Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Dàtil, una llaminadura d'hivern

Dolç, nutritiu i energètic, es pot incorporar en tota mena de plats saludables, sense abusar-ne!

Dàtils

Dàtils Anna Garcia Frigola

El dàtil és un fruit de la palmera datilera. És una baia de color groguenc daurat o més vermellós, quan madura, de textura carnosa i un gust molt dolç. Es pot menjar tant fresc com sec. La temporada alta del dàtil és d’octubre a gener, per la qual cosa és habitual en els àpats de Nadal. A casa nostra, els dàtils es fan servir per a diverses receptes: en podem posar en amanides o cremes, i també els podem farcir amb crema de formatge i posar-hi una ametlla al centre, amb forma d’os.

Us expliquem deu coses que heu de saber dels dàtils:

  1. Un fruit dolç. El dàtil té la polpa tova, aromàtica (recorda la mel) i d’un sabor molt dolç. A l’interior té un pinyol allargat amb un petit forat longitudinal.
  2. Orientals. Els dàtils els podem trobar tant frescos com secs, i al natural o ensucrats. Són un aliment bàsic per als habitants del nord d’Àfrica i de l'Orient Mitjà, que en són els màxims productors.
  3. Calòrics. Els dàtils són molt calòrics, tenen una aportació important de glúcids i una part força important de fibra, però aporten poques proteïnes i lípids.
  4. En curris. Generalment els associem a menjars dolços, però als països àrabs en solen fer farciments, confitats, destil·lats, acompanyen amanides i cuscús... A l'Índia fins i tot hi preparen chutneys i curris.
  5. Varietats. De dàtils n’hi ha moltes varietats, però, segurament, els més coneguts, per la textura carnosa i la mida grossa, són els medjool, molt preuats gastronòmicament parlant. Altres varietats són la deglet noor (la més consumida), la sahidi i la kadrawi.
  6. Conservació. Per garantir-ne la conservació, el millor és posar-los en pots de vidre hermètics i secs, allunyats de la llum. Els secs i ensucrats aguanten molt millor el pas del temps que els frescos, ja que es van assecant.
  7. Substitut. Els dàtils es fan servir molt, en la cuina dolça, com a substitut del sucre: hi podem fer barretes de cereals, pans de pessic, trufes, brownies... i posar-los en quasi qualsevol preparació que necessiti sucre o mel.
  8. Embolicat. A casa nostra, es fan servir per a diverses preparacions. Per exemple, els podem posar en amanides o cremes, també es poden farcir amb crema de formatge i posar-hi una ametlla al centre, amb forma d’os. Una altra preparació molt coneguda a casa nostra és el dàtil embolicat amb bacó o cansalada viada i després fregit.
  9. Melmelada. És molt comú fer pasta dels dàtils (com si fos una melmelada) i fer-la servir com a substituta del sucre, per exemple, per mesclar amb un iogurt o amb cereals. Per fer-la, normalment es fan servir els dàtils que es comercialitzen sense pinyol, triturats amb una mica d’aigua.
  10. Contraindicats. Els dàtils tenen algunes contraindicacions: per la quantitat de sucre que tenen, no se n’han de consumir si es pateix diabetis o obesitat, i en general no se n’ha d’abusar, ja que 100 grams de dàtils contenen unes 275 calories.

I, per si voleu fer-los servir a casa, us en donem tres receptes:

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: