
Quina samfaina! La fórmula perfecta
Tendències
Tot el que cal saber per estar al dia
Genis del Foc
Vicky Sevilla
Arrels
Diu que la cuina va salvar-li la vida. Ni estudiava ni treballava i va escapolir-se de la generació nini cuinant per a italians bronzejats a Formentera. Va obrir un restaurant, amb 25 anys, i s’ha convertit en el referent d’una nova generació de cuineres.
Per fer boca / Gastropistes
Un dia al museu
La gastronomia catalana és tan rica que no ens ha d’estranyar que per tot el territori trobem museus dedicats a diferents aspectes de la nostra cultura culinària. N’hi ha de grans i de petits, i en tots podeu aprendre coses noves dels productes de la terra i del mar. Ens hi acompanyeu?
Per fer boca / Taula reservada
Producte local i vi, el binomi de la felicitat
Al Mambo tot gira al voltant del vi natural i de la bona teca de proximitat
Per fer boca
XV Concurs de joves cuiners/res i cambrers/res
La competició més esperada de les escoles d’hostaleria de Catalunya va tornar, després de dos anys d’aturada, a l’escola Joviat de Manresa. Hi van participar dotze centres.
Per fer boca / 24 h a...
Parati
Una escapada a prop de Rio de Janeiro
Per fer boca / Caçasabors
Uns fumats diferents
Angulas Roset s'atreveix amb una nova gamma de producte basada en el respecte per la matèria primera, l'aplicació de tècniques artesanes i les ganes de sorprendre.
A la cuina / Menú del mes
Menú de juny
Amb carbassó, que arriba amb tota l’esplendor, nous, que mostren la seva versatilitat, bonítol, que està en temporada alta, i nectarina, que aporta dolçor i color, Francesc Murgadas ens proposa un menú variat i deliciós per donar la benvinguda al bon temps, a la calor de l’estiu i a la temporada d’àpats i festes a l’aire lliure.
A la cuina / Master Class
Dimsum
Si hem de buscar un equivalent asiàtic a les croquetes, per la varietat de formes i farciments, segurament els dimsum serien a la llista. Aquesta preparació d'origen xinès és versàtil i molt variada, i s'ha fet popular arreu del món fins a convertir-se en un plat de ple dret, i no només en un aperitiu per acompanyar el te.
A la cuina
Quina samfaina!
Ja fa olor d’estiu i els horts comencen a enlluernar. A mesura que avancin els dies, tomàquets, pebrots i albergínies seran més saborosos, molsuts i resplendents. És el millor moment per fer samfaina, una simfonia o poti- poti d’hortalisses que la cuina catalana va adoptar no gaire abans del segle XVIII, quan el consum dels ingredients portats d’Amèrica es va consolidar.
A la cuina / La convidada
El meu compte pendent amb Sils
Aquest mes, aprofitant l’arribada del bon temps i de la calor, viatjo fins a la comarca de la Selva per retrobar-me amb dos vells coneguts: els impulsors del col·lectiu La Cuina a Sils i els salsifís.
A la cuina
Amb tot el sabor andalús
Ja fa més de mig any que Rafa de Bedoya està al capdavant de l’Aleia, el restaurant gastronòmic de la primera planta de la mítica Casa Fuster, al passeig de Gràcia de Barcelona. A l’espectacular terrassa panoràmica de l’hotel, el cuiner gadità, natural de Jerez de la Frontera i fill de restauradors, ens ha cuinat quatre plats tradicionals de la seva terra ideals per gaudir del començament de l’estiu i amb tot el sabor del sud de la Península.
A la cuina / Plaers saludables
Consells per mantenir la glucosa a ratlla
Les pujades de glucosa poden ser problemàtiques per a la salut de les persones i, si no es controlen de manera adequada, poden provocar fatiga, irritabilitat, gana o problemes a la pell.
A la cuina
Aquesta carn es menja freda!
Si sou uns enamorats del carpaccio i del bistec tàrtar, tenim bones notícies: hi ha moltes més maneres de gaudir de la carn freda, ara que la calor ens fa deixar de banda guisats i receptes més contundents. Nosaltres hem fet les maletes i ens hem passejat per la cuina francesa, la italiana i la britànica per oferir-vos tres preparacions que estem convençuts que us encantaran: de França, un paté de pollastre; d’Itàlia, un vitello tonnato que mescla de manera fantàstica la carn amb una salsa de tonyina, i, de la Gran Bretanya, el rosbif. Aneu pensant quin serà el primer que tastareu!
A la cuina / Les postres de casa
Postres amb superpoders
Hi ha llavors, baies i fruites que milloren notablement els valors nutricionals dels plats i que reben el nom de superaliments. Aquest mes, la nostra pastissera de capçalera ens ho ha volgut demostrar i ha convertit un crumble, uns muffins i un batut en unes postres poderoses gràcies al cànem, els nabius vermells i el margalló del Brasil.
Al celler / Tria de tres
Entre el mar i la muntanya
Un negre, un rosat i un blanc nascuts al peu de les Gavarres, protegits de la tramuntana i amb vistes al mar
Al celler
La nova fornada de ratafiaires
Quatre propostes joves que reivindiquen el licor més català
Al celler / Pel Broc gros
Vins naturals, còctels i platets en un històric recuperat
Reobre el Cafè del Centre, un els bars més antics de Barcelona amb l'esperit intacte i més encant que mai
Al rebost
Calendari de juny
Quines ganes que arribi l’estiu i les fruites amb pinyol omplin els mercats! Per anar fent boca, ens delim amb l’aroma i el gust dels albercocs.
Al rebost / Decàleg
Seitó
Les dades ens diuen que aquest peix petit, d'uns 15 cm de llarg, és el més capturat de Catalunya. No ens ha d'estranyar, ja que, a més de ser versàtil i oferir moltes possibilitats, a la cuina, quan es conserva amb aigua i sal n'obtenim l'anxova, un dels acompanyaments imprescindibles del vermut!
A la cuina / Tant de gust
Són petits, però estan plens d'aroma i sabor!
Can Garús
Al rebost / Tria bé!
Burrata vs Mozzarella
La gastronomia dels països mediterranis té molts productes interessants i el formatge n’és un que ens encanta. Aquest mes ens hem volgut centrar en els formatges frescos italians, ben arrelats a la nostra cuina, fixan -nos especialment en dos clàssics: la burrata i la mozzarella.
Al rebost / L'adreça
Cent anys amb el forn en marxa
L’Obrador d’Oriol Rossell, al Vendrell, és una de les botigues centenàries del municipi. Un forn que va posar en marxa la seva besàvia i que ell, quarta generació de la família, ha actualitzat i convertit en un lloc de pelegrinatge per als amants de les coques salades.
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos per la llet merengada
Una beguda que competeix amb l'orxata com la més demanada a les terrasses i als bars, quan la calor es fa notar
Fora de carta / Fes-me feliç
Macarena Gómez
Una pluja de regals gastronòmics per a l'actriu cordovesa instal·lada a l'Empordà
Fora de carta / Sopa de lletres
Reivindicar mig mil·leni de cuina
La pandèmia va posar en un segon terme una efemèride molt important de la gastronomia catalana, el 500è aniversari de la publicació del Llibre del coc, un dels receptaris medievals més destacats en l’àmbit europeu i que encara és vigent.
- Carpaccio de carbassó
- Carbassons farcits d’albercoc
- Fideuada mar i muntanya amb samfaina
- Coca cruixent de samfaina, burrata i picada d’alfàbrega
- Fideus amb verat
- Cigrons amb sípia
- ‘Papas aliñás'
- Amanida prebiòtica tropical de pop
- Seitons en vinagre
- Anxoves casolanes
- Cebiche de verat
- Bonítol amb anxoves
- Dimsum
- Pop amb samfaina, pebrot verd i ou ferrat
- Broquetes de pollastre amb samfaina, carbassó i hummus amb pa de pita
- Ànec amb salsifís
- ‘Vitello tonatto’
- Paté de pollastre amb pernil, panses i festucs
- Rosbif amb vinagreta
- Seitons al forn amb escalunyes i sàlvia
- Llibrets de seitó
- Seitons arrebossats
- Seitons a la bilbaïna
- ‘Crumble’ de poma i fruites vermelles amb llavors de cànem
- ‘Muffins’ de nabius vermells
- Amanida vegana de nous
- Sopa de fruites amb alfàbrega
- ‘Arranque roteño’