Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

El ‘Llibre d’aparellar de menjar’

L’obra, publicada per Barcino i el Restaurant 7 Portes, conté 279 receptes

Llibre Aparellar

Llibre Aparellar

La Col·lecció Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana, impulsada per l’Editorial Barcino (de la Fundació Carulla) i el Restaurant 7 Portes, presenten el ‘Llibre d’aparellar de menjar’, el receptari més extens de cuina medieval catalana, fins ara inaccessible al gran públic.

El volum, que conté 279 receptes, ha estat editat pel professor de la Universitat de Barcelona Joan Santanach. Per la seva banda, Mònica Barrieras, doctora en Lingüística per la UB, s’ha encarregat de l’adaptació al català. El manuscrit original està dipositat a la Biblioteca de Catalunya i és incomplet, tal com es pot veure en l’última recepta recollida en aquesta publicació.

El llibre presenta un conjunt de receptes que mostren els gustos de la classe alta catalana durant l’edat mitjana, la qual cosa és important per entendre que aquest tipus de cuina hagi arribat als nostres dies. La gran majoria de les receptes que figuren en aquest llibre compten amb la presència d’aus o altres animals fets a l’ast com a ingredients bàsics, acompanyats, sobretot, de salses.

Una joia de la literatura gastronòmica
Els textos i receptes van ser compilats aproximadament a mitjan segle XIV. Entre aquests, n’hi ha que pertanyen al ‘Llibre de Sent Soví’, l’anterior volum publicat en aquesta col·lecció i el que en va donar el tret de sortida, i a altres receptaris.

Com a curiositat, el pròleg del llibre, escrit en vers, dóna a entendre que no es tracta d’una intenció d’agregar plats sense ordre, sinó que té una coherència interna basada en el calendari litúrgic. En aquesta peça introductòria es fa una distinció entre receptes de carn i de Quaresma, seguida per un recull de quatre grups diferents de preparacions: salses, peixos, caces i àpats de cullera.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 255

REVOLUCIONEM EL NADAL!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto