
Salses Orientals. El poder de l'umami
Tendències
Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
Genis del foc
Janina i Xavi Rutia
Monocrom
Dos germans units pels vins naturals que volen compartir emocions en un bistrot de tapes de cuina catalana. Una aposta desacomplexada i compromesa amb la terra.
Per fer boca / Gastropistes
Fem sobretaula?
Les restriccions horàries als restaurants i la limitació del nombre de comensals en les reunions casolanes ha fet minvar l’estona que passem entaulats en bona companyia. És hora de reivindicar les sobretaules i els licors que les acompanyen.
Per fer boca / Taula reservada
La ruta verda d'un xef osonenc
La cuina (no només) vegetal de Jordi Coromina arriba al Thymus, de Manlleu.
Per fer boca / Caçasabors
Oliba green beeer
Una cervesa suau i refrescant per a tots els públics, que juga amb l'element visual per intensificar les sensacions entorn el seu ingrediento particular: l'oliva.
Per fer boca / Gastroquiz
David Amorós
Amb la seva parella, Ivone Romera, David Amorós sempre ha apostat per una cuina basada en el peix, el marisc i els productes de proximitat. En podeu descobrir el resultat a Altafulla i a Tarragona.
A la cuina / El menú del mes
Menú d'abril
En ple esclat de la primavera i amb ganes de gaudir de l’aire lliure, Francesc Murgadas ens proposa un menú amb espàrrecs de temporada, una herba aromàtica nostrada, un peix de carn suau i una arrel amb molts beneficis per a la salut. Gaudiu al màxim de la calor primerenca i ompliu els plats d’aromes i colors que ens reconcilien amb el món.
A la cuina / Master class
Bolets de primavera
Múrgoles, marçots, moixernons de primavera, cama-secs i carreroles… Tot i que a la primavera el nombre d’espècies de bolets que fructifiquen és més reduït que a la tardor, n'hi ha molts, i no per això són menys interessants, gastronòmicament parlant. Descobriu-los!
A la cuina
Salses orientals
El poder de l'umami
La primera a arribar va ser la soja i ho va fer amb tanta força que, avui, ja és gairebé una salsa nostrada. Però els darrers anys hem après a dir (i a cuinar!) un munt de salses imprescindibles en les cuines orientals que s'han instal·lat a casa nostra. N'hem seleccionat quatre per fer-vos salivar potenciant els sabors d'unes receptes que són pur umami. A punt per descobrir el cinquè sabor?
A la cuina / El xef a casa
Un plat amb gust de mar que omple la taula de festa
Montse Arumí, de Calldetenes, ens va escriure perquè volia fer un regal a la seva parella, Ramon Collell, fent anar Pep Nogué a casa seva: “En Ramon ha agafat afició a la cuina des de fa uns anys, fa bons arrossos i macarrons, i té moltes ganes d’aprendre.” Dit i fet, des del CUINA vam enviar-hi en Pep, tot i que sense llacet de regal!
A la cuina
Sopars ràpids i fàcils
Es fa de nit, estem cansats i tenim la casa en doina. És l'hora de preparar el sopar i ens fa una mandra terrible. Acabem cuinant qualsevol cosa, ràpida, sense ganes... Us sona? Doncs volem que tot això deixi de ser part de la vostra rutina i, com que estem convençuts que es pot sopar bé sense haver de passar més estona de la imprescindible a la cuina, ens n'anem a veure com ho soluciona una família barcelonina que ens proposa un menú ràpid de fer, fàcil, equilibrat i bo!
A la cuina / Plaers saludables
Els lactis i la lactosa
Hi ha lactis i lactis… Les persones que no absorbeixen bé la lactosa poden optar per lactis fermentats elaborats amb llet de cabra o d’ovella.
A la cuina
Amb conill
El conill ens ofereix una carn saborosa, baixa en colesterol, que aporta una proteïna d’alta qualitat. Com que és blanca, amb menys proporció de greixos que la carn vermella, es pot menjar dos o tres cops per setmana. Tant al forn, com a la brasa o en guisats, és molt gustosa i, si la cuinem amb herbes, absorbeix bé les aromes. I, tot i que ens remet a plats de tota la vida, la seva versatilitat ens permet jugar amb receptes innovadores i de fusió.
A la cuina
Tremoleu!
Flams dolços i salats
D’ou, de vainilla, de cafè, de coco, de formatge, amb nata..., però també d’espinacs, de tomàquet o d’alvocat. Aquestes torres movedisses que en l’imaginari col·lectiu pensem com a postres ideals, també poden ser un plat salat o una guarnició. Que no us tremoli el pols, atreviu-vos a imaginar propostes saboroses i tingueu a punt el bany maria per sucumbir al plaer més vibrant.
A la cuina / Les postres de casa
'Layer cakes'
Una, dues, tres, quatre… Tantes com vulgueu, o pugueu! Només se’ns acut un adjectiu per definir els pastissos de capes: espectaculars. Gemma Clofent ens incita a fer alguna d’aquestes tres obres d’art dolces, però també a deixar volar la imaginació i farcir els pisos de pa de pessic al vostre gust (amb melmelada, crema, xocolata…) i cobrir-ho amb un glacejat.
Al celler / Tria de tres
Amb sumoll
Tres referències de vins amb una gamma aromàtica de fruites vermelles i herbes.
Al celler / Remena, nena
Rom, rom, rom, l'ampolla de rom!
Un espirituós clàssic, versàtil i amb moltes varietats, que es pot incorporar en combinats d’estils molt diferents.
Al rebost / Calendari
Abril
Les herbes aromàtiques, fresques i collides al camp, són imprescindibles com un bon condiment per als àpats de casa nostra.
Al rebost / Decàleg
Plàtan
El plàtan és una de les fruites més consumides del món, gràcies a la comoditat de consum que ofereix: només cal pelar-lo per gaudir de la seva polpa dolça, de color blanc grogós. De plàtans en podem adquirir tot l’any.
Al rebost
Embotits superlocals!
Tastem alguns dels productes artesans més singulars del país
Al rebost / Tant de gust
Un projecte nascut de l'amor per l'Empordà
Herbes de l'Empordà
Al rebost / Tria bé!
Mongetes tendres vs. pèsols
És abril i és temporada de verdures verdes, o sigui que toca pelar beines per aprofitar-ne les llavors. Generalment, es preparen bullides o guisades, tant per a un plat principal com per acompanyar carn o peix, però la veritat és que són productes molt versàtils, a la cuina.
Al rebost / L'adreça
Fent màgia amb el 'cheesecake'
La Cheestera
Especialitzada només en pastissos de formatge, La Cheestera encara no té un punt de venda físic, però sí que té un obrador, a Parets del Vallès, on s’elaboren els cheesecakes “amb una textura única i la cremositat perfecta”, segons Adrià Viladomat, el mag del barret de copa.
Fora de carta / Quadern dels bojos
Bojos pel curri
Pocs productes de l’índia han arribat amb tanta força a casa nostra com aquesta barreja d’espècies tan versàtil que es pot fer servir per cuinar peix, carn, verdures i, fins i tot, alguns plats dolços.
Fora de carta / Fes-me feliç
Marc Clotet
Cinc regals gastronòmics per enamorar l’actor barceloní.
Fora de carta / Sopa de lletres
Es pot servir cuina d'autor a casa?
La pandèmia ha obligat molts restaurants a oferir els seus plats a domicili, però es gaudeix de la mateixa manera una recepta que està pensada per ser acabada, muntada i servida de seguida en un restaurant quan ens arriba a casa amb bicicleta?
- Espàrrecs arrebossats
- Amanida de verat i salsa ponzu
- Noodles freds amb salsa de sèsam
- Caldereta de marisc
- Pebrots farcits amb feta, pinyons i tomàquets secs
- Flam de pebrots rostits
- Flam d’espinacs i escamarlans
- Rajada agredolça
- Llom de porc rostit amb romaní
- Bolets de primavera amb peus de porc
- Mandonguilles de peix adobades amb salsa satay
- Carré de xai rostit amb mel i chutney verd
- Hamburguesa vegetal amb xips de patata al forn i salsa tàrtara
- Llom amb poma i mostassa
- Conill amb escabetx amb aroma de cítrics
- Conill amb orellanes
- Arròs amb conill i verdures a la cocota
- Burrito de conill amb romesco
- Gerds farcits d’amor
- Coca de peres amb regalèssia
- Layer cake arc de Sant Martí
- Layer cake arc de xocolata i maduixa
- Layer cake arc de cafè, xocolata i avellana
- Amanida de verdures fornejades, remolatxa, ceba i porro caramel·litzats amb salsa de tahina
- Trufes de cacau i plàtan
- Flam dolç amb tofu