Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

5 propostes tardorenques amb codony

Recull de plats on tenen cabuda l'ús tradicional del codony i la seva reinterpretació

CUINA.CAT

03/10/2024

Si haguéssim d'identificar els colors de la tardor amb aquells aliments de temporada que la representen, el codony en seria el groc. La seva pell lluent i apelfada amaga un interior àcid de sabor astringent; no obstant això, és la dolçor i la textura que adquireix la fruita després de ser cuita el que la gent percep en observar-la. Podríem dir que la seva aportació nutricional és escassa, però el seu punt fort es troba en els alts nivells de potassi i tanins que conté, que el converteixen en un aliment favorable per a aquelles persones que tenen l'organisme intestinal sensible. Tot i això, és cert que la versió més famosa del codony entre la gent, el codonyat, s'apropa perillosament al pecat culinari a causa de tot el sucre que pot arribar a contenir. D'aquesta manera, us proposem un seguit de receptes en què té lloc l'ús tradicional del codony, però també la seva reinterpretació.

01 Codony

Codony

Codonyat

No podíem començar per cap altre plat que no fos aquest. Tal com hem dit, el sabor del codony sense coure és molt àcid i astringent. És per aquest motiu que, en gran part de les elaboracions en què s'utilitza, per tal de poder-lo combinar amb altres aliments primer hem de cuinar el codonyat. La seva elaboració és molt senzilla.

02 Codony confitat

Codony confitat Gemma Clofent

Codony confitat amb espècies

Seguim amb els bàsics. La cuinera Gemma Clofent us explica com podeu elaborar vosaltres mateixos un codony en almívar casolà, unes postres amb la fruita de la tardor un pèl més saludables.

03 Triangles de pasta fil·lo amb mató i codony

Triangles de pasta fil·lo amb mató i codony Gemma Clofent

Triangles de pasta fil·lo amb mató i codony

Després de la mel, el codonyat és un dels acompanyants més típics del mató. És per això que Gemma Clofent els uneix en una sola queixalada en forma de triangle i n'amaga les textures meloses dins d'una cuirassa de pasta fil·lo cruixent. No us podeu perdre aquest berenar tan senzill i efectiu de preparar que agradarà a grans i petits.

 

04 Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa

Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa

Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa

Entrem ara a la part de la reinterpretació del codony com a acompanyant. Més enllà de ser un plat ('Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa'), pot arribar a semblar una llista de tots aquells aliments que mai no voldries agrupar dins d'una mateixa elaboració; però d'això tracta la cuina també, d'innovar i provar coses noves. En aquesta proposta, destinada als nostres lectors cuiners més avançats o amb més temps, Remy Léfebvre mira de potenciar el joc entre els sabors àcids, dolços i umami per tal d'equilibrar-los entre si i crear-hi una certa harmonia.

 

05 Codonys

Codonys

Codony rostit amb sorbet de cervesa de baixa fermentació

De la mateixa manera que en l’elaboració anterior, Pep Nogué proposa un repte per als que vulguin descobrir noves maneres de cuinar el codony i allunyar-se de les típiques postres ensucrades.

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 
Portada Cuina 284

ARRODONEIX ELS TEUS PLATS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Marc Pérez i Tania Doblas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: