
Maduixes! Hem caigut en la temptació
Carta des de Fes
Des de la medina de Fes (Marroc), en plena pandèmia mundial, la cuinera Najat Kaanache ha aprofitat un petit descans del seu dia a dia atrafegat —ha convertit el seu restaurant gastronòmic, Nur, en el centre des d’on organitza una iniciativa d’assistència alimentària per ajudar a afrontar la crisi a la seva ciutat— per adreçar unes paraules als lectors de CUINA. Kaanache, que va trobar en la cuina el mitjà amb què expressar-se, aquesta vegada recorre a la paraula per transmetre el que pensa i el que sent en aquests moments de canvi històric. Després d’haver viscut, viatjat i cuinat per mig món, aquesta carta reflecteix la seva esperança en l’agricultura, la ramaderia i la pesca, juntament amb la cuina, com una inspiració per a un futur de la humanitat més just.
Herois del Rebost
Un flequer, una cuinera i un pagès. Tres persones en representació d'un sector, l'alimentari, clau en el confinament
Per fer boca / Gastropistes
Un tast dels pans d'Osona
Recorrem alguns dels pobles de la comarca per descobrir-hi forns de pa com els d’abans, que han mantingut viva la tradició i que s’han atrevit a innovar. N’hi ha alguns, al Lluçanès, que fins i tot formen part d’una ruta turística dedicada al blat forment, autòcton de la zona.
Per fer boca / 24 hores a...
Ciutat de Mèxic
Per fer boca / Caçasabors
Kenshô Siro Miso
El mot Kenshö en japonés vol dir "epifania". I miso, "font de sabor". Això és Miso Kenshô: la descoberta de l'arròs del Delta a partir d'aquest ferment japonès.
Per fer boca / Gastroquiz
Pau Gascó
El nom del seu restaurant, Petit Pau, al barri barceloní de Sants, no és casual: hi ha lloc per a setze comensals, la carta de vins és ben curta i el menú de degustació és de sis serveix. Literalment, hi trobareu cuina de proximitat.
A la Cuina / El menú del mes
Menú de maig
Pel maig, cada dia un raig. És temps de cargols, però també de cireres i, amb aquesta fruita, us hem preparat unes postres vermelles irresistibles! Per perfumar els plats, res millor que la farigola (o timó), una planta mediterrània aromàtica que a l’abril ja comença a florir i que, al nostre menú, hem acompanyat d’unes cloïsses boníssimes.
A la Cuina / Master Class
Merengues
Són clares d’ou muntades amb sucre i s'hi poden afegir sabors amb essències florals, espècies, puré de fruites, vegetals i herbes en pols. Si en prepareu a casa, per a una bona seguretat alimentària, és convenient fer servir clares d'ou pasteuritzades o albúmines en pols, sobretot per a les merengues que no es couen.
A la Cuina
Maduixes!
Teniu un desig? No cal que digueu res més, bé, sí, les voleu amb nata o sense? Les maduixes, la fruita vermella per excel·lència del Maresme, estan associades a la passió i la seducció, i també al desig, carna o no! Així, doncs, ens hem posat la disfressa de fada i farem realitat el vostre anhel: 'voilà', maduixes per a tothom! I no només per postres, també us proposem uns plats salats amb un toc dolcenc que us enamorarà perdudament.... Que pot resisir-se a la fragància de la primavera? Nosaltres, no.
A la Cuina / El Xef a Casa
Plats per gaudir de la cuina a casa
Tres xefs professionals (Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas), una professora universitària de cuina (Ana Casanova) i un cuiner i assessor gastronòmic (Rafael Vertamatti) ens van cuinar, des de casa seva, tres plats per fer més saborosos els dies de confinament.
A la Cuina
Verd: Receptes amb color d'esperança
Sempre es diu que l'esperança és l'última cosa que es perd. I, com que el verd és el color de l'esperança, hem optat per unes receptes on predomina aquest color. Perquè no volem perdre res, perquè ens caldra una bona dosi de positivisme per tirar endavant i perquè no volem deixar de cuinar feliços!
A la Cuina / Ets el que menges
Fruita, el caramel de la natura
Els darrers anys, la dieta cetogènica ha posat de moda reduir notablement el consum de fruita i restringir-ne sobretot les peces més elevades en carbohidrats i sucre.
A la Cuina
Herbes de Provença
No sentiu les olors? Farigola, fonoll, alfàbrega i sajolida, però també orenga, romaní, marduix, llorer... Els plats on són presents les anomenades "herbes de Provença" guanyen gust i aromes. Són una barreja de plantes culinàries assecades, originàries de la zona mediterrània, especialment del sud de França, que podeu fer servir per condimentar i realçar rostits i graellades de carn, salses, peix i plats on destaqui la presència del tomàquet. Deixeu-vos seduir per "le charme" provençal.
A la Cuina / Les postres de casa
Per posar-nos en forma!
Dolços per a esportistes? Sí, per què no? Gemma Clofent ens ho demostra amb tres propostes energètiques per als diferents moments de l’activitat física. Són dues receptes veganes (si obvieu la mel) per començar a fer esport o mentre en feu. Un cop acabada l’activitat, podreu recuperar forces amb un batut de fruita i iogurt.
Al Celler / Tria de Tres
Vins elaborats amb raïm d'aromes i sabors francs
Tres blancs de varietats i DO diferents amb les flors i la primavera com a protagonistes
Al Celler
Raríssims
Un vi rar és aquell que té molt poca producció (primera accepció del significat de la paraula rar del diccionari de l’IEC), o un vi molt poc freqüent (segona accepció), o un vi no gens comú, extraordinari (tercera accepció).
Al Celler / Remena, nena
Al moble bar: el "sour" clàssics que no fallen
A l'espera que les cocteleries tornin a obrir aviat, us proposem que feu algunes de les vostres combinacions preferides a casa
Al Rebost / Calendari
Maig
És temporada de cireres, les arrecades de la fruita. És el moment de gaudir de la dolços i la seva textura carnosa!
Al Rebost / Decàleg
Alvocat
Comparteix forma amb la pera, tot i que hi ha varietats que s'assemblen més a un cogombre o a una poma. La que es consuimeix més és l'hass. De textura cremosa, és saciant i una font proteica molt saludable.
Al Rebost / Tant de Gust
Nousegons: Quan l'oli deixa de ser un complement
Al Rebost / Tria bé!
Espàrrec blanc vs. Espàrrec verd
Els espàrrecs són ideals per menjar-se’ls frescos i es fan servir en tota mena de receptes, des d’amanides fins a truites, a més de ser un bon acompanyament per a plats de carn i de peix. Siguin verds o blancs, afegiu-los als vostres plats sempre que vulgueu!
Al Rebost / L'Adreça
De proximitat, el comerç antivirus
No haurien imaginat mai celebrar el cinquè aniversari de Llet Crua —a mitjan març del 2015— amb mascaretes, guants i restriccions de clients a l’hora d’entrar a la botiga. Els propietaris han reblat, ara, l’aposta pel petit productor i pel comerç de proximitat.
Fora de Carta
Tendències
Tot el que cal saber per ser "foodies" de debò
Fora de Carta / Quadern dels bojos
Bojos pel... Pa de pessic!
Fora de Carta / Fes-me feliç
Judit Mascó
Cinc regals gastronòmics per enamorar la model barcelonina
Fora de Carta / Sopa de Lletres
Quan Sortim...
La Covid-19 i, sobretot, el confinament ens han fet veure la importància de dedicar temps als nostres, però també de la funció de tots els qui, d’una manera o una altra, estan implicats en la cadena alimentària.
- Torrada amb cargols
- Cloïsses amb farigola
- Pasta amb carbonara de carbassó
- Boletes d’arròs
- Arròs provençal amb herbes aromàtiques
- Calamars farcits amb alfàbrega
- Salmó rostit amb tapenade de maduixes
- Arròs amb bacallà
- Pota de pop amb puré
- Filet de gall dindi amb herbes provençals
- Tataki de tonyina a la provençal
- Postres de cireres caramel·litzades
- Merenga de roses i maduixes
- Financiers de maduixes i vainilla
- Pastís de matxa i ametlles amb sorbet de maduixots
- Pancakes d’ametlla i fruita vermella
- Batut de taronja, pastanaga, maca i cúrcuma
- Amanida de raves i remolatxa amb hummus vermell
- Gaspatxo de maduixes i síndria
- Alvocats farcits de maduixes i remolatxa
- Crema de pèsols i espàrrecs silvestres
- Crakers de fajol amb tomàquet marinat i tàrtar d’algues
- Crema d’ametlles
- Boletes energètiques