Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Figues fins a la sopa!

Ara som en plena temporada i us proposem de redescobrir-les als fogons amb cinc receptes delicioses

CARME MELIÀ

09/09/2021

Les cames no ens fan figa quan assegurem que és una de les fruites més antigues del món. Parlem d’un aliment sa i nutritiu, amb un gran valor energètic. A l’hora de consumir-ne, cal saber que la figa verda és exquisida sempre, però que convé pelar-la. Si us decanteu per les figues negres, penseu que, com més fosca en sigui la pell, millor serà la qualitat i la dolçor de la fruita. I, quan aneu a comprar-les, podeu tenir en compte què diu la cançó popular: “La figa per ser madura ha de tenir tres senyals: clivellada, secallona i picada de pardals”. Trobareu que aquest fruit canvia de forma i de color segons la varietat. Us proposem algunes receptes ben delicioses amb aquest ingredient perquè en gaudiu fins i tot amb la sopa!

01 Figues rostides amb pedro ximenes

Figues rostides amb pedro ximenes

Coll de dama

A Catalunya, les zones amb més presència de figueres són les comarques de Ponent, amb varietats com la figa de coll de dama d’Alguaire, ben adaptada a les característiques de l’horta lleidatana. Es tracta d’una fruita tova, de pell fina i dura. Grosses i carnoses, aquestes figues són de color negre i tenen un sabor especialment dolç. Tasteu-les amb aquest rostit de figues que ens proposa Xavier Pellicer.

02 'Foie-gras' semicuit amb figues i torrades

'Foie-gras' semicuit amb figues i torrades Becky Lawton

Figues fresques

A la cuina, les figues hi han estat presents des de fa molts segles i sempre hi han donat molt de joc, tant fresques com seques o cuites. Les fresques, a la cuina, aporten un toc de dolçor als plats i a les salses agredolces. Són molt bones amb fetge gras i acompanyen perfectament el pernil i les anxoves. I, a Menorca, acompanyen d'allò més bé la sopa tradicional de tomàquet, l'oliaigua! En aquest cas, però, us proposem que les tasteu amb 'foie-gras' semicuit, com el de la recepta de la fotografia.

03 Rap amb figues

Rap amb figues Anna Garcia Frigola

Figues cuites

Si les passeu pels fogons, també són exquisides. Són molt presents per acompanyar les carns de porc, de xai i d’ànec, així com a farciment d’algunes aus. A més de servir per preparar-ne confitures, a les postres és habitual trobar-nos figues cuites amb vi i espècies, o coques i pastissos de figa; sense oblidar el pa de figa i els figats. Us atreviu amb aquest rap amb figues de Francesc Murgadas?

04 Conill amb fruita seca

Conill amb fruita seca

Seques i derivats

Si voleu fer a casa figues seques, és força fàcil: s’aplanen les figues conservant-ne el capoll damunt i l’ull a baix; s’assequen i es giren al sol durant cinc o sis dies. És convenient passar-les pel forn i per una bullida ràpida; al cap de quatre o cinc anys seran boníssimes. Un altre derivat de les figues fresques és el figat: s’han de pelar les figues i posar-les dins d’un calderó amb una mica d’aigua perquè no es cremin, sense parar de remenar, fins que agradi d’espès. I, també, el pa: les figues, ben netes i seques, s’han de capolar amb una màquina; se’n fa una pasta afegint-hi llavors d’anís i ametlles pelades, que es va repartint per dins del pa, es cobreix amb fulles de figuera netes, i es tanca amb fil de porc i es penja.

Cuineu amb figues seques en aquesta recepta de conill que ens ha preparat Francesc Murgadas.

 

05 Gelat de figues casolà

Gelat de figues casolà AJJ Estudi

A les postres

Les figues no només es poden menjar directament com una peça de fruita més, sinó que també poden ser un ingredient, principal o secundari, de moltes receptes dolces. A més de servir per preparar-ne confitures, a les postres és habitual trobar-nos figues cuites amb vi i espècies, o coques i pastissos de figa diversos. Un recomanem un gelat de Jani Paasikoski boníssim!

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada CUINA 252

TOT UN MÓN DE CRESTES!

  • Tendències
  • Pere Carrió

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto