Musclos, el marisc per a tothom!
Per fer boca / Gastropistes
Teniu calor? Mengeu gelat!
El millor per combatre les altes temperatures és menjar-se un gelat
Aquest mes ens hem proposat revelar-vos algunes de les gelateries del país que heu de visitar, tant si us agraden els gustos clàssics com si us atreviu amb les noves experiències.
Per fer boca / Taula reservada
Una altra manera de tastar Menorca
Al Món Restaurant, de Ciutadella, Felip Llufriu es retroba amb la cuina de l'illa
Qui més ha influït en la precisió tècnica del cuiner Felip Llufriu han estat, sens dubte, els germans Roca.
Per fer boca / Postal gastronòmica
Entre modes i tradicions
París gurmet: des dels restaurants més clàssics i selectes fins a les últimes tendències culinàries
L'oferta gastronòmica de la Ville Lumière és gairebé infinita. A París hi ha ni més ni menys que deu restaurants amb les prestigioses tres estrelles Michelin.
Per fer boca
La Llotja. Marc Miró
Una ruta gastronòmica pel litoral de Catalunya hauria de recomanar, sens dubte, una parada a aquest restaurant del Baix Ebre
El seu xef s'ha guanyat un nom propi al voltant de la tonyina, el peix més vinculat al seu poble, l'Ametlla de Mar. Ara també podem tastar com la cuina a la Tunateca de Barcelona, però avui ens entaulem amb ell a la casa original.
Per fer boca / Gent de mar
"Molta gent no és conscient que a Barcelona hi ha pescadors"
Des del moll de pescadors de Barcelona, Cristina Caparrós aposta per difondre la cultura pesquera de la ciutat
Va optar per estudiar química i biotecnologia, però quan va acabar va tornar a casa i va crear la Platjeta i Cap a Mar amb l'objectiu de difondre i donar a conèixer l'activitat dels pescadors de Barcelona.
Per fer boca / Gurmet VS foodie
Cuinem en català?
Salvador Garcia-Arbós vs. Jordi Luque
A la cuina
Menú d'agost
Un condiment tradicional de la cuina mediterrània, una hortalissa d'estiu, un peix blau saborós i una fruita dolça
Un pòquer guanyador per a un menú saludable i variat -en el qual predomina el color verd- que materialitzem en quatre receptes lleugeres i plenament de temporada. Poseu-vos el davantal i prepareu-vos per gaudir del bon temps!
A la cuina / El xef a casa
Una cassola valenciana
Carme Oltra, de Genovès (Costera), va venir a Barcelona a visitar les seves nebodes
Li vam proposar que ens preparés una cassola d'arrós al forn, que ens va dir que feia boníssima.
A la cuina
La recepta de Cullera de Boix
Un matrimoni ben melós
La brandada de bacallà, que si està ben feta no necessita patata, presideix un plat que podeu menjar tot l'any.
A la cuina
Musclos, el marisc per a tothom!
El mul·lusc oblidat
Ja siqui perquè no ens podem resistir al glamur de les ostres o perquè les cloïsses ens semblen més plat que els musclos, sovint no som conscients que amb aquest producte podem fer molt més que acompanyar un vermut. Per això ens hem proposat reivindicar els musclos.
A la cuina / Master class
Deshidratats
Els deshidratats són molt més comuns del que ens podria semblar
La deshidratació és un procés més higiènic que els altres sistemes d'assecament, i més regular, que sovint s'ha fet servir com un mètode de conservació molt eficaç. La llet en pols i el cafè instantani en són dos exemples, però la llista de productes que es poden deshidratar és molt més llarga.
A la cuina
Entrepans
Volíem imaginar entrepans originals, i els millors bars de Barcelona ens han revelat com ho fan
Han superat les nostres expectatives. Perquè nosaltres ens conformàvem amb proposar-vos entrepans que no reproduíssin l'estàndard de fuet-formatge-pernil. Per això, ara que a Barcelona són certa tendència, vam recórrer els bars de la ciutat més especialitzats en aquest format. I les receptes que ens han proposat no són qualsevol cosa!
A la cuina / Plaers saludables
Olives
Vigileu que les olives que compreu no tinguin additius, com el glutamat monosòdic
Tenen un poder nutricional tan excepcional com l'oli que se n'extreu: contenen minerals i vitamines, aixequen l'ànim i, alhora, relaxen.
A la cuina
A la pesca del salmó d'Alaska
Al Pacífic Nord hi conviuen sis salmons diferents, però només se'n comercialitzen cinc: reial, vermell, platejat, keta i rat
En línia recta, Igualada és a 8.500 km del complex turístic de Craig, el racó d'Alaska que va servir de punt de partida de l'aventura pesquera de dos cuiners igualadins, Gerard Ninot i Josep Maria Luque. Allà van conèixer com es pesca el salmó salvatge que trobem als supermercats catalans.
A la cuina / Alimentar l'ànima
La mare de déu d'agost
El 15 d'agost és una data important per al calendari catòlic, que el reserva a la celebració de l'Assumpció de la Mare de Déu
Se celebra el trasllat del cos i l'ànima de la verge Maria al Regne dels Cels. Juntament amb l'ofici de festa major, les sardanes i ball a l'envelat, el rostit forma part de les tradicions que han acompanyat els catalans durant molts anys.
A la cuina / Dolç i sa
Fruites gelades
Coco, pinya i llimona. Una tríada perfecta per refrescar-nos aquest estiu.
Jordi Bordas ha volgut anar un pas més enllà i ens les serveixen ben congelades! La closca de la mateixa fruita fa de recipient i acull la mousse, el gel i el sorbet elaborats amb les polpes respectives. Qui es pot resistir a una temptació tan fresca, saludable i saborosa?
Al celler
Els germans Adrià estrenen una nova cervesa amb Damm
La Malquerida és una cervesa per prendre sola o acompanyar qualsevol tipus de plat
Una cervesa vermella fresca que reflecteix el color de la flor de Jamaica i en la qual destaquen les aromes cítriques de taronja, l'acidesa i la textura del blat i el toc de blat de moro.
El celler / Tria de tres
Elaborades a Catalunya de manera artesana
La proliferació de cerveses artesanes obliga els elaboradors a ser més imaginatius
Vinya Hop 'Syrah', We Love Whysky i Miliet Weissbier.
Al celler / Remena, nena!
El Maravillas: una bona plaça per fer un còctel
Una plaça on encara hi juguen els nens, una terrassa, menjar... Aquest local és una sorpresa!
Com en Superman, el Maravillas va més enllà de les definicions lògiques, i en un embolcall d'establiment de tarda s'amaga una fantàstica barra de còctels.
Al rebost / El decàleg
Sardines
Fresques!
No caurem en el tòpic de la cançó, però no podem evitar reconèixer que aquest peix blau de l'estiu. Ja sigui a la brasa, enastat o en escabetx, menjar sardines és una gran font de nutrients, vitamines i minerals. Però, per sobre de tot, que bones que són!
Al rebost
Tria bé!
Paella valenciana vs. fideuà de Gandia
L'arròs i els fideus són dos ingredients que als Països Catalans saben tractar molt bé, especialment al País Valencià, on s'han convertit en icones de la seva cuina. Per conèixer ben bé com és una paella de debò i d'on ve la fideuà, només cal que llegiu aquestes pàgines!
Al rebost / Tant de gust
Menjar que cura
Van començar conreant enciams, però els germans Pàmies s'han convertit en els capdavanters de la cuina medicinal
Han apostat per divulgar les virtuts i les propietats de l'alimentació natural i de les herbes medicinals.
Al rebost / L'adreça
Endueu-vos un tros de l'Empordà a casa
Al poblet de Maçanet de Cabrenys, a l'Alt Empordà, trobareu una botiga acollidora amb un ampli assortiment d'aliments de proximitat
Tots els productes són artesans i de productors locals, que treballen d'una manera honesta amb el territori. La Mimosa és d'aquelles botigues de tota la vida on venen productes locals que no trobareu als supermercats.
Al rebost / L'hort a casa
És l'hora de plantar bròquil
L'arribada de la calor dona el tret de sortida a l'època de sembrar el bròquil
Aquesta verdura mediterrània, que els romans ja coneixien, es recol·lectarà els mesos d'octubre, novembe i desembre. Se'n cull el cos floral i la resta es reutilitza com a adob verd.
Al rebost / Museu de la Vida Rural
Rusiñol i Casas, per Catalunya amb carro
El Museu de la Vida Rural organitza una exposició dedicada a la volta per Catalunya amb carro que van protagonitzar aquests dos pintors
Entre el 1889 i el 1892, Rusiñol i Casas van desenvolupar en paral·lel una visió interessant del medi rural. Tots dos artistes es van embrancar, en diferents etapes, en una aventura que s'ha conegut popularment com 'la volta per Catalunya amb carro'.
Al rebost / Entrevista
José Pizarro
De protètic dental a un dels cuiners més influents del Regne Unit
Aquest extremeny és un dels ambaixadors més importants de la cuina espanyola i acaba de publicar un llibre de cuina d'Euskadi.
Al rebost / És fàcil!!!
Una argolla molt aromàtica
Feu servir una branca de romaní per tenir els tovallons ben plegats i, de passada, donar aroma de bosc a la taula
Fer aquestes argolles és molt fàcil i, com que el tronc del romaní és llenyós, el tovalló quedarà ben agafat.
Al rebost
L'enciclopèdia dels 'Tips'
Darrere de cada mos hi ha un món de coneixement que, empesos per la gola, solem oblidar
Però aquesta saviesa amagada és, justament, la que inspira els temes que l'espai radiofònic 'Tips' tracta cada setmana. Aquí en podem degustar quatre: bajoca/mongeta, foie gras, tonyina vermella i xai.