Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 205
Cuina núm. 205. Agost 2017

Musclos, el marisc per a tothom!

En aquest número
Gelateria Rocambolesc dels germans Roca

Per fer boca / Gastropistes

Teniu calor? Mengeu gelat!

El millor per combatre les altes temperatures és menjar-se un gelat

Aquest mes ens hem proposat revelar-vos algunes de les gelateries del país que heu de visitar, tant si us agraden els gustos clàssics com si us atreviu amb les noves experiències. 

text: Ferran Caldés / il·lustració: Nik Neves

Felip Llufriu

Per fer boca / Taula reservada

Una altra manera de tastar Menorca

Al Món Restaurant, de Ciutadella, Felip Llufriu es retroba amb la cuina de l'illa

Qui més ha influït en la precisió tècnica del cuiner Felip Llufriu han estat, sens dubte, els germans Roca.

text: Josep Sucarrats / foto: Josep Bagur

Éclairs, les postres de moda de París

Per fer boca / Postal gastronòmica

Entre modes i tradicions

París gurmet: des dels restaurants més clàssics i selectes fins a les últimes tendències culinàries

L'oferta gastronòmica de la Ville Lumière és gairebé infinita. A París hi ha ni més ni menys que deu restaurants amb les prestigioses tres estrelles Michelin.

text i foto: Esther Sánchez, periodista

Marc Miró

Per fer boca

La Llotja. Marc Miró

Una ruta gastronòmica pel litoral de Catalunya hauria de recomanar, sens dubte, una parada a aquest restaurant del Baix Ebre

El seu xef s'ha guanyat un nom propi al voltant de la tonyina, el peix més vinculat al seu poble, l'Ametlla de Mar. Ara també podem tastar com la cuina a la Tunateca de Barcelona, però avui ens entaulem amb ell a la casa original. 

text: Xavier Sust / foto: Enrique Marco

Cristina Caparrós

Per fer boca / Gent de mar

"Molta gent no és conscient que a Barcelona hi ha pescadors"

Des del moll de pescadors de Barcelona, Cristina Caparrós aposta per difondre la cultura pesquera de la ciutat

Va optar per estudiar química i biotecnologia, però quan va acabar va tornar a casa i va crear la Platjeta i Cap a Mar amb l'objectiu de difondre i donar a conèixer l'activitat dels pescadors de Barcelona.

text: Ferran Caldés / foto: Enrique Marco

Gurmet vs. Foodie

Per fer boca / Gurmet VS foodie

Cuinem en català?

Salvador Garcia-Arbós vs. Jordi Luque

foto: Enrique Marco

Menú d'agost

A la cuina

Menú d'agost

Un condiment tradicional de la cuina mediterrània, una hortalissa d'estiu, un peix blau saborós i una fruita dolça

Un pòquer guanyador per a un menú saludable i variat -en el qual predomina el color verd- que materialitzem en quatre receptes lleugeres i plenament de temporada. Poseu-vos el davantal i prepareu-vos per gaudir del bon temps!

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna García Frigola / cuina: Beatriz de Marcos

Carme Oltra cuinant amb Pep Nogué

A la cuina / El xef a casa

Una cassola valenciana

Carme Oltra, de Genovès (Costera), va venir a Barcelona a visitar les seves nebodes

Li vam proposar que ens preparés una cassola d'arrós al forn, que ens va dir que feia boníssima.

recepta i cuina: Carme Oltra / foto: Enrique Marco

Ou i brandada de bacallà

A la cuina

La recepta de Cullera de Boix

Un matrimoni ben melós

La brandada de bacallà, que si està ben feta no necessita patata, presideix un plat que podeu menjar tot l'any.

recepta: Xavier Matarrodona / foto: Enrique Marco

Musclos amb verdures

A la cuina

Musclos, el marisc per a tothom!

El mul·lusc oblidat

Ja siqui perquè no ens podem resistir al glamur de les ostres o perquè les cloïsses ens semblen més plat que els musclos, sovint no som conscients que amb aquest producte podem fer molt més que acompanyar un vermut. Per això ens hem proposat reivindicar els musclos.

text: Ferran Caldés / foto: Ajj estudi / receptes: Alberto Gressier / cuina: Jani Paasikoski / estilisme: Natalia Mazzarella

Làmines de colors

A la cuina / Master class

Deshidratats

Els deshidratats són molt més comuns del que ens podria semblar

La deshidratació és un procés més higiènic que els altres sistemes d'assecament, i més regular, que sovint s'ha fet servir com un mètode de conservació molt eficaç. La llet en pols i el cafè instantani en són dos exemples, però la llista de productes que es poden deshidratar és molt més llarga.

recepta i cuina: Carme Ruscalleda / foto: Becky Lawton

Garró de porc

A la cuina

Entrepans

Volíem imaginar entrepans originals, i els millors bars de Barcelona ens han revelat com ho fan

Han superat les nostres expectatives. Perquè nosaltres ens conformàvem amb proposar-vos entrepans que no reproduíssin l'estàndard de fuet-formatge-pernil. Per això, ara que a Barcelona són certa tendència, vam recórrer els bars de la ciutat més especialitzats en aquest format. I les receptes que ens han proposat no són qualsevol cosa!

text: Josep Sucarrats / foto: Mariona Villavieja

Olives

A la cuina / Plaers saludables

Olives

Vigileu que les olives que compreu no tinguin additius, com el glutamat monosòdic

Tenen un poder nutricional tan excepcional com l'oli que se n'extreu: contenen minerals i vitamines, aixequen l'ànim i, alhora, relaxen.

text: Núria Coll / foto: Thinkstock

Pesca del salmó a Alaska

A la cuina

A la pesca del salmó d'Alaska

Al Pacífic Nord hi conviuen sis salmons diferents, però només se'n comercialitzen cinc: reial, vermell, platejat, keta i rat

En línia recta, Igualada és a 8.500 km del complex turístic de Craig, el racó d'Alaska que va servir de punt de partida de l'aventura pesquera de dos cuiners igualadins, Gerard Ninot i Josep Maria Luque. Allà van conèixer com es pesca el salmó salvatge que trobem als supermercats catalans.

text: Josep Sucarrats / foto i receptes: Cristina Rivarola / estilisme: Marián Montoro / foto exteriors: Alaska Seafoods

Rostit

A la cuina / Alimentar l'ànima

La mare de déu d'agost

El 15 d'agost és una data important per al calendari catòlic, que el reserva a la celebració de l'Assumpció de la Mare de Déu

Se celebra el trasllat del cos i l'ànima de la verge Maria al Regne dels Cels. Juntament amb l'ofici de festa major, les sardanes i ball a l'envelat, el rostit forma part de les tradicions que han acompanyat els catalans durant molts anys.

text: Sergi Martín / fotos: Thinkstock i Ajj estudi / recepta: Manel Guirado

Coco gelat

A la cuina / Dolç i sa

Fruites gelades

Coco, pinya i llimona. Una tríada perfecta per refrescar-nos aquest estiu.

Jordi Bordas ha volgut anar un pas més enllà i ens les serveixen ben congelades! La closca de la mateixa fruita fa de recipient i acull la mousse, el gel i el sorbet elaborats amb les polpes respectives. Qui es pot resistir a una temptació tan fresca, saludable i saborosa?

receptes: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

La Malquerida

Al celler

Els germans Adrià estrenen una nova cervesa amb Damm

La Malquerida és una cervesa per prendre sola o acompanyar qualsevol tipus de plat

Una cervesa vermella fresca que reflecteix el color de la flor de Jamaica i en la qual destaquen les aromes cítriques de taronja, l'acidesa i la textura del blat i el toc de blat de moro. 

text: redacció

Miliet Weissbier

El celler / Tria de tres

Elaborades a Catalunya de manera artesana

La proliferació de cerveses artesanes obliga els elaboradors a ser més imaginatius

Vinya Hop 'Syrah', We Love Whysky i Miliet Weissbier.

text: Àngel Garcia Petit

Còctel El Vértigo

Al celler / Remena, nena!

El Maravillas: una bona plaça per fer un còctel

Una plaça on encara hi juguen els nens, una terrassa, menjar... Aquest local és una sorpresa!

Com en Superman, el Maravillas va més enllà de les definicions lògiques, i en un embolcall d'establiment de tarda s'amaga una fantàstica barra de còctels.

text: Mar Calpena / foto: Enrique Marco

Sardines fresques

Al rebost / El decàleg

Sardines

Fresques!

No caurem en el tòpic de la cançó, però no podem evitar reconèixer que aquest peix blau de l'estiu. Ja sigui a la brasa, enastat o en escabetx, menjar sardines és una gran font de nutrients, vitamines i minerals. Però, per sobre de tot, que bones que són!

text: David Caballero / foto: Anna Garcia Frigola

Fideuà de Gandia

Al rebost

Tria bé!

Paella valenciana vs. fideuà de Gandia

L'arròs i els fideus són dos ingredients que als Països Catalans saben tractar molt bé, especialment al País Valencià, on s'han convertit en icones de la seva cuina. Per conèixer ben bé com és una paella de debò i d'on ve la fideuà, només cal que llegiu aquestes pàgines!

text: Ferran Caldés / foto: Thinkstock

Herbes medicinals

Al rebost / Tant de gust

Menjar que cura

Van començar conreant enciams, però els germans Pàmies s'han convertit en els capdavanters de la cuina medicinal

Han apostat per divulgar les virtuts i les propietats de l'alimentació natural i de les herbes medicinals.

text: Ferran Caldés / foto: Natalia Mazzarella

La Mimosa

Al rebost / L'adreça

Endueu-vos un tros de l'Empordà a casa

Al poblet de Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà, trobareu una botiga acollidora amb un ampli assortiment d'aliments de proximitat

Tots els productes són artesans i de productors locals, que treballen d'una manera honesta amb el territori. La Mimosa és d'aquelles botigues de tota la vida on venen productes locals que no trobareu als supermercats.

text: Cristina Camilleri / foto: Xevi F. Güell

Plantar bròquil

Al rebost / L'hort a casa

És l'hora de plantar bròquil

L'arribada de la calor dona el tret de sortida a l'època de sembrar el bròquil

Aquesta verdura mediterrània, que els romans ja coneixien, es recol·lectarà els mesos d'octubre, novembe i desembre. Se'n cull el cos floral i la resta es reutilitza com a adob verd.

Al rebost / Museu de la Vida Rural

Rusiñol i Casas, per Catalunya amb carro

El Museu de la Vida Rural organitza una exposició dedicada a la volta per Catalunya amb carro que van protagonitzar aquests dos pintors

Entre el 1889 i el 1892, Rusiñol i Casas van desenvolupar en paral·lel una visió interessant del medi rural. Tots dos artistes es van embrancar, en diferents etapes, en una aventura que s'ha conegut popularment com 'la volta per Catalunya amb carro'.

José Pizarro

Al rebost / Entrevista

José Pizarro

De protètic dental a un dels cuiners més influents del Regne Unit

Aquest extremeny és un dels ambaixadors més importants de la cuina espanyola i acaba de publicar un llibre de cuina d'Euskadi.

text: Ferran Caldés

Tovallons amb una argolla de romaní

Al rebost / És fàcil!!!

Una argolla molt aromàtica

Feu servir una branca de romaní per tenir els tovallons ben plegats i, de passada, donar aroma de bosc a la taula

Fer aquestes argolles és molt fàcil i, com que el tronc del romaní és llenyós, el tovalló quedarà ben agafat.

foto: Becky Lawton

Al rebost

L'enciclopèdia dels 'Tips'

Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar

Però aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podem degustar quatre: bajoca/mongeta, foie gras, tonyina vermella i xai.

text: Paula Molés

Receptes

Bunyols de carbassó

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz de Marcos

Amanida amb síndria

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz de Marcos

Cassola d'arròs al forn

recepta i cuina: Carmen Oltra / foto: Enrique Marco

Sopa de musclos, safrà i llagostins

receptes: Alberto Gressier / cuina: Jani Paasikoski / foto: Ajj estudi

Musclos amb verdures

receptes: Alberto Gressier / cuina: Jani Paasikoski / foto: Ajj estudi

Gaspatxo de cirera amb alvocat, coca fregida i tapenade de Kalamata

recepta: Mextizo / foto: Enrique Marco

Fideuada clàssica de peix i marisc

recepta: David Caballero / foto: Becky Lawton

Crema d'ortigues detox

recepta: Lídia Frigolé i Oliver

Molls amb albergínia

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz de Marcos

Ou i brandada de bacallà

recepta: Xavier Matarrodona / foto: Enrique Marco

Musclos de tigre farcits

receptes: Alberto Gressier / cuina: Jani Paasikoski / foto: Ajj estudi

Musclos amb aroma de carbó

receptes: Alberto Gressier / cuina: Jani Paasikoski / foto: Ajj estudi

Garró de porc

recepta: Pockets / foto: Mariona Villavieja

Entrepà de porc a la brasa

recepta: La Porca / foto: Mariona Villavieja

Entrepà de calamars

recepta: Entrepanes Díaz / foto: Mariona Villavieja

Molletaco

recepta: La Taverna dels 11 / foto: Mariona Villavieja

Escabetx de salmó vermell salvatge d'Alaska

foto receptes: Cristina Rivarola

Nanban Zuke de salmó salvatge

foto receptes: Cristina Rivarola

Salmó salvatge d'Alaska amb guacamole fumat

foto receptes: Cristina Rivarola

Rostit de festa major

recepta: Manel Guirado / fotos: Ajj estudi

Postres de pruna

recepta: Francesc Murgadas / foto: Anna Garcia Frigola / cuina: Beatriz de Marcos

Pinya gelada

recepta: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Coco gelat

recepta: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Làmines de colors

recepta i cuina: Carme Ruscalleda / foto: Becky Lawton

Melmelada de figues

Llimona gelada

recepta: Jordi Bordas / foto: Becky Lawton

Vértigo

recepta: El Maravillas / foto: Enrique Marco

Brandi 'mojito'

recepta: Torres 15

Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto