Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 243
Cuina núm. 243. Octubre 2020

Pans fàcils per fer a casa

En aquest número

Tendències

Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò

Genis del foc

Pere Venturós

Terra

Volta el món i torna... a Berga. Va entomar el repte de rellevar el gran restaurant de la ciutat, el Sala. Tocant de peus a terra, n'ha sortit ben airós

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Ens encanten els pots petits!

Sí, al pot petit hi ha la bona confitura i al nostre país hi ha confitures i conserves boníssimes. Per això, l’hem recorregut de punta a punta per ajudar-vos a descobrir petits productors i establiments on trobareu les millors de Catalunya!

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

D'Olivos a Sants sense estridències

La cuina d'Ezequiel Devoto ens remet a una Argentina amb memòria friülana

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Berlín

Text: Ferran Porta / Il·lustració: Toni Domènech

Caçasabors

Arròs 'eco' Arodelta

Ecocastells presenta una varietat que va en la línia de les noves produccions del delta de l'Ebre, encarades cap a l'alta qualitat i cap al conreu sostenible d'arrossos tradicionals i innovadors.

Text: Manel Guirado

Per fer boca / Gastroquiz

Isabel Alejos

Amb 24 anys i arribada de les cuines d'Anglaterra, amb una motxilla plena d'il·lusió i coneixements, va encendre els fogons en una casa del segle XIX a Amposta amb les idees ben clares: producte de proximitat i 'slow food'.

Text: Ferran Caldés

A la cuina

Menú d'octubre

Els bolets i una conserva elaborada amb fruita estiuenca són els protagonistes del nostre menú del mes, que acompanyem amb un vegetal de fulla verda amb molts nutrients (la ruca) i un cefalòpode que sempre ens ve de gust, el pop. Deixeu-vos seduir per aquestes quatre propostes per deixar enrere la temporada de color.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto i cuina: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Master class

Espiralitzador de verdures

L'espiralitzador és un estri de cuina que serveix per fer nous talls i formes diferents i divertides a diferents hortalisses, verdures i fruites. En trobareu tant d’elèctrics com de manuals, n'hi ha de més complexos, amb diferents opcions de tall, i d’altres de més senzills, però tots resulten ben útils.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Fer pa a casa és fàcil!

Ja fa anys que el món del pa ha viscut una revolució que ha deixat enrere els pans gomosos, insulsos i precuits per tornar a abraçar els cruixents per fora i els pans saborosos fets amb la cura que es mereix un producte que forma part de la nostra dieta. Si hi sumem un confinament de dos mesos que ha animat molta gent a intentar fer pa i massa mare a casa, podem afirmar que vivim l'època daurada de les barres, els panets, els llonguets i les coques de forner. Fer pa a casa és més fàcil del que sembla, però val la pena seguir algunes pautes per garantir l'èxit. Per sort, Jordi Morera, forner de cinquena generació, ha acceptat aconsellar-nos. Engegueu el forn, poseu farina al taulell... i som-hi!

Text: Ferran Caldés / Recepta i cuina: Jordi Morera / Foto: Becky Lawton

A la cuina / El xef a casa

una paella a l'estil del Lluçanès amb costellam de porc

Sergi Sanfruns es defineix com un friqui de la cuina en general i de la cuina al buit i a baixa temperatura en particular. Viu a Prats de Lluçanès, tot i que és de Lluçà, i treballa al departament comercial d’una empresa metal·lúrgica. Fa un temps, va comprar el llibre de cuina a baixa temperatura de Salvador Brugués i es va enamorar d’aquesta tècnica.

Recepta i cuina: Sergi Sanfruns / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Peus de porc

La seva textura gelatinosa marca la diferència. Us encanten o els odieu? A qui tornen boig, com sap tot Catalunya, és al cuiner televisiu Marc Ribas. Des de Terrassa, a La Taverna del Ciri, que tot just acaba de reobrir, després de la pandèmia, ens en proposa quatre plats de xup-xup per sucar-hi pa. Quatre cassoles amb acompanyaments diversos per posar en relleu la versatilitat d’un ingredient proteic i greixós per llepar-se’n els dits.

Edició: Carme Melià / Foto: Enrique Marco / Recepta: Marc Ribas / Cuina: Ana Brotons

A la cuina / Plaers saludables

Per postres, verdura!

Text: Núria Coll

A la cuina

Amb nous!

No sabem si menjar aquesta fruita seca amb forma de cervell ens farà més intel·ligents, però no tenim cap dubte que els valors nutricionals que aporta són molt destacables. Per tant, és hora de prendre una decisió intel·ligent: agafeu-ne un bon grapat mentre prepareu aquestes receptes que us proposem. Bones, saludables i... llestes!

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Postres del país veí

El programa de televisió era 'Un país para comérselo', però la nostra rebostera particular n’ha volgut fer una versió ensucrada amb tres llaminadures made in Spain molt tradicionals: un pastisset andalús amb benedicció papal, un dolç asturià de nom juganer —derivat de l’endevinalla ¿qué cosita es?— i unes gemes d’Àvila d’aires místics.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

M'acabeu?

Tres monovarietals aromàtics elaborats amb Macabeu, un raïm autòcton de gust dolcenc

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

L'esperit dels licors catalans

Catalunya és una terra rica en plantes aromàtiques i amb una llarga tradició d’elaboració licorera. Hem seleccionat l’esperit dels licors tradicionals, per antiguitat, expertesa i perseverança en el mercat. Una petita mostra dels destil·lats dolços i digestius que animen qualsevol conversa i sobretaula.

Text: Paloma Arenós / Foto: Arxiu - David Castanyeda

Al celler / Remena, nena

Còctels amb la reina ginebra (i no són gintònics!)

El destil·lat més popular ha donat peu a un bon grapat de combinats clàssics, i no necessàriament han de tenir tònica

Text: Mar Calpena / Foto: Getty Images

Al rebost / Calendari

Octubre

Arriba la fresca i això vol dir que és el moment de trobar bolets al bosc i als mercats per preparar plats boníssims!

Al rebost / El decàleg

Calamar

És un cefalòpode marí que normalment fa entre 30 i 60 cm de llarg i pesa de 50 grams a 2 quilos. La carn i les potes del calamar accepten múltiples formes de cocció i són un valor segur a la cuina.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost

Per què Suïssa és el paradís del formatge?

Els formatges suïssos són cremosos i de pasta extradura, intensos i de gust suau, petits, grossos i molt grossos. Però tots s’elaboren de manera artesana i tradicional, amb llet de vaca, i són cent per cent naturals, de proximitat. Una varietat i una qualitat que han fet del país alpí el paradís del formatge.

Text: Carme Melià

Al rebost / Tant de gust

Apostant per la mongeta del ganxet

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Els 'tamales' de Doña Paula

La Tiendita Mexicana del Vallès, a Cerdanyola, és una botiga d’abarrotes (colmado) on trobareu un tros de l’essència del país asteca a través de productes, frescos i en conserva i on us aconsellaran com cuinar-los. Si sou del Vallès o de Barcelona, també us els porten a casa.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Curri vs. Garam Masala

Són una bona manera de donar gust a les receptes i descobrir noves aromes i nous sabors. La cuina mediterrània té espècies pròpies, però els reis d’aquests productes són els països d’Àsia i l’Orient Mitjà, d’on arriben barreges, com el curri i el garam masala, que val la pena descobrir.

Text: Ferran Caldés / Foto: Getty Images

Al rebost / Mediateca

Llibres per no perdre el fil

Des de rutes gastronòmiques pels mercats barcelonins, fins a maneres diferents d’explicar les tradicions més nostrades als petits de casa, aquestes són les lectures que no us podeu perdre.

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pel... Foie-gras

Aquesta creació gastronòmica occitana s'ha convertit en un símbol de refinament gastronòmic i, com a tal, aixeca passions entre qui no en menjaria mai i qui no deixaria de menjar-ne.

Fora de carta / Fes-me feliç

Cristina Brondo

Cinc regals per a una actriu experta en cuina macrobiòtica

Text: Marijo Jordan

Fora de carta / Sopa de lletres

Tenim fe a fer sopes

Encara que sembla que cada cop en consumim menys, retem homenatge al plat de cullera per excel·lència. Unes receptes que reconforten l’esperit i amb múltiples efectes saludables per al cos. Assaboriu els plats fondos!

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Canapès de tardor
  • Crema vegetal amb nous
  • Canelons de senglar
  • Massa mare
  • Pa rodó de blat i espelta
  • Pa de sègol Vesterbrö
  • Amanida de carbassa rostida, feta, espinacs i nous
  • Arròs de pop de ses illes
  • Blat forment amb costella
  • Peus de porc amb salsa picant
  • Peus de porc amb bolets 
  • Peus de porc amb ostres
  • Arròs de peus de porc i camagrocs
  • Pollastre amb gremolata de nous
  • Brownie de remolatxa
  • Pastís de pastanaga amb nous
  • Piononos de Santa Fe
  • Casadielles
  • Gemes de Santa Teresa
  • Crema de bolets amb coco i espinacs
  • Granissat de figues i albercocs
  • Coca de forner
  • Panets de Viena amb oli d’oliva
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto