CUINA.CAT
03/10/2024Si haguéssim d'identificar els colors de la tardor amb aquells aliments de temporada que la representen, el codony en seria el groc. La seva pell lluent i apelfada amaga un interior àcid de sabor astringent; no obstant això, és la dolçor i la textura que adquireix la fruita després de ser cuita el que la gent percep en observar-la. Podríem dir que la seva aportació nutricional és escassa, però el seu punt fort es troba en els alts nivells de potassi i tanins que conté, que el converteixen en un aliment favorable per a aquelles persones que tenen l'organisme intestinal sensible. Tot i això, és cert que la versió més famosa del codony entre la gent, el codonyat, s'apropa perillosament al pecat culinari a causa de tot el sucre que pot arribar a contenir. D'aquesta manera, us proposem un seguit de receptes en què té lloc l'ús tradicional del codony, però també la seva reinterpretació.
Codony
No podíem començar per cap altre plat que no fos aquest. Tal com hem dit, el sabor del codony sense coure és molt àcid i astringent. És per aquest motiu que, en gran part de les elaboracions en què s'utilitza, per tal de poder-lo combinar amb altres aliments primer hem de cuinar el codonyat. La seva elaboració és molt senzilla.
Codony confitat Gemma Clofent
Seguim amb els bàsics. La cuinera Gemma Clofent us explica com podeu elaborar vosaltres mateixos un codony en almívar casolà, unes postres amb la fruita de la tardor un pèl més saludables.
Triangles de pasta fil·lo amb mató i codony Gemma Clofent
Després de la mel, el codonyat és un dels acompanyants més típics del mató. És per això que Gemma Clofent els uneix en una sola queixalada en forma de triangle i n'amaga les textures meloses dins d'una cuirassa de pasta fil·lo cruixent. No us podeu perdre aquest berenar tan senzill i efectiu de preparar que agradarà a grans i petits.
Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa
Entrem ara a la part de la reinterpretació del codony com a acompanyant. Més enllà de ser un plat ('Sardines, guacamole, compota d'escalunyes, codony i mostassa'), pot arribar a semblar una llista de tots aquells aliments que mai no voldries agrupar dins d'una mateixa elaboració; però d'això tracta la cuina també, d'innovar i provar coses noves. En aquesta proposta, destinada als nostres lectors cuiners més avançats o amb més temps, Remy Léfebvre mira de potenciar el joc entre els sabors àcids, dolços i umami per tal d'equilibrar-los entre si i crear-hi una certa harmonia.
Codonys
De la mateixa manera que en l’elaboració anterior, Pep Nogué proposa un repte per als que vulguin descobrir noves maneres de cuinar el codony i allunyar-se de les típiques postres ensucrades.
En vols més?
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!
© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.
Amb la col·laboració de:
Rep a la teva safata d'e-mail el millor de Cuina.cat
Subscriu-te a CUINA, per 2,5 € al mes i emporta't un xolís d'Adons valorat en 14 € de regal! No t'ho pensis més i aprofita aquesta oferta!