Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Cellers Domenys: una història arrelada al territori

La cooperativa representa 8 pobles i 5 DO i ja compta amb més d’un segle de trajectòria

Verema a Cellers Domenys

Verema a Cellers Domenys

Fundada l'any 1917 a Sant Jaume dels Domenys, Cellers Domenys és una de les cooperatives més antigues del sud-est de Catalunya, fruit d'un procés de fusió de les cooperatives de Sant Jaume dels Domenys, Banyeres del Penedès, Blancafort, Bellvei, la Bisbal del Penedès, Pira, Rocafort de Queralt i Rodonyà.

Vinyes a Sant Jaume dels Domenys

Una aposta pel territori

Amb una clara vocació territorial, patrimonial i enològica, Cellers Domenys ha esdevingut una cooperativa de primer grau que ja té 700 socis i sòcies que gestionen al voltant de 2.600 hectàrees de vinya i d'olivera al Penedès, Conca de Barberà i l’Alt Camp.

Així mateix, la cooperativa ha estat reconeguda per la seva capacitat d'adaptació als nous reptes del sector, com l'impacte de la sequera, i per l'aposta per projectes innovadors, com la recent aprovació per part de l’assemblea general per construir un microceller subterrani per elaborar vins de gamma alta a Rocafort de Queralt. Precisament, al costat del primer Celler Modernista de Cèsar Martinell que la Fundació Domenys treballa per convertir en el Centre Cultural del Vi, del Cooperativisme i de la figura de l'arquitecte.

Concert de Camerata Penedès a la primera Catedral del Vi, a Rocafort de Queralt

Històries líquides de Domenio

L'activitat de Celler Domenys se centra, principalment, en l'elaboració de vins, caves i olis de qualitat emparats dins cinc denominacions d'origen —DO Catalunya, DO Cava, DO Conca de Barberà, DO Penedès i DOP Siurana—. Per tal d’aportar valor afegit, i diversificar més enllà de la venda de vi a doll, la producció de vins i caves té una línea pròpia d’ampolles sota la marca Domenio.

Definides com un tribut a la terra, la història i la cultura, els vins i caves Tres Naus de Domenio són històries líquides elaborades amb la mateixa passió i estima per la terra que tenien les generacions passades fa més d'un segle. Si més no, Domenio fusiona la tradició amb tecnologia d'avantguarda per crear relats embotellats únics, reconeguts per personalitats del món vitivinícola nacional i internacional.

Tres Naus, l’ànima dels caves Domenio

Els caves de Domenio porten el nom de Tres Naus, el primer celler modernista de Cèsar Martinell, arquitecte i col·laborador d’Antoni Gaudí, a Rocafort de Queralt.

Cava Tres Naus Rosat, elaborat exclusivament amb la varietat Trepat

D’aquesta manera, Cellers Domenys ret homenatge a un edifici singular que esdevé la primera Catedral del Vi de Catalunya. Construït el 1918, aquest edifici és un símbol del cooperativisme rural i una peça clau del patrimoni vitivinícola català.

Els caves Tres Naus s’elaboren amb varietats tradicionals i segueixen el mètode tradicional, amb una criança llarga que respecta el temps i els sabers del territori. Macabeu, Xarel·lo i Parellada s’uneixen per donar com a resultat caves d’una gran elegància, complexitat i persistència arribant fins a un Gran Reserva amb una criança de 72 mesos. A més, el Rosat està elaborat exclusivament amb la varietat Trepat, autòctona de la Conca de Barberà.

Reconeixements nacionals i internacionals a Domenio

Seguint els principis de qualitat, sostenibilitat i arrelament, Domenio s'ha consolidat com una marca referent gràcies a l'excel·lència de les seves elaboracions, les quals han estat reconegudes amb diversos guardons, com la medalla d'or al millor Xarel·lo al 59è Concurs Tastavins DO Penedès o el Gran Or per al vi Nat 1917 Chardonnay-Muscat als Premis Vinari 2024.

Ànima Nua Cor Viu Xarel·lo, millor Xarel·lo al 59è Tastavins DO Penedès

Domenio és el relat viu d'un territori, d'una comunitat cooperativa que entén la vinya com un llegat i el vi, com una expressió cultural. Els seus vins i caves són ponts entre generacions, entre tradició i innovació, entre terra i patrimoni.

Podeu ampliar-ne la informació i consultar els premis actualitzats a la web de Cellers Domenys.

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 290

UN REBOST ÚNIC. PLATS PER ASSABORIR ELS PAISATGES DE MUNTANYA DE CASA NOSTRA

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Oriol Lagé

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: