Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 248
Cuina núm. 248. Abril 2021

Salses Orientals. El poder de l'umami

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del foc

Janina i Xavi Rutia

Monocrom

Dos germans units pels vins naturals que volen compartir emocions en un bistrot de tapes de cuina catalana. Una aposta desacomplexada i compromesa amb la terra.

 

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Fem sobretaula?

Les restriccions horàries als restaurants i la limitació del nombre de comensals en les reunions casolanes ha fet minvar l’estona que passem entaulats en bona companyia. És hora de reivindicar les sobretaules i els licors que les acompanyen.

 

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

La ruta verda d'un xef osonenc

La cuina (no només) vegetal de Jordi Coromina arriba al Thymus, de Manlleu.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Caçasabors

Oliba green beeer

Una cervesa suau i refrescant per a tots els públics, que juga amb l'element visual per intensificar les sensacions entorn el seu ingrediento particular: l'oliva.

Text: Joan Villar-i-Martí

Per fer boca / Gastroquiz

David Amorós

Amb la seva parella, Ivone Romera, David Amorós sempre ha apostat per una cuina basada en el peix, el marisc i els productes de proximitat. En podeu descobrir el resultat a Altafulla i a Tarragona. 

Text: Ferran Caldés

A la cuina / El menú del mes

Menú d'abril

En ple esclat de la primavera i amb ganes de gaudir de l’aire lliure, Francesc Murgadas ens proposa un menú amb espàrrecs de temporada, una herba aromàtica nostrada, un peix de carn suau i una arrel amb molts beneficis per a la salut. Gaudiu al màxim de la calor primerenca i ompliu els plats d’aromes i colors que ens reconcilien amb el món.

 

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Bolets de primavera

Múrgoles, marçots, moixernons de primavera, cama-secs i carreroles… Tot i que a la primavera el nombre d’espècies de bolets que fructifiquen és més reduït que a la tardor, n'hi ha molts, i no per això són menys interessants, gastronòmicament parlant. Descobriu-los!

 

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Salses orientals

El poder de l'umami

La primera a arribar va ser la soja i ho va fer amb tanta força que, avui, ja és gairebé una salsa nostrada. Però els darrers anys hem après a dir (i a cuinar!) un munt de salses imprescindibles en les cuines orientals que s'han instal·lat a casa nostra. N'hem seleccionat quatre per fer-vos salivar potenciant els sabors d'unes receptes que són pur umami. A punt per descobrir el cinquè sabor?

 

Text i recepta: Manel Guirado / Foto: Becky Lawton / Cuina: Eva G. Hausmann

A la cuina / El xef a casa

Un plat amb gust de mar que omple la taula de festa

Montse Arumí, de Calldetenes, ens va escriure perquè volia fer un regal a la seva parella, Ramon Collell, fent anar Pep Nogué a casa seva: “En Ramon ha agafat afició a la cuina des de fa uns anys, fa bons arrossos i macarrons, i té moltes ganes d’aprendre.” Dit i fet, des del CUINA vam enviar-hi en Pep, tot i que sense llacet de regal!

 

Recepta i cuina: Ramon Collell / Foto: Enrique Marco

A la cuina

Sopars ràpids i fàcils

Es fa de nit, estem cansats i tenim la casa en doina. És l'hora de preparar el sopar i ens fa una mandra terrible. Acabem cuinant qualsevol cosa, ràpida, sense ganes... Us sona? Doncs volem que tot això deixi de ser part de la vostra rutina i, com que estem convençuts que es pot sopar bé sense haver de passar més estona de la imprescindible a la cuina, ens n'anem a veure com ho soluciona una família barcelonina que ens proposa un menú ràpid de fer, fàcil, equilibrat i bo!

Edició: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco / Recepta i cuina: Patricia Pujadas (Casa Filomena)

A la cuina / Plaers saludables

Els lactis i la lactosa

Hi ha lactis i lactis… Les persones que no absorbeixen bé la lactosa poden optar per lactis fermentats elaborats amb llet de cabra o d’ovella.

 

 

Text: Núria Coll

A la cuina

Amb conill

El conill ens ofereix una carn saborosa, baixa en colesterol, que aporta una proteïna d’alta qualitat. Com que és blanca, amb menys proporció de greixos que la carn vermella, es pot menjar dos o tres cops per setmana. Tant al forn, com a la brasa o en guisats, és molt gustosa i, si la cuinem amb herbes, absorbeix bé les aromes. I, tot i que ens remet a plats de tota la vida, la seva versatilitat ens permet jugar amb receptes innovadores i de fusió. 

 

Edició: Carme Melià / Recepta: Cristina Rivarola - Francesc Murgadas - Becky Lawton - Miquel Àngel Roque / Foto: Jose Antonio Montoya / Cuina: Eva G. Hausmann

A la cuina

Tremoleu!

Flams dolços i salats

D’ou, de vainilla, de cafè, de coco, de formatge, amb nata..., però també d’espinacs, de tomàquet o d’alvocat. Aquestes torres movedisses que en l’imaginari col·lectiu pensem com a postres ideals, també poden ser un plat salat o una guarnició. Que no us tremoli el pols, atreviu-vos a imaginar propostes saboroses i tingueu a punt el bany maria per sucumbir al plaer més vibrant.

Edició: Carme Melià / Recepta: Adrián Geralnik - Iker Erauzkin - Xavi Hiulit / Foto: Becky Lawton

A la cuina / Les postres de casa

'Layer cakes'

Una, dues, tres, quatre… Tantes com vulgueu, o pugueu! Només se’ns acut un adjectiu per definir els pastissos de capes: espectaculars. Gemma Clofent ens incita a fer alguna d’aquestes tres obres d’art dolces, però també a deixar volar la imaginació i farcir els pisos de pa de pessic al vostre gust (amb melmelada, crema, xocolata…) i cobrir-ho amb un glacejat. 

 

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Amb sumoll

Tres referències de vins amb una gamma aromàtica de fruites vermelles i herbes.

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler / Remena, nena

Rom, rom, rom, l'ampolla de rom!

Un espirituós clàssic, versàtil i amb moltes varietats, que es pot incorporar en combinats d’estils molt diferents.

Text: Mar Calpena

Al rebost / Calendari

Abril

Les herbes aromàtiques, fresques i collides al camp, són imprescindibles com un bon condiment per als àpats de casa nostra.

Al rebost / Decàleg

Plàtan

El plàtan és una de les fruites més consumides del món, gràcies a la comoditat de consum que ofereix: només cal pelar-lo per gaudir de la seva polpa dolça, de color blanc grogós. De plàtans en podem adquirir tot l’any.

 

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost

Embotits superlocals!

Tastem alguns dels productes artesans més singulars del país

Text: Ferran Caldés - Carme Melià - Pol Martín de Haro / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tant de gust

Un projecte nascut de l'amor per l'Empordà

Herbes de l'Empordà

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Mongetes tendres vs. pèsols

És abril i és temporada de verdures verdes, o sigui que toca pelar beines per aprofitar-ne les llavors. Generalment, es preparen bullides o guisades, tant per a un plat principal com per acompanyar carn o peix, però la veritat és que són productes molt versàtils, a la cuina. 

 

Text: Pol Martín de Haro

Al rebost / L'adreça

Fent màgia amb el 'cheesecake'

La Cheestera

Especialitzada només en pastissos de formatge, La Cheestera encara no té un punt de venda físic, però sí que té un obrador, a Parets del Vallès, on s’elaboren els cheesecakes “amb una textura única i la cremositat perfecta”, segons Adrià Viladomat, el mag del barret de copa.

 

Text: Pol Martín de Haro

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pel curri

Pocs productes de l’índia han arribat amb tanta força a casa nostra com aquesta barreja d’espècies tan versàtil que es pot fer servir per cuinar peix, carn, verdures i, fins i tot, alguns plats dolços. 

 

Fora de carta / Fes-me feliç

Marc Clotet

Cinc regals gastronòmics per enamorar l’actor barceloní.

Text: Marijo Jordan

Fora de carta / Sopa de lletres

Es pot servir cuina d'autor a casa?

La pandèmia ha obligat molts restaurants a oferir els seus plats a domicili, però es gaudeix de la mateixa manera una recepta que està pensada per ser acabada, muntada i servida de seguida en un restaurant quan ens arriba a casa amb bicicleta?

 

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Espàrrecs arrebossats
  • Amanida de verat i salsa ponzu
  • Noodles freds amb salsa de sèsam
  • Caldereta de marisc
  • Pebrots farcits amb feta, pinyons i tomàquets secs
  • Flam de pebrots rostits
  • Flam d’espinacs i escamarlans
  • Rajada agredolça
  • Llom de porc rostit amb romaní
  • Bolets de primavera amb peus de porc
  • Mandonguilles de peix adobades amb salsa satay
  • Carré de xai rostit amb mel i chutney verd
  • Hamburguesa vegetal amb xips de patata al forn i salsa tàrtara
  • Llom amb poma i mostassa
  • Conill amb escabetx amb aroma de cítrics
  • Conill amb orellanes
  • Arròs amb conill i verdures a la cocota
  • Burrito de conill amb romesco
  • Gerds farcits d’amor 
  • Coca de peres amb regalèssia 
  • Layer cake arc de Sant Martí
  • Layer cake arc de xocolata i maduixa
  • Layer cake arc de cafè, xocolata i avellana
  • Amanida de verdures fornejades, remolatxa, ceba i porro caramel·litzats amb salsa de tahina
  • Trufes de cacau i plàtan
  • Flam dolç amb tofu
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

Portada Cuina 248

SALSES ORIENTALS. EL PODER DE L'UMAMI

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Janina i Xavi Rutia

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto