Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada 235
Cuina núm. 234. desembre 2019

Snacks de Nadal per començar bé el gran dinar de l'any

En aquest número
Canelons clàssics

Per fer boca / Gastropistes

Més enllà de Sant Esteve

Sí, apostem perquè els canelons no faltin mai a taula, de rostit i fets com ho feia l’àvia. Però també hem de reivindicar que aquests rotlles de pasta saborosos siguin un plat molt més habitual, amb farciments i salses diferents.

 

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Restaurant Can Pineda, Barcelona

Per fer boca / Taula Reservada

Quan no canviar és l'opció transgressora

Marc i Sara Cuenca agafen el relleu de Can Pineda conservant-ne el caràcter històric

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Direkte Boqueria

Per fer boca / Genis del Foc

Arnau Muñó

Direkte Boqueria

Llançar-se a l’aventura amb un projecte personal, com és una barra de degustació a la porta del darrere del mercat més turístic de Barcelona, va tenir premi. Només vuit mesos després, el Fòrum Gastronòmic el designava Millor Cuiner 2018. I l’aventura d’èxit continua per als nou comensals per servei que hi tasten plats de fusió catalano-asiàtica.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Cjarsons mit Ricotta

Per fer boca / Postal Gastronòmica

El Friül, lluny de la pizza i Fellini

Aquesta regió italiana fuig dels estereotips típics del país de la bota. Té una identitat pròpia i, a la cuina, destaca pel frico, el plat tradicional, i pels vins blancs.

Text: Marco Bozzer, periodista italià / Foto i il·lustració: Gettyimages

Nadal Alta

Per fer boca / Sopa de lletres

Per Tots Sants vam celebrar...

Halloween! És així, reconeguem-ho. D’acord, també vam fer la Castanyada i fins i tot vam comprar panellets o, els més tradicionalistes, els vam fer a casa. Perquè, no ho dubteu pas, cada cop celebrem més i més variat.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Rap amb poma

A la cuina / menú del mes

Menú de desembre

Fugint de la voràgine dels àpats de Nadal plens de productes gurmet, Francesc Murgadas ens proposa un menú del dia a dia o per a una trobada informal amb els amics. Els productes seleccionats han estat l’alquequengi, per fer uns entrants exòtics; la bleda, per fer una quiche; el rap, com a plat central del menú, i el vi dolç, per a les postres.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

Pep Nogué i Juan Miguel Iñíguez

A la cuina / El xef a casa

Un basc clàssic amb pil-pil

Duel de cuiners. Aquest mes, Pep Nogué i el professor de cuina Juan Miguel Iñíguez se citen per preparar un plat mariner amb un peix, el bacallà, i una salsa, el pil-pil, d’aires bascos.

Recepta i cuina: Juan Miguel Iñíguez / Foto: Enrique Marco

Boles de formatge de cabra farcides de codonyat, fruita seca i herbes aromàtiques

A la cuina

Snacks de Nadal

Són la porta d'entrada al gran dinar de l'any. Per començar els àpats festius de la millor manera, us proposem quatre entrants molt originals i fàcils de fer -perquè no hàgiu de passar encara més hores a la cuina- i aperitius per maridar-los.

Receptes i cuina: Jani Paasikoski / Foto: Ajj Estudi / Maridatge: Àngel Garcia Petit

Escuma de torró

A la cuina / Masterclass

Escumes

Són una emulsió produïda entre un gas (N2O) i un líquid amb gust. Amb la popularització del sifó, les escumes van entrar a la cuina de casa per fer aperitius, plats principals, còctels... Fredes o calentes, dolces o salades, són una manera subtil de substituir les salses de sempre per un element més lleuger, però també saborós.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Rotlle proteïna de pèsol i moniato

A la cuina

Festes Veggie

Carn d'olla, gall dindi, canelons! La tradició ens porta unes receptes concretes que sembla impossible rebutjar. Però els temps han canviat i, en molts casos, els plats més entranyables no s'adiuen del tot a la dieta actual. No patiu, que tot té solució! Podeu adaptar les receptes clàssiques de Nadal suprimint-ne la proteïna d'origen animal, o bé crear menús alternatius que, potser, seran els clàssics de demà. 

 

Text: Carme Melià / Recepta i cuina: Adriana Ortemberg / Foto: Becky Lawton

Coco xia púding, mango, alvocat i gelatina de iuzu

A la cuina / Plaers saludables

De postres, fruita!

Per Nadal, fer els deures no és senzill, ja que tenim la tendència de pensar en menjars exòtics que també afecten la fruita de les postres

 

 

 

Text: Núria Coll

Filet de vedella amb mantega de tòfona

A la cuina

Tòfona

Aquest fong singular, que hem de rebuscar en amagatalls sota terra, és difícil de catalogar. La tòfona, blanca o negra, destaca per un gust complex i una aroma potent que embriaga o, tot el contrari, desperta el rebuig dels nassos més delicats. Per això, cal fer-la servir en dosis petites per convertir-la en un detall de sabor rústic incomparable. Crua, fresca, laminada, ratllada... gaudiu de la tòfona en receptes senzilles i de cocció curta. Obriu els narius i assaboriu-la! 

Text: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto i Recepta: Food photo - Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

Torró de rovell

A la cuina / Les postres de casa

Torrons de Nadal

Avellanes, ametlles i nous. Tres varietats de fruita seca per a tres torrons clàssics. Al desembre, no poden faltar aquests dolços típics del Nadal, per això Gemma Clofent ens proposa tres receptes per elaborar-los a casa. I, si us animeu a fer-ne uns quants més, poden ser un regal gastronòmic perfecte per a aquestes festes!

 

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Rara39

Al celler / Remena, nena

Rara39, una rara avis al Raval de Barcelona

Una proposta simpàtica que combina còctels bé de preu i la possibilitat de tastar plats de fusió

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Llamàntol

Al rebost / Decàleg

Llamàntol

El cosí gran

Parent llunyà de la llagosta i de carn molt apreciada, és el crustaci més gros de la família europea. Amb un alt contingut en proteïnes i pocs greixos, el gust intens del llamàntol llueix al receptari festiu amb plats per a tothom.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Col del Moianès

Al rebost

Els sabors locals de l'hivern

El Nadal dóna el tret de sortida a l’hivern, i alguns dels productes propis d’aquesta estació que podem tastar a les comarques barcelonines se centren en un aviram exquisit i un producte d’horta excel·lent: la col.

Jordi Gual i Maribel Armenteros

Al rebost / Tant de gust

Croquetes com les de les nostres àvies

“Les bones croquetes són molt cremoses per dins i cruixents per fora, i no és fàcil aconseguir-ho.”

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

La Bottega

Al rebost / L'Adreça

Els gustos de la veritable Itàlia

La Bottega pretén acostar-nos la cultura culinària italiana venent ingredients típics d’alta qualitat i presentant-ne d’altres de menys coneguts al nostre país. Aquesta botiga s’estrena al centre de Sant Cugat del Vallès per oferir els gustos de la veritable Itàlia.

Text: Júlia Álvarez / Foto: Enrique Marco

Receptes
  • Entrants exòtics
  • Coca de bledes
  • Boles de formatge de cabra farcides de codonyat, fruita seca i herbes aromàtiques
  • Snack de moniato i foie-gras d’ànec amb gelatina de vi dolç i pinyons
  • Mossos de vieira amb maionesa de safrà i ous de salmó
  • Coco-xia púding, mango, alvocat i gelatina de iuzu
  • Crema de tòfona i bolets 
  • Tallarines amb carbonara de tòfona
  • Timbal de mongetes, bolets i ou escumat
  • Sopa de Nadal
  • Cua de rap amb pomes
  • Llom de bacallà al pil-pil amb cocotxes
  • Filet de vedella a la graella amb mantega de tòfona
  • Flam de torró
  • Peres rostides
  • Escuma de torró de Xixona
  • Torró de nata i nous
  • Torró tou amb crema cremada
  • Torró del dur (tipus Agramunt)
  • Tacos de remolatxa farcits de guacamole
  • Crema de nyàmeres
  • Salad bar
  • Magic strudel
  • Boles de neu
  • Pilar de Monterosa
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto