La vida de Najat Kaanache està marcada per dues cultures, la marroquina i l'espanyola. Va néixer a Orio (Guipúscoa), ciutat a la qual els seus pares van arribar provinents del Marroc buscant un futur millor i on va passar gran part de la seva infantesa i joventut. De petita volia ser actriu, i va anar als Països Baixos, després d'haver interpretat alguns papers en sèries de televisió espanyoles. Allà va començar a fer broquetes per guanyar-se la vida, de restaurant en restaurant, i va descobrir la que seria la seva gran passió, la cuina.
Amb la gastronomia va començar a viatjar per tot el món: Europa, el Brasil, l'Argentina, la Xina, l'Afganistan, l'Iran, Jordània, el Líban... Mai no s'havia imaginat obrir el seu propi restaurant, però ara ja en té més d'un, i en preveu obrir de nous. El primer va ser a Texas (Estats Units), el Souk; després, el Cus, a Coyoacán (Mèxic), i l'últim, a Fes (Marroc), el Nur. En aquesta mateixa ciutat, a més, té previst obrir-hi un restaurant italià, el Dar Ravioli.
Nur, el referent gastronòmic de Fes
El Nur està situat al cor de la medina de Fes, el barri antic de la ciutat, al bell mig del mercat, un lloc únic ple d'aromes i de colors. El Nur representa l'essència de la cuina marroquina per a Kaanache, però no va ser fàcil obrir-lo. Al mercat, lloc al qual va cada dia amb el seu cap de cuina, l'Isham, només hi trobem carros tirats per homes o per rucs, no hi ha vehicles de motor ni cap altre símbol de modernitat tecnològica. La Najat estava acostumada a cuinar amb l'última tecnologia, a fer alta cuina amb la sofisticació que requereix. Però en un indret com el cor de Fes la tecnologia dista molt de l'autèntica essència de la gastronomia local, per això va haver de reinventar-se i desaprendre tot allò que duia a la motxilla.
Més enllà de la gastronomia
Najat Kaanache és molt més que una xef d'alt nivell, és també un referent d'empoderament femení i una pionera en la gastronomia de la cultura àrab. Les dones tenen un paper secundari en molts àmbits de la vida quotidiana –si va al mercat amb l'Isham, el seu cap de cuina, és perquè ella sola no podria negociar amb els venedors. Al Nur, a més, homes i dones treballen braç a braç a la cuina, un fet poc habitual.
Kaanache és també divulgadora i imparteix classes i conferències sobre ciència culinària a la Universitat de Harvard, a la de Nova York i a Le Cordon Bleu Institute. L'any 2005 va engegar el projecte 'Six Ingredients', fruit del seu interès per l'origen dels productes. Es mou entre l'agricultura, la tecnologia, l'educació, els drets humans, el medi ambient i els aliments, els sis ingredients que simbolitzen els cinc sentits, més un de sisè, que ha anomenat 'alta consciència'. El moment emergent de la xef s'arrodoneix amb la publicació del seu primer llibre, titulat 'Najat', i que parla dels ingredients, de les receptes que la inspiren i de la història darrere de cada plat.
Si voleu conèixer Najat Kaanache en persona, descobrir el Nur i la gastronomia del Marroc, podeu apuntar-vos al viatge que CUINA organitza a Fes, a través d'aquest enllaç.