cuina.cat

menjar | beure | viure

Taronges
Melmelades, sucs, licors, cosmètics, fàrmacs, etanol, aromatitzants... La taronja té múltiples aplicacions, a més de beneficis per a la salut (una mitjana cobreix el 100% de les recomanacions diàries de vitamina C). Tot això, deixant de banda la seva versatilitat a la cuina. Es pot utilitzar per fer escabetx, per aromatitzar, per a gelatines, oli de cítrics, salses o, fins i tot, sucre (ratllant la pell). En trobareu exemples en les receptes d’aquest especial: amb el garrí, podreu fer lasanya de taronja; amb la coca de tonyina i l’escabetx de molls, n’utilitzareu la pell, i amb l’amanida de llagostins, fareu servir taronja confitada. A més, també hem inclòs un grapat de consells perquè escolliu les millors taronges quan aneu al mercat.
Consells de cuina
Taronges
Com escollir una bona taronja 
De taronges en trobareu moltes: als mercats, als petits comerços, a les grans superfícies, a granel, en bossa de xarxa, una mica tocades, de diferents tamanys, amb branques i fulles... Però quines són les millors? Com podem saber que estem escollint un producte de qualitat? Aquí teniu un grapat de consells perquè us els emporteu al mercat quan aneu a comprar:

1. Compreu-la al mercat i sempre de temporada. Heu de saber que les primeres que es comercialitzen són les del grup Navel, així dites perquè tenen un petit foradet a la part inferior que s'assembla a un melic ('navel' en anglès). A més, són les millors per fer un bon suc a casa. D'entre elles, les que arriben en primer lloc al mercat són les Newhall (mitjans d'octubre - mitjans de gener), seguides de les Navelines (finals d'octubre - mitjans de gener), les Washington (primers de desembre - finals de febrer), i les Navel Late (mitjans de gener - finals de març). Del grup de les Blanques se'n comercialitzen dues: la Salustiana (mitjans de desembre - mitjans de març) i la Valencia Late, la més tardana de totes, que comença a finals de març i s'allarga al mercat fins a mitjans de juny. La Sanguinelli, l'única que es troba actualment del grup Sang, arriba al mercat a mitjans de gener i desapareix a finals de març. Tot i així, aquesta és una varietat difícil de trobar. Es conrea molt poc, ja que necessita un micro clima molt especial que només es dóna al Camp de Morvedre, al País Valencià.

2. Fugiu de la que està envasada en bossa de xarxa i de la que és especialment brillant. Si és brillant significa que s’hi ha afegit una capa de cera a l’exterior, que li afegeix brillantor i n’allarga la conservació.

3. Tracteu-la com si fos un tall de carn. Veritat que no us menjaríeu un bistec sis dies després d'haver-lo comprat? Doncs amb les taronges passa el mateix. Al cap d’uns set o deu dies, comencen a perdre propietats. Desconfieu d’aquelles que poden durar un mes al rebost!

4. Si en porta, fixeu-vos en la branca. Hauria d’estar adherida al fruit. I, si hi ha fulles, han de ser verdes, estirades i brillants.

5. Al tacte, la taronja ha de ser dura. La blaneta comença a estar sobrepassada.

6. Agafeu-la amb les mans i oloreu-la. Serà molt bon senyal que, després d’haver-la deixada al cistell, la mà us faci olor de taronja.

7. Descarteu les que tinguin puntets o foradets (minúsculs, com caps d’agulla, i, al voltant, una mica decolorats). És un indici que la taronja té habitants a l’interior.

8. És preferible que la taronja hagi madurat a l’arbre. Potser us costarà trobar taronges al mercat que hagin acabat de créixer al taronger. Penseu que les que s'han de distribuir es recol·lecten una mica abans i, fins i tot, acaben madurant en cambra. Una forma d'assegurar-vos que la taronja ha madurat a l'arbre és fent una compra 'on-line' a alguna de les empreses que us donem a continuació. En tots els casos, la taronja viatjarà de l'arbre a casa vostra en només 24 hores:
Naranjas Lola. Van ser els pioners en la venda de taronges a Internet.
 • Doña Naranja. Valencians, com els de dalt, però de Cullera, a la Ribera Baixa.
 • MamiTaronges, d'Alcanar. Les seves taronges tenen el certificat de producció integrada. A més, ofereixen visites guiades per la finca.
 • Licarfruit, de Bítem. Ofereixen la possibilitat que el comprador vagi a la finca i culli amb les seves mans la taronja que després s'emportarà a casa.
Taronges
Tres grups i centenars de varietats
Grups
Existeixen tres grans grups de taronges: blanques o valències, sanguines i navel.
 1. Les blanques són les que van introduir els portuguesos entre els segles XV i XVI i les primeres que es van distribuir arreu del món, tot i que són les anomenades 'tardanes', les que es comercialitzen més tard, d'abril a setembre. N'hi ha dues varietats: salustiana i valència, la més conreada.
 2. Les sanguines van arribar a Europa a inicis del segle XIX. Als Països Catalans el seu conreu és residual, ja que necessiten unes condicions climàtiques molt especials: un gran contrast de temperatures entre el dia i la nit.
 3. Les navel són les primeres que arriben al mercat: es vénen de mitjan octubre a maig. El seu nom significa melic en anglès i fa referència al petit forat arrodonit que tenen a la part de sota. Són les millors per a fer suc.

Varietats
Quan parlem de varietats, la cosa és multiplica. A l'Estat Espanyol hi ha registrades al voltant de 200 varietats de cítrics. I això no és tot, ja que cada any se n'inscriuen 5 ó 6 més. Als Països Catalans se'n comercialitzen una desena, però les més comunes són les que t'esmentem a continuació. 

Navel
 • Newhall. Una mutació de la Washington Navel originada a Califòrnia. Al mercat, la trobareu de novembre a gener.
 • Navelina. Com la Newhall, té un color de pela molt intens i és al mercat de mitjan octubre a mitjan gener.
 • Washington. Mutació apareguda al Brasil cap al 1800. Al mercat, al desembre, gener i febrer.
 • Navel Late. Mutació de la Washington sorgida a Vinaròs. Al mercat, de mitjan gener a final de març. El nom torna a provenir de l'anglès: 'late' significa tard i es diu així perquè és una varietat tardana de navel.
 • Navel Lane Late. Nascuda a Austràlia. Al mercat, de mitjan gener a mitjan abril.

Blanques
 • Salustiana. La blanca selecta. Al mercat, de mitjan desembre a mitjan març.
 • Valencia Late. La més tardana. Originada, probablement, a Portugal. Al mercat, de final de març a mitjan juny.
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
Cuina.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07 Amb la col·laboració de: