Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-TE ARA A CUINA AMB UN PREU ESPECIAL!

Revista CUINA

Portada CUINA 260
Cuina núm. 260. Juny 2022

Quina samfaina! La fórmula perfecta

En aquest número

Tendències

Tot el que cal saber per estar al dia

Genis del Foc

Vicky Sevilla

Arrels

Diu que la cuina va salvar-li la vida. Ni estudiava ni treballava i va escapolir-se de la generació nini cuinant per a italians bronzejats a Formentera. Va obrir un restaurant, amb 25 anys, i s’ha convertit en el referent d’una nova generació de cuineres.

 

Text: Marc Casanovas / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Un dia al museu

La gastronomia catalana és tan rica que no ens ha d’estranyar que per tot el territori trobem museus dedicats a diferents aspectes de la nostra cultura culinària. N’hi ha de grans i de petits, i en tots podeu aprendre coses noves dels productes de la terra i del mar. Ens hi acompanyeu?

Text: Ferran Caldés / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Producte local i vi, el binomi de la felicitat

Al Mambo tot gira al voltant del vi natural i de la bona teca de proximitat

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca

XV Concurs de joves cuiners/res i cambrers/res

La competició més esperada de les escoles d’hostaleria de Catalunya va tornar, després de dos anys d’aturada, a l’escola Joviat de Manresa. Hi van participar dotze centres.

Text: Ferran Caldés / Foto: Mariona Villavieja

Per fer boca / 24 h a...

Parati

Una escapada a prop de Rio de Janeiro

Text: Nil Solà / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Uns fumats diferents

Angulas Roset s'atreveix amb una nova gamma de producte basada en el respecte per la matèria primera, l'aplicació de tècniques artesanes i les ganes de sorprendre.

Text: Ferran Caldés

A la cuina / Menú del mes

Menú de juny

Amb carbassó, que arriba amb tota l’esplendor, nous, que mostren la seva versatilitat, bonítol, que està en temporada alta, i nectarina, que aporta dolçor i color, Francesc Murgadas ens proposa un menú variat i deliciós per donar la benvinguda al bon temps, a la calor de l’estiu i a la temporada d’àpats i festes a l’aire lliure.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

Dimsum

Si hem de buscar un equivalent asiàtic a les croquetes, per la varietat de formes i farciments, segurament els dimsum serien a la llista. Aquesta preparació d'origen xinès és versàtil i molt variada, i s'ha fet popular arreu del món fins a convertir-se en un plat de ple dret, i no només en un aperitiu per acompanyar el te.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Quina samfaina!

Ja fa olor d’estiu i els horts comencen a enlluernar. A mesura que avancin els dies, tomàquets, pebrots i albergínies seran més saborosos, molsuts i resplendents. És el millor moment per fer samfaina, una simfonia o poti- poti d’hortalisses que la cuina catalana va adoptar no gaire abans del segle XVIII, quan el consum dels ingredients portats d’Amèrica es va consolidar. 

Text: Judith Càlix / Foto: Pep Montoya (obertura) i Becky Lawton (receptes) / Recepta i cuina: Eva Hausmann

A la cuina / La convidada

El meu compte pendent amb Sils

Aquest mes, aprofitant l’arribada del bon temps i de la calor, viatjo fins a la comarca de la Selva per retrobar-me amb dos vells coneguts: els impulsors del col·lectiu La Cuina a Sils i els salsifís.

Text: Cristina Serret / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Amb tot el sabor andalús

Ja fa més de mig any que Rafa de Bedoya està al capdavant de l’Aleia, el restaurant gastronòmic de la primera planta de la mítica Casa Fuster, al passeig de Gràcia de Barcelona. A l’espectacular terrassa panoràmica de l’hotel, el cuiner gadità, natural de Jerez de la Frontera i fill de restauradors, ens ha cuinat quatre plats tradicionals de la seva terra ideals per gaudir del començament de l’estiu i amb tot el sabor del sud de la Península.

Edició: Judith Càlix / Recepta i cuina: Rafa de Bedoya / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Plaers saludables

Consells per mantenir la glucosa a ratlla

Les pujades de glucosa poden ser problemàtiques per a la salut de les persones i, si no es controlen de manera adequada, poden provocar fatiga, irritabilitat, gana o problemes a la pell.

Text: Glenn Cots

A la cuina

Aquesta carn es menja freda!

Si sou uns enamorats del carpaccio i del bistec tàrtar, tenim bones notícies: hi ha moltes més maneres de gaudir de la carn freda, ara que la calor ens fa deixar de banda guisats i receptes més contundents. Nosaltres hem fet les maletes i ens hem passejat per la cuina francesa, la italiana i la britànica per oferir-vos tres preparacions que estem convençuts que us encantaran: de França, un paté de pollastre; d’Itàlia, un vitello tonnato que mescla de manera fantàstica la carn amb una salsa de tonyina, i, de la Gran Bretanya, el rosbif. Aneu pensant quin serà el primer que tastareu!

Edició: Ferran Caldés / Recepta: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Postres amb superpoders

Hi ha llavors, baies i fruites que milloren notablement els valors nutricionals dels plats i que reben el nom de superaliments. Aquest mes, la nostra pastissera de capçalera ens ho ha volgut demostrar i ha convertit un crumble, uns muffins i un batut en unes postres poderoses gràcies al cànem, els nabius vermells i el margalló del Brasil.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Entre el mar i la muntanya

Un negre, un rosat i un blanc nascuts al peu de les Gavarres, protegits de la tramuntana i amb vistes al mar

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

La nova fornada de ratafiaires

Quatre propostes joves que reivindiquen el licor més català

Text: David Himelfarb / Foto: Enrique Marco

Al celler / Pel Broc gros

Vins naturals, còctels i platets en un històric recuperat

Reobre el Cafè del Centre, un els bars més antics de Barcelona amb l'esperit intacte i més encant que mai

Text: Òscar Broc / Foto: Enrique Marco

Al rebost

Calendari de juny

Quines ganes que arribi l’estiu i les fruites amb pinyol omplin els mercats! Per anar fent boca, ens delim amb l’aroma i el gust dels albercocs.

Al rebost / Decàleg

Seitó

Les dades ens diuen que aquest peix petit, d'uns 15 cm de llarg, és el més capturat de Catalunya. No ens ha d'estranyar, ja que, a més de ser versàtil i oferir moltes possibilitats, a la cuina, quan es conserva amb aigua i sal n'obtenim l'anxova, un dels acompanyaments imprescindibles del vermut!

Text i receptes: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

A la cuina / Tant de gust

Són petits, però estan plens d'aroma i sabor!

Can Garús

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Burrata vs Mozzarella

La gastronomia dels països mediterranis té molts productes interessants i el formatge n’és un que ens encanta. Aquest mes ens hem volgut centrar en els formatges frescos italians, ben arrelats a la nostra cuina, fixan -nos especialment en dos clàssics: la burrata i la mozzarella.

Text: Adrián Roque / Foto: Getty Images

Al rebost / L'adreça

Cent anys amb el forn en marxa

L’Obrador d’Oriol Rossell, al Vendrell, és una de les botigues centenàries del municipi. Un forn que va posar en marxa la seva besàvia i que ell, quarta generació de la família, ha actualitzat i convertit en un lloc de pelegrinatge per als amants de les coques salades.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos per la llet merengada

Una beguda que competeix amb l'orxata com la més demanada a les terrasses i als bars, quan la calor es fa notar

Fora de carta / Fes-me feliç

Macarena Gómez

Una pluja de regals gastronòmics per a l'actriu cordovesa instal·lada a l'Empordà

Text: Marijo Jordan / Foto: Georgina Millet

Fora de carta / Sopa de lletres

Reivindicar mig mil·leni de cuina

La pandèmia va posar en un segon terme una efemèride molt important de la gastronomia catalana, el 500è aniversari de la publicació del Llibre del coc, un dels receptaris medievals més destacats en l’àmbit europeu i que encara és vigent.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Carpaccio de carbassó
  • Carbassons farcits d’albercoc
  • Fideuada mar i muntanya amb samfaina
  • Coca cruixent de samfaina, burrata i picada d’alfàbrega
  • Fideus amb verat
  • Cigrons amb sípia
  • ‘Papas aliñás'
  • Amanida prebiòtica tropical de pop
  • Seitons en vinagre
  • Anxoves casolanes
  • Cebiche de verat
  • Bonítol amb anxoves 
  • Dimsum
  • Pop amb samfaina, pebrot verd i ou ferrat
  • Broquetes de pollastre amb samfaina, carbassó i hummus amb pa de pita
  • Ànec amb salsifís
  • ‘Vitello tonatto’
  • Paté de pollastre amb pernil, panses i festucs
  • Rosbif amb vinagreta
  • Seitons al forn amb escalunyes i sàlvia
  • Llibrets de seitó
  • Seitons arrebossats
  • Seitons a la bilbaïna
  • ‘Crumble’ de poma i fruites vermelles amb llavors de cànem
  • ‘Muffins’ de nabius vermells
  • Amanida vegana de nous
  • Sopa de fruites amb alfàbrega
  • ‘Arranque roteño’
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 263

TEMPTACIONS MÉS SALUDABLES

  • Idees per a les sobretaules dels més gurmets
  • Tamae Imachi

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto