Consells de cuina La Vanguardia

10 receptes amb tòfona

Us proposem 10 receptes amb una de les joies més ben amagades (i més buscades) dels boscos!

CUINA.CAT

08/03/2018

La tòfona és un bolet envoltat d'una aura de misteri. Creix sota terra, en boscos de roures i alzines, i per trobar-ne sovint cal recórrer a l'ajuda de gossos ensinistrats. Tot i la seva aparença poc atractiva, clivellada i abonyegada, és un dels productes més estimats pels gastrònoms, gràcies al seu sabor potent i profund, ideal per acompanyar tota mena de plats. Normalment s'empra ratllada o en forma de làmina.

 

Ravioli obert amb escamarlà i brou de calçots amb tòfona

Ravioli obert amb escamarlà i brou de calçots amb tòfona

Ravioli obert amb escamarlà i brou de calçots amb tòfona

Aprofiteu que estem entrant al tram final de la temporada de calçots per fer aquest plat a casa! I és que aquestes hortalisses tan venerades a casa nostra, riques en aigua i en fibra, no serveixen només per fer calçotades. En aquest cas, en fem una crema que després lligarem amb la beixamel.

Llegiu la recepta completa

Liquat de verdures amb favetes i gelé de tòfona

Liquat de verdures amb favetes i gelé de tòfona

Liquat de verdures amb favetes i gelé de tòfona

Utilitzem la tòfona per fer-ne suc per una banda i oli per l'altra. Aconseguim la textura gelatinosa afegint al suc un brou fosc de carn, fet amb ossos de genoll preferiblement de vedella. Ara que s'acosta la temporada dels pesols i les faves és un bon moment perquè us animeu a fer aquest plat!

Llegiu la recepta completa

Magret d'ànec amb salsa de tòfona

Magret d'ànec amb salsa de tòfona

Magret d'ànec amb salsa de tòfona

El magret és un filet de carn magra, com indica el seu nom, que tallem del pit d'un ànec o d'una oca encebats, és a dir, engreixats. Això últim és un requisit indispensable perquè el filet pugui rebre la consideració de magret. Si voleu que us quedi ben gustós i tendre, no el deixeu coure massa: és millor que quedi una mica cru.

Llegiu la recepta completa

Recuit amb carbassa i gelat de mel de tòfona

Recuit amb carbassa i gelat de mel de tòfona

Recuit amb carbassa i gelat de mel de tòfona

La tòfona, com veiem amb aquesta recepta, també es pot fer servir per elaborar postres. La carbassa hi aportarà el seu sabor dolç, sempre subtil i equilibrat. A més, és una verdura amb moltes propietats: entre d'altres, és diurètica, enforteix el sistema immunològic i millora la visió.

Llegiu la recepta completa

Ou escumat amb foie i aire de tòfona

Ou escumat amb foie i aire de tòfona

Ou escumat amb foie i aire de tòfona

No us deixeu impressionar pel títol d'aquesta recepta! És un plat senyorial i sofisticat, sí, però no hauríeu de tenir gaires problemes a l'hora d'elaborar-lo. Per fer l'aire de tòfona, heu de batre amb una túrmix l'oli de tòfona negra, la lecitina de soja i un polsim de sal. No sembla difícil, oi?

Llegiu la recepta completa

Pollastró amb trompetes i tòfona

Pollastró amb trompetes i tòfona

Pollastró amb trompetes i tòfona

La trompeta de la mort, aquest bolet de nom sinistre i fins no fa gaire poc conegut en l'àmbit gastronòmic, combina molt bé amb la tòfona negra. De fet, totes dues tenen un sabor semblant, penetrant i molt aromàtic. Són l'acompanyament perfecte, per tant, d'aquest pollastró, un pollastre de raça lleugera que se sacrifica quan té entre 8 i 10 setmanes de vida.

Llegiu la recepta completa

Lasanya de patata amb foie gras i ceba caramel·litzada

Lasanya de patata amb foie gras i ceba caramel·litzada

Lasanya de patata amb foie gras i ceba caramel·litzada

El foie gras i la tòfona són dos ingredients condemnats a entendre's, estendards de la gastronomia més gormand. Si els combinem amb ceba caramel·litzada i patates de Prades, de textura farinosa i sabor dolç i perseverant, el resultat només pot ser irresistible!

Llegiu la recepta completa

Turnedó de cua de bou

Turnedó de cua de bou Enrique Marco

Turnedó de cua de bou trufada amb ceps

La cua de bou és, gràcies a la seva melositat, un producte molt apreciat pel públic carnívor. Aquí l'acompanyem amb una salsa amb ceba, tomàquets, all, llorer, llard, vi i conyac. Quan la tinguem feta, hi incorporem (no podia ser d'altra manera!) la joia de la corona: la tòfona negra.

Llegiu la recepta completa

Canelons de rap i bolets

Canelons de rap i bolets

Canelons de rap i bolets

El secret principal d'aquesta recepta rau en la seva beixamel, un festival d'aromes i sabors. Això ho aconseguim gràcies a la tòfona ratllada, evidentment, però també a la nou moscada i a la ceba escalivada picada fina. Per potenciar encara més el sabor del plat, quan el munteu poseu una làmina de tòfona negra sobre el caneló.

Llegiu la recepta completa

Coca entofonada d'escalivada i anxova

Coca entofonada d'escalivada i anxova

Coca entofonada d'escalivada i anxova

Voleu regalar-vos un plat de categoria i alhora no invertir-hi gaire temps ni energia? Aquesta recepta sembla feta per a vosaltres, doncs! El tret distintiu és la mantega de tòfona, que podeu comprar feta. L'anxova, per cert, us anirà molt bé si teniu el colesterol alt o problemes d'articulacions.

Llegiu la recepta completa

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Aquesta setmana

24 jun

El Masnou, Terra de Mar

Edificis modernistes, una casa d'indians molt singular, llegendes i una munió de vivències configuren...

26 jun

Vespres al Mercat de la Terra 2018

Els Mercats de la Terra passen a celebrar-se, durant els mesos de juny i juliol, els dimarts de 17.30 a 22 h. Deixant...

27 jun

VII Revetlles d’Estiu amb Musclos i Cava als mercats de Barcelona

El Mercat de Sant Antoni donarà el tret de sortida, el dia 22 de juny, a la setena edició de Revetlles...

27-28 jun

VII Revetlles d'estiu amb musclos i cava

El mercat de Sant Antoni dóna el tret de sortida, el 22 de juny, a partir de les 11.30, a la VII edició...

Portada 216

L'AUTÈNTICA PIZZA NAPOLITANA

  • Història i Gastronomia
  • En un espai tan petit, una cuina tan gran...

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto