Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia
L'opinió de la directora

Satisfets amb el repartiment d'estrelles Michelin?

Barcelona continua essent la capital 'gastro' per excel·lència de l'Estat espanyol, però s'han trobat a faltar reconeixements per a restaurants de la resta de Catalunya

Els xefs dels 15 restaurants amb tres estrelles Michelin

Els xefs dels 15 restaurants amb tres estrelles Michelin

Amb Andreu Buenafuente com a conductor, la Gala de la Guia Michelin celebrada ahir a l’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, aquell edifici amb forma de triangle equilàter davant del Parc del Fòrum, s’ha de reconèixer que va ser més curta i dinàmica que en edicions anteriors i, fins i tot, trepidant al final.

Havien dit els amfitrions que s’esperava una gran nit, però, en qüestions d’estrelles i de premis gastro en general, ja se sap que mai no plou a gust de tothom. Per als interessos catalans, sens dubte, el millor de l’esdeveniment va ser l’esperada i tan reclamada tercera estrella per al restaurant Disfrutar (Barcelona), que van recollir uns emocionats Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas. A més del Disfrutar, en la nova edició de la guia, el Noor (Còrdova), del xef Paco Morales, també arribava al zenit.

Els xefs del Disfrutar han rebut la tercera estrella

Una altra bona notícia va ser que els altres quatre catalans triestrellats ho continuaven essent: Cocina Hermanos Torres (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Àbac (Barcelona) i Lasarte (Barcelona). Mai, ni Barcelona ni Catalunya, no havien tingut tants restaurants amb la màxima distinció de la Guia, cinc en total. El País Basc en té quatre i Madrid, una.

Algunes decepcions

El premi al Disfrutar, però, amaga una certa decepció. Es donava gairebé per fet que Albert Adrià i el seu Enigma aconseguirien la segona estrella i no va ser així. L’únic nou biestrellat va ser la Venta Moncalvillo, un projecte de llarg recorregut a Daroca de Rioja (la Rioja). Cinc Sentits (Barcelona), Bo.Tic (Corçà), Moments (Barcelona), Enoteca (Barcelona) i Miramar (Llançà), de Paco Pérez, i Les Cols (Olot) conserven les dues que ja tenien. Per contra, l’Angle, de Jordi Cruz, n’ha perdut una de les dues que tenia.

Madrid ha sortit, de totes maneres, reforçada amb sis nous restaurants d’una estrella, enfront dels dos de Catalunya: Suto, de Yoshikazu Suto, i Quirat, de Víctor Torres, ambdós a Barcelona. Sorprèn que la Guia no valori encara el nivell i l’efervescència culinaris d’altres ciutats del país, com Girona, que avui dia només té un restaurant amb estrella, el Massana. Més encara, tenint en compte que la Guia enguany volia reivindicar especialment l’alt nivell de la cuina que es fa a restaurants de ciutats més petites, com el Barro (Àvila) o Vandelvira (Baeza), merescudíssimes segur. En certa manera ho han compensat amb un parell d’estrelles verdes, la que distingeix els establiments amb un compromís especial amb la gastronomia sostenible, a l’Emporium (Castelló d’Empúries) i L’Algadir del Delta (Poblenou del Delta).

Josep 'Pitu' Roca

A la gala, també han estat premiats Josep ‘Pitu’ Roca, d’El Celler de Can Roca, com a millor sommelier (reconeixement que és novetat d’enguany); Joan Carles Ibáñez, del Lasarte de Barcelona, com a millor cap de sala, i Martina Puigvert, de Les Cols d’Olot, millor xef jove. Premis merescuts i una picada d’ullet dels organitzadors als amfitrions.

I les cuineres, on són?

D’altra banda, la cuina tradicional continua veient-se infrarepresentada a la Guia, només present entre els Bib Gourmand, els establiments premiats per la seva bona relació entre la qualitat i el preu. En canvi, s’hi ha normalitzat la cuina de fusió i, sobretot, la presència de restaurants de cuina japonesa.

I cal repetir-ho les vegades que faci falta: salta a la vista la poca presència de dones entre els premiats. Quan van pujar a l’escenari la trentena de cuiners que rebien la primera estrella, només hi figuraven tres dones. I una era la copresentadora d’una part de la gala, la periodista Ainhoa Arbizu.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 279

PORTEM LA PRIMAVERA AL PLAT!

  • Plats del mes
  • Sara Valls

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: