La V Cimera de Regions Fam Zero, que se celebrarà a Barcelona del 2 al 4 d'octubre, dedicarà un espai a la gastronomia per explicar com pot ser un aliat fonamental per a l'Objectiu Fam Zero.
Catalunya és un país amb una cultura gastronòmica mil·lenària, rica en productes autòctons i de qualitat, tant tradicionals com innovadors. La cuina catalana forma part de la dieta mediterrània, una de les més saludables del món, basada en un alt consum d'aliments d'origen vegetal, oli d'oliva, cereals i productes frescos i de temporada. De fet, a Catalunya hi ha molts xefs, alguns de coneguts mundialment, que podien ser convidats d'aquesta cimera, i l'espai dedicat a la gastronomia el compartiran la cuinera catalana Maria Nicolau i el xef de Costa d'Ivori, Charlie Koffi, tots dos amb un discurs potent en relació amb l'alimentació.
Maria Nicolau va saltar a la fama el 2022 amb la publicació del llibre Cuina o barbàrie, on defensa la necessitat de cuinar, argumentant que "la cuina és una arma poderosa, útil i revolucionària". Defensora de la cuina tradicional, la que es fa a foc lent, la que prioritza el producte per sobre de la forma, es mostra partidària d'una gastronomia sana i nutritiva, sense pretensions i allunyada del glamur de les estrelles Michelin.
Nicolau argumenta que, si volem garantir la supervivència de l'espècie humana, ens hem de tornar a connectar amb la nostra pròpia alimentació; per a això és imprescindible recuperar la cuina d'abans. "Hem de posar en sintonia –explica– allò que necessita el nostre cos i allò que ens proporciona el nostre entorn. Durant anys hem pretès que l'entorn s'adapti a nosaltres, però si volem continuar existint caldrà que adaptem la nostra alimentació a allò que ens proporciona el nostre entorn".
La visió des d'Àfrica
Els plantejaments de Charlie Koffi no difereixen gaire dels de Maria Nicolau. Ho fa, però, des de la perspectiva completament diferent de ser un cuiner africà. Es va formar a França, aprenent l'ofici amb un xef de Versalles. Ràpidament es va convertir en cap de cuina en un restaurant de Bordeus, per obrir el 2016 el seu propi restaurant. Tot i aquest èxit a Europa, va decidir tornar a la terra dels seus avantpassats, Costa d'Ivori. Així, avui, a Abidjan, té un restaurant gurmet, conegut com La Villa Alfira. En aquest restaurant presenta una cuina que és una cruïlla de sabors africans i el savoire faire de la gastronomia francesa. Radical defensor dels plats amb productes de proximitat, cuina amb cacauets, djansang i grans de cacau, experimentant amb els múltiples sabors de la cuina ivoriana.
Els seus plantejaments els expressa així: "En un món en canvi constant, la cuina no només s'ha d'adaptar, sinó que també ha d'evolucionar constantment. Com a xef, em comprometo a promoure els productes locals i transformar-los en creacions gastronòmiques refinades, demostrant així l'extraordinari potencial del nostre territori. El meu enfocament gira al voltant de la sostenibilitat, la innovació i la inclusió econòmica, amb l'objectiu d'elevar la gastronomia de Costa d'Ivori a l'escenari internacional".
Podeu trobar-ne més informació aquí: V Cimera - Oru Fogar (regionsunies-fogar.org)