Troba la teva recepta

Consells per netejar el peix

Si apreneu els passos fonamentals, podreu netejar el peix com els professionals!

Consells per netejar el peix

Consells per netejar el peix

Ja sigui perquè a la peixateria no tenen peix filetejat del que volem o perquè ens ve de gust preparar-lo sencer, en algun moment serà necessari que aprenguem els secrets de la neteja del peix. Sembla quelcom difícil que deixarà la cuina molt bruta, però si se segueixen els següents passos amb cura es pot preparar el peix per cuinar sense cap problema. Això sí, primer cal saber de quina classe d'exemplar estem parlant, ja que el peix es neteja en funció de si es rodó o pla:

Consells per netejar el peix rodó: 

  1. Tallar les aletes i treure les escates: si el peix s'ha assecat, mulleu-lo una estona en aigua gelada, això facilitarà el procés. Llavors, agafeu l'exemplar pel cap i raspeu les escates, des de la cua fins les brànquies. Si teniu un instrument de cuina específic per fer això, us serà més fàcil. Si no, podeu utilitzar un ganivet de mantega i anar amb compte.
    • ​Convé no pressionar massa i realitzar moviments curts i ràpids per tal de no fer malbé la carn. Per altra banda, per evitar que les escates saltin per tota la cuina, poseu l'exemplar dins d'una bossa de plàstic i escateu-lo.
  2. Evisceració: a partir d'aquí utilitzarem ganivets afilats per tal de travessar la carn del peix sense cap inconvenient. Per treure les vísceres de l'animal, feu un tall transversal a la part que separa el cap i el cos, i un altre des del cap fins a la cua per obrir l'abdomen. Les tripes i sang s'han de treure amb les mans.
    • Cal netejar i desinfectar bé tota la taula i els utensilis que utilitzeu, ja que així evitareu casos de contaminació encreuada.
  3. Rentar: per tal de treure tota la sang i les escates que s'hagin enganxat, renteu el peix sota un bon raig d'aigua, però amb cura, ja que la carn interna és més delicada.
  4. Per fer-lo a filets: feu dos talls transversals al clatell i a la cua del peix, un a cada lateral. Després, introduïu el ganivet al clatell fins que noteu l'espina central i el llisqueu fins la cua. Aquí ja surt el primer llom, al qual caldrà treure totes les espines possibles amb unes pinces. Heu de repetir el procediment a l'altra banda.
  5. Per fer-lo sencer: feu un tall transversal al clatell de l'exemplar i llisqueu el ganivet des del cap fins a la cua, al llarg de l'espina central, però sense que el ganivet travessi la part de sota. Repetiu-lo a l'altre costat del peix. D'aquesta manera, l'espina central quedarà separada del peix i només resta treure-la amb ajuda d'unes tisores.

Consells per netejar el peix pla:

  1. Treure la pell: s'introdueix la cua del peix en aigua una mica escaldada. Així, la punta de la cua s'arrissa i ens ajuda a treure la pell de manera més fàcil.
  2. Per fer-lo a filets: al contrari que amb els peixos rodons, els filets s'han de treure del centre. Primer, es fa un tall transversal al cap i a la cua de l'exemplar i es llisca el ganivet al llarg del cos, des del cap fins a la cua. Els filets es desenganxen de l'espina central amb el ganivet, separant espina i carn amb cura.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

Aquesta setmana

21 nov

Cava Sound 2019

Arriba el Cava Sound, el festival que reuneix cava i música en directe en un ambient únic. El 21 de novembre,...

22 nov

Tallers de tardor del cicle gastronòmic (R)EVOLUCIÓ A LA CUINA

Aquesta tardor, el Mercat de la Plaça de Cuba us convida a fer la revolució a la cuina. Amb quatre activitats...

23 nov

Subhasta solidària del Trepat

L’Associació Festa del Trepat i la Plataforma Riuada Solidària han organitzat una subhasta d'art...

23 nov

Tallers Món Sant Benet 2019

Cada cap de setmana, del dissabte 19 d'octubre al 29 de gener, el monestir de Sant Benet i la Fundació Alícia...

Portada Cuina 233

VIETNAM. L'ÚLTIM SECRET DEL REBOST ASIÀTIC

  • Panellets d'autor
  • Rosa Vallespí

UN ANY DE CUINA PER 19,90€ I DE REGAL LA REVISTA APART

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto