Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-TE ARA A CUINA AMB UN PREU ESPECIAL!

Revista CUINA

Portada Cuina 257
Cuina núm. 257. Març 2022

Operació calçotada!

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del foc

Ronit Stern

La Balabusta

La Balabusta és un viatge exquisit de Tel-Aviv a Barcelona o de Barcelona a Tel-Aviv. Perquè tant se val l’origen o el destí quan es comparteix ànima mediterrània.

 

 

 

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Dolços singulars

Tots volen endolcir moments, però uns es decanten per la tradició i uns altres opten per ser creatius. Sigui com sigui, les pastisseries i els establiments de dolços ens agraden, i molt. Per això, n’hem triat una desena per anar fent boca abans no arribi la mona!

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Una apassionada del millor del territori

Producte de temporada del Garraf, la simple i efectiva fórmula del dinou.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores

Pamplona

Text: Marifé Blanco / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Cargols a punt per menjar

El cargol no deixa ningú indiferent: o l’adoren o l’abominen. si sou dels primers, esteu d’enhorabona! Ara en podeu menjar tants com vulgueu sense haver de netejar-los i, si voleu, ni de cuinar-los!

Text: Manel Guirado / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastroquiz

Maria Solivellas

Fa més de vint anys que va passar del món de l’espectacle al de la restauració i va convertir el producte local i de temporada en els protagonistes absoluts de Ca Na Toneta, un petit restaurant al peu de la serra de Tramuntana.

Text i foto: Ferran Caldés

A la cuina / Menú del mes

De març

El verd esclata en aquest menú de primavera que ens proposa Francesc Murgadas: faves, cols i espàrrecs omplen de color els plats d’una proposta que també aposta pel vermell, amb un xarop dolç de magrana. Un any més, tornem a preparar receptes més lleugeres, fresques i, com sempre, saludables per gaudir de la cuina del dia com si fos especial. Assaboriu-les!

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Soja texturitzada: proteïna vegetal

La soja texturitzada prové del llegum de soja i es fa servir molt sovint en la cuina vegetariana. És un producte baix en greixos saturats i és ideal per a les dietes que volen reduir el consum de carn, tot i que no la substitueix. Té un sabor molt neutre i, per això, s’ha d’amanir.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Operació calçotada!

Els plats per gaudir d’un dinar rodó

Rostir calçots en foc de sarments i menjar-se’ls després de sucar-los en una bona salsa de romesco, en grup, a l’aire lliure. Hi ha res millor, com a celebració? Ni una pandèmia no ha pogut tombar les calçotades, i la cuinera Iolanda Bustos ens ha convidat a la finca Fontclara, a l’Empordà, per gaudir d’un menú de calçotada envoltats d’oliveres.

Text: Carme Gasull / Recepta i cuina: Iolanda Bustos / Foto: Enrique Marco

A la cuina / La convidada

Al quilòmetre zero de la cuina marinera

Cambrils, a la comarca del Baix Camp, és capital gastronòmica. Ens hi acostem un diumenge assolellat del mes de febrer per degustar un dels plats més populars de la cuina de bord: uns fideus negres de pescador.

Text: Cristina Serret / Recepta i cuina: Carlos 'Ventura' Rom / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Bacallà a la portuguesa

Els portuguesos i els catalans compartim moltes coses. No només un espai geogràfic, la península Ibèrica, i una arrel lingüística, el llatí, sinó també la passió per un ingredient, el bacallà, que forma part de l’imaginari gastronòmic dels dos països. Si a Catalunya destaca l’ofici de bacallaner, gairebé exclusiu de les nostres contrades, a 1.000 quilòmetres d’aquí han convertit aquest peix d’aigües fredes en l’estrella de desenes de receptes. No hi ha cap dubte que els portuguesos són els reis del bacallà i, per això, hem demanat a Leonor Castro Pinto, la cuinera de la barcelonina A Casa Portuguesa, que ens proposi quatre plats tradicionals del seu país per llepar-nos-en els dits!

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Leonor Castro Pinto (A Casa Portuguesa) / Foto: Xavier Soldevila / Cuina: Jani Paasikoski

A la cuina / Plaers saludables

Fermentats pasteuritzats

Fa molts anys que els fermentats tenen presència a la cuina de diferents cultures. Evolutivament, la fermentació dels aliments ens va ajudar a convertir-los en productes més segurs, amb més durada i, també, més nutritius.

Text: Glenn Cots

A la cuina

Faves

Tothom coincideix a afirmar que els llegums són un dels pilars d’una dieta sana i equilibrada. Però, a l’hora de triar-ne un, d’entrada potser no tots pensem en les faves, encara que són un producte molt present al receptari català. Són beneficioses per a l’organisme –són riques en antioxidants– i polivalents a la cuina: en podeu fer amanides o cremes, acompanyar-les amb carn i embotit o fer-les servir com a complement de plats d’arròs, pasta, marisc o peix. A més (i aquest és, sens dubte, l’argument més convincent), són boníssimes! Per això, amb l’arribada de la primavera us animem a cuinar-ne, amb tres propostes ben diferents.

Edició: Carme Melià / Recepta: Marisa Aguirre / Foto: Becky Lawton

A la cuina / Les postres de la casa

Enrotllats!

Unes postres clàssiques fetes amb una base de pa de pessic enrotllada amb forma cilíndrica que se sol farcir amb crema, xocolata, nata... Gemma Clofent ens proposa tres versions diferents d’un dolç que es coneix com a ‘braç de gitano’ i que, tradicionalment, era un dels pastissos estrella dels dinars de diumenge de fa unes dècades. Tres rotlles plens de sabor!

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Amb nom de dona

Una tríada variada per retre homenatge a l’esperit femení de les vinyes i el món del vi

Text: Montse Velasco Santafé (sommelier i nas d’or 2011)

Al celler / Pel broc gros

Còctels i pasta: la 'immaginazione' al poder!

Galileo és un espai, a Barcelona, que combina còctels de gran complexitat amb tapes i plats italians per llepar-se’n els dits

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Calendari

Març

Per les propietats i la polivalència, la carxofa és un ingredient cabdal de la dieta mediterrània. El març és un bon moment per posar-ne al cistell!

Al rebost / Decàleg

Sal

El condiment bàsic de la nostra cuina: si afegim sal a qualsevol plat o producte, n’augmentarà el sabor. De sals, n’hi ha dos grans grups: la marina i la de taula, amb diferències quant a textura, sabor i propietats.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost

Dones del formatge

Clara Ferrando, Ana Garate, Agnès Maluquer i Sílvia Soler: passió per la terra, la natura i els productes lactis.

Text: Paloma Arenós / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tant de gust

Quins ous i quins colors!

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Coliflor vs. bròquil

Potser no estan al capdamunt de les llistes d’aliments preferits, però, si ens fixem en les propietats de la coliflor i del bròquil, veurem que són dos ingredients molt polivalents i saludables. Us animem, doncs, a gaudir-ne en totes les receptes que us vinguin de gust!

Text: Pau Sauri / Foto: Getty Images

Al rebost / L'adreça

Els sabors de les Terres de l'Ebre

L’arròs, la flor de sal, l’oli i el vi són els quatre pals de paller de la Botiga de l’Ebre, una parada del mercat municipal de Deltebre dedicada exclusivament als productes de les Terres de l’Ebre. I, sí, hi compren turistes, però també s’ha fet lloc entre la clientela local.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pels bunyols

Rodons, aixafats, amb un solc al mig i un gust d’anís que els fa inconfusibles. Així són els bunyols de quaresma (a l’Empordà en diuen 'brunyols'), que aquest mes ompliran les pastisseries compartint aparador amb els bunyols de vent i altres versions més sofisticades d’aquests dolços que ens alegren l’espera fins que arribi Setmana Santa. 

Fora de carta / Fes-me feliç

Mónica Cruz

Cinc regals gastronòmics per a l'actriu i ballarina madrilenya

Text: Marijo Jordan / Foto: Anna Cortina

Fora de carta / Sopa de lletres

La restauració postcovid. I ara què?

Els indicadors anuncien, per fi, una tornada a la normalitat, si més no d’aquí a pocs mesos. A partir d’ara, es faran estudis de les repercussions que ha comportat la covid i es podran comparar els efectes de les diverses mesures que s’han aplicat a cada país.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Torradetes amb faves i formatge
  • Canelons vegetals
  • Patates al caliu amb sobrassada i formatge
  • Romesco amb un toc de mel
  • Musclos a la brasa amb romesco picant
  • Fideus negres de bord
  • Amanida de bacallà i cigrons
  • Saltat de faves amb vieires i llimona
  • Falàfel de cigrons i faves
  • Faves amb cloïsses i safrà
  • Salmó marinat
  • Anxoves a la sal fetes a casa
  • Pizza mediterrània amb escalivada
  • Llenguado a la mostassa
  • Bacallà amb romesco i papillota de col a la brasa
  • Bacallà à Bráz
  • Bacallà à Margarida da Praça
  • Bacallà confitat amb 'migas' de blat de moro
  • Peres al vi
  • Rotlle zebrat de xocolata
  • Rotlle de llimona i matxa
  • Rotlle de mandarina
  • Trinxat de carxofes, olives i soja texturitzada
  • Hummus de cigrons amb moniato i 'chimichurri'
  • Xucrut de col llombarda
  • Sal de cafè i espècies
  • Sal de sèsam
  • Sal aromàtica d'herbes i taronja
  • Sal de color granat amb gust de vi
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada CUINA 260

QUINA SAMFAINA! LA FÓRMULA PERFECTA

  • Tot el que cal saber per estar al dia
  • Vicky Sevilla

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto