Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Els secrets de la coca de Sant Joan perfecta

Us donem la recepta bàsica per fer-la a casa

Coques de Sant Joan

Coques de Sant Joan Gremi de Pastisseria de Barcelona

Una bona coca de Sant Joan artesana de pastisseria és fàcil de distingir si ens fixem en quatre elements clau, segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona

  • Fermentacions llargues i lentes: és la clau per aconseguir una coca esponjosa i amb aroma.
  • Ingredients frescos i de qualitat: una bona farina, mantega extra, llet i ous frescos per fer la crema, pinyons del país (molt més saborosos), fruita fresca que es confita de manera artesanal a la pastisseria, etc.
  • Acabada de fer: la coca artesana es ven acabada de fer (com a màxim, amb 24 hores d’antelació), cosa que permet elaborar-la amb ingredients frescos i sense cap mena de conservant.  
  • Elaboració artesana: perquè la coca tingui personalitat i aroma és clau la seva elaboració artesana, tant de la massa com d’elements com la fruita (que es confita a la pastisseria per garantir-ne el gust i la tendresa) o la crema (casolana). 

Avui, hi ha múltiples formats i decoracions de coques de Sant Joan, però el Gremi proposa aquesta recepta bàsica: 

Ingredients:

  • 1 kg de farina de força
  • 200 g de sucre
  • 25 g de sal
  • 75 g d’aigua
  • 25 g de licor
  • 150 g de llet
  • 250 g d’ou
  • 150 g de mantega
  • 80 g de llevat

Preparació

  1. Amasseu en un bol tots els ingredients menys la mantega, fins a tenir-ho tot integrat.  
  2. Afegiu-hi la mantega freda tallada a daus i continueu amassant-ho fins a desenvolupar bé el gluten (l’elasticitat). La temperatura final de la massa no ha de superar els 28 ºC.  
  3. Doneu forma esfèrica a la massa i deixeu-la reposar en fred de 30 a 60 min.
  4. Talleu la massa i doneu-li la forma desitjada. 
  5. En el cas de la coca de crema, pinteu-la amb massapà rebaixat amb clara. Feu-hi un enreixat amb crema i poseu-hi fruita i cireres confitades. Deixeu-ho fermentar fins que dupliqui el volum inicial.
  6. Poseu-hi pinyons hidratats i empolvoreu-ho amb sucre. Coeu-la al forn.

La tradició de la coca i de la revetlla de Sant Joan van lligades a la celebració del solstici d’estiu, una festa pagana amb foc i música. A la costa mediterrània, la festa s’acompanyava i s’acompanya d’una coca plana i arrodonida que, originàriament, era una pasta de pa amb oli, ous, sucre i pinyons i tenia forma de sol.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 278

A TAULA AMB LA PAGESIA

  • Les últimes notícies per estar al dia
  • Eduard Finestres

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: