La cooperativa Eixarcolant ha aconseguit el reconeixement de cinc espècies de plantes silvestres com a aliment per part de l'administració europea. Malva sylvestris (malva major), Scolymus hispanicus (cardellet), Silene vulgaris (colitx), Sonchus oleraceus (lletsó) i Urtica urens (ortiga) ja estan reflectides com a aliment en la llista oficial de la Comissió Europea.
Malgrat que aquestes plantes han estat consumides des de fa segles, no comptaven amb un reconeixement popular ni legal com a planta comestible, ja que ningú no havia fet els tràmits per revertir la situació. Aquest fet en limitava la presència als circuits comercials i a les cuines professionals. Finalment, gràcies a estudis etnobotànics en els àmbits català, estatal i europeu, s'ha pogut acreditar que tradicionalment havien estat consumides com a aliments.
L'objectiu del col·lectiu Eixarcolant és aconseguir el reconeixement de més espècies davant la Unió Europea. De fet, ja tenen 73 espècies preparades per ser presentades, però l'administració europea només les pot assumir de cinc en cinc.
Ara, amb els fruits, les fulles i les flors d'aquestes plantes, es podran preparar una infinitat de plats (com les xips de malva, les croquetes de colitx, les truites de cardellet o els patés d'ortiga, entre d'altres) amb tota legalitat.
Podeu trobar-ne tota la informació a la web d'Eixarcolant.