Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Sou més de pernil serrà o d'ibèric?

Nou punts clau per diferenciar-los

Pernil ibèric

Pernil ibèric Getty Images

​A primer cop d'ull, el pernil ibèric i el serrà són similars, però, una vegada els tastes, descobreixes que són ben diferents. Tot i que el pernil és un producte molt habitual a casa nostra, avui en dia encara hi ha molt desconeixement i sovint es confonen, ja que són dos productes visualment similars, però que, al paladar, no tenen comparació. Per aprendre a diferenciar-los, repassem alguns dels trets principals que permeten saber quin és quin:

  1. Raça. El pernil serrà procedeix d'un porc blanc que es pot trobar en altres països, mentre que el pernil ibèric procedeix de porcs de raça ibèrica, autòctona de la Península, amb unes característiques úniques que fan que els productes siguin de més qualitat.
  2. Alimentació. El porc ibèric s'alimenta a base de pinsos rics en àcids oleics, mentre que el serrà no, la qual cosa repercuteix directament sobre el gust de la carn.
  3. Elaboració. L'elaboració del pernil ibèric és molt més artesanal i es cura en assecadors naturals, mentre que el pernil serrà, en general, es cura en assecadors artificials.
  4. Color. El color de la carn també ens ajuda a diferenciar-los: la carn del pernil serrà té un to vermell pàl·lid, tirant cap a rosa; en canvi, la del pernil ibèric és d'un vermell més intens. Així, com més ibèric sigui –és a dir, més del 75% ibèric–, més color de vi negre tindrà el pernil.
  5. Peülla. En el pernil serrà, la peülla és blanca, mentre que en el pernil ibèric és negra. Aquesta és una de les característiques ideals per diferenciar la raça ibèrica.
  6. Criança. El porc blanc es cria en naus; en canvi, el porc ibèric de brida verda, vermella i negra es cria al camp.
  7. Curació. En el pernil serrà, calen nou mesos de curació per considerar-lo 'Celler', dotze mesos per ser 'Reserva' i quinze mesos per ser un 'Gran Reserva'. En canvi, en el pernil ibèric el temps mínim de curació són 24 mesos.
  8. Preu. El preu és un altre factor diferencial, i és que, a causa de la qualitat del pernil ibèric, aquest té un preu superior que el del pernil serrà.
  9. Identificació. La normativa ASICI permet identificar els pernils ibèrics per mitjà del color de la cinta del pernil, que pot ser negra, verda, vermella o blanca. Aquests colors ens indiquen, dins la categoria de porc ibèric, les característiques de la seva raça i de l'alimentació.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

06 mar

Sopar dels Sentits

La productora d’esdeveniments culturals, científics i gastronòmics Sternalia proposa...

Portada Cuina 247

CIGRONS! ENERGIA VEGETAL

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Jan Fargas

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 49,90€

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto