farcits amb alfàbrega
  • Salmó rostit amb tapenade de maduixes
  • Arròs amb bacallà
  • Pota de pop amb puré
  • Filet de gall dindi amb herbes provençals
  • Tataki de tonyina a la provençal
  • Postres de cireres caramel·litzades 
  • Merenga de roses i maduixes
  • Financiers de maduixes i vainilla
  • Pastís de matxa i ametlles amb sorbet de maduixots
  • Pancakes d’ametlla i fruita vermella
  • Batut de taronja, pastanaga, maca i cúrcuma
  • Amanida de raves i remolatxa amb hummus vermell
  • Gaspatxo de maduixes i síndria
  • Alvocats farcits de maduixes i remolatxa
  • Crema de pèsols i espàrrecs silvestres
  • Crakers de fajol amb tomàquet marinat i tàrtar d’algues
  • Crema d’ametlles 
  • Boletes energètiques
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Portada Cuina 240

TORNEM A LA TERRA: EL REBOST AL COSTAT DE CASA

  • Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò
  • Xefs a la xarxa

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 19,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto