Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 245
Cuina núm. 245. Desembre 2020 - Gener 2021 2020

Nadal Km 0. Passarem les festes més a prop que mai!

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del Foc

Eric Ortuño

L'Atelier

L’aliança d’aquest pastisser amb Ximena Pastor ha dut a Barcelona un centre que és escola, obrador pastisseria i tota una temptació.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

'Delivery' desacomplexat

La pandèmia ha suposat un canvi de paradigma en la restauració i ha fet que molts restaurants, que no s’ho havien plantejat mai, s’hagin apuntat a oferir la carta, degudament adaptada, per endur o per a servei a domicili. ​

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

El 'take-away' no apaga la flama

Les restriccions fan virar el Sants es Crema cap als entrepans de foc i brasa

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Andorra

Un país saborós, més enllà de les compres

Text: Jordi Salazar / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

'Coppa' a la catalana

Els 'pizzaioli' Rafa Panatieri i Jorge Sastre han obert la cuina de la seva pizzeria graciencia, Sartoria Panatieri, a la carn del porc ecològic DPagès, dels Solsonès, per fer-hi embotits italians de quilòmetre zero.

Text: Josep Sucarrats

Per fer boca / Gastroquiz

Carlotta Delicato

La xef del restaurant Fire, a l'hotel W Barcelona, on tot gira al voltant del foc, representa una generació de professionals joves que aposten per redefinir la cuina amb menjar autèntic, ecològic i de quilòmetre zero.

Text: Ferran Caldés

A la cuina / El menú del mes

Menú d'hivern

Amb el fred més intens, arriben els àpats de festa, amb els millors productes, com el gall i la petxina variada (o vieira, si en trobeu), per assaborir al màxim el Nadal. Però hem de pensar, també, en plats més lleugers per compensar les receptes més copioses de l’any, com un tàrtar de fruita i arròs amb llet de coco. Gaudiu de les festes i dels plats saborosos!

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Els millors consomés

El consomé és un brou cristal·lí, net, transparent i brillant, molt saborós, que també es pot aromatitzar amb altres elements aliens a la cocció inicial, com ara herbes aromàtiques o vi. Es pot elaborar perfectament a casa, ja que és una tècnica culinària molt senzilla. Us expliquem com.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Nadal km 0

Receptes dels lectors per cuinar en família

Text: Ferran Caldés - Carme Melià - Josep Sucarrats / Receptes i cuina: Maria Antònia Udina - Nani Nolla - Pere Pujol - Isaac Zumaquero i Ramon Figols / Foto: Enrique Marco

A la cuina / El xef a casa

Ànec a baixa temperatura, patates i pomes

Aquest mes, Pep Nogué, ha visitat Jordi Àvila (@gastropindoles), un activista gastronòmic declarat, apassionat dels plaers de la vida i saltenc convençut. Àvila, format a Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, treballa d’assessor gastronòmic a l’empresa productora de foie-gras Collverd. Amb en Pep, és clar, van cuinar un plat de foie!

Recepta i cuina: Jordi Àvila / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Peix del mediterrani

Diu un tòpic malintencionat que el port on arriba el millor peix de la península Ibèrica és una ciutat d’interior que, a més, exerceix de capital estatal. Quin contrasentit per als qui vivim ran de mar o a pocs quilòmetres del litoral! Quan arriben les festes, la demanda de peix i marisc pescat Atlàntic enllà en dispara el preu. Però, enguany, nosaltres us proposem que aparteu els complexos i mireu a prop de casa: sorpreneu-vos amb el tresor del peix fresc que ens ofereix el Mediterrani i comproveu que fa més festa del que us imaginàveu.

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Xavier Soldevila / Cuina: Jani Paasikoski

A la cuina / Ets el que menges

Decàleg 2021

Per a una alimentació saludable, nutritiva i deliciosa

Text: Núria Coll

A la cuina

De festa i... vegetarianes

Les festes de Nadal van associades, normalment, a plats abundants i calòrics i a àpats llargs i contundents. Sigui per a després d'aquests grans dinars familiars o com una opció més lleugera per gaudir del Nadal, us hem seleccionat tres receptes vegetarianes que us reconciliaran amb una alimentació saludable i equilibrada. Són plats suaus però que no renuncien al sabor: una amanida saborosa, un plat de pasta farcida i unes postres més que delicioses. Qui diu que uns altres grans plats no són possibles? Que vagi de gust!

Edició: Carme Melià / Receptes: David Caballero / Foto: Getty images

A la cuina / Les postres de casa

Postres de Nadal

Cansats del clàssic final d’àpat format per neules, torrons i polvorons? Un cop més, Gemma Clofent ens sorprèn amb tres postres nadalenques ben originals: tot i que manté els ingredients tradicionals de casa nostra, els canvia el format. Així, doncs, us proposa menjar un coulant —de torró tou—, un tall de gelat —sí, també de torró tou— i uns polvorons de cafè!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Grans maridatges

Escumós, negre i blanc. Tres vins amb una bona relació entre plat i vi que fa festa

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

Celler de Nadal

Potser de manera més reduïda, potser sense l’enrenou d’altres anys... però sempre disposats a alçar les copes per brindar amb els millors vins i caves de casa nostra. Us n’hem seleccionat uns quants perquè brindeu per gaudir al màxim de les festes.

Al celler / Remena, nena

Còctels d'autor amb gustos ben nostres

Una nova generació de barmans juga amb els productes de proximitat per crear combinacions sorprenents

Text: Mar Calpena / Foto: Ferran Castillo

Al rebost / Calendari

Calendari d'hivern

Pollastre, ànec, gall dindi i molts més! Arriba l’hivern i, amb ell, els grans àpats de Nadal, amb l’aviram com a protagonista.

Al rebost / Decàleg

Dàtil

El dàtil és un fruit de la palmera datilera. És una baia de color groguenc daurat o més vermellós, quan madura, de textura carnosa i un gust molt dolç. Es pot menjar tant fresc com sec.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de gust

Cigronet de l'Alta Anoia amb història

Mas d'Ardesa

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Els 10 essencials del rebost de Nadal

Acompanyem Carme Ruscalleda a omplir el cistell amb productes de proximitat

Carme Ruscalleda és una ferma defensora dels productes de proximitat i, enguany, no hi ha cap dubte que seran els protagonistes absoluts de les taules nadalenques. Per això, vam demanar a la xef de Sant Pol que ens deixés acompanyar-la a deu botigues on omple el cistell amb els ingredients imprescindibles per preparar un menú nadalenc de primera categoria... i de proximitat!

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Aspic, quan la qualitat és l'ànima

Càtering, restaurant i botiga gurmet és el trident que defineix aquest comerç. Des que va obrir, fa quinze anys, no ha parat de créixer. No és estrany que siguin un dels punts ineludibles de la ruta gurmet barcelonina. I Nadal, un bon moment per tornar-hi.

Text: Oriol Hermosilla / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Llagostí vs escamarlà

Hi ha pocs productes que ens recordin tant el Nadal com els crustacis. Poden formar part de l’aperitiu o del segon plat, però és difícil trobar una taula catalana que, a finals de desembre, no serveixi llagostins, gambes o escamarlans en algun dels àpats més assenyalats.

Text: Oriol Hermosilla

Al rebost / Mediateca

Llibres per estrenar l'any

Ens atrevim a pronosticar que el 2021 serà millor que el 2020 —no és gaire difícil que ho sigui— i ens atrevim a assegurar que aquestes lectures us faran estrenar el nou any amb la millor cuina!

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos per... l'escudella!

Potser aquest Nadal serà estrany en molts sentits, però el que no pot faltar a taula és un plat que s’ha guanyat amb tots els honors ser el més important de totes les festes.

Fora de carta / Fes-me feliç

Sílvia Abril

Cinc regals gastronòmics per a una 'show woman' tot terreny

Text: Marijo Jordan / Foto: Fanny Ruffet

Fora de carta / Sopa de lletres

El savi amagat de la nostra cuina

Vicent Marqués fa més de quaranta anys que du a terme una tasca titànica: tot just ara s’acaba de publicar el tercer volum de la Història de la cuina catalana i occitana. Una obra magna que explica les receptes, sovint en perill d’extinció, de la nostra cuina casolana.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Miniquiche de carbassa i moniato
  • Petxines variades al cava
  • Consomé d’ànec amb ou cuit a baixa temperatura i tòfona
  • Arròs carnaroli Estany de Pals amb ceps de la Cerdanya i formatge Ceretano Cheddar del Molí de Ger
  • Canelons de Ral d’Avinyó amb foie i beixamel de ceps
  • Shakshuka verda
  • Amanida de fulles verdes, ous de guatlla, tomàquet i llavors de sèsam
  • Raviolis de moniato i bolets i salsa de sàlvia
  • Caldo de Nadal tradicional amb galets i pilota
  • Gall farcit amb nous
  • Gall del Penedès al porto amb ceps i tòfona
  • Foie-gras a les dues coccions amb patates i pomes
  • Pagre al forn amb tocs asiàtics
  • Cananes farcides d’albergínia i carn picada
  • Suquet de gall de Sant Pere amb patates
  • Lletxa en escabetx cítric
  • Pollastre del Penedès amb peus de porc i escamarlans
  • Arròs amb llet de coco i mango
  • Pastís humit d’avellanes i crema de garrofa
  • Pastís de carbassa
  • Polvorons de cafè i avellanes
  • Bescuit glaçat de torró amb reducció de mandarina
  • Coulant de xocolata i torró del tou
  • Tàrtar d’alvocat, carbassó i poma
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada 253

ESPECIAL PANARRES! EL MÈTODE INFAL·LIBLE PER FER PA A CASA

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Artur Martínez

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto