Preparació
- Talleu la pasta fil·lo a rodones d'uns 9 cm de diàmetre.
- Pinteu-es amb mantega fosa i apileu-les, una sobre l'altra, fins a fer-ne tres pisos.
- Feu una coca per persona. Coeu-les al forn fins que estiguin cruixents.
- Per al fons de gambes: peleu les gambes i, en una cassola, daureu els caps i les pells amb els alls, una mica aixafats.
- Mulleu-ho amb aigua i deixeu-ho reduir a foc lent a obtenir uns 200 ml de fons concentrat. Saleu-lo.
- Per al farciment: talleu la pastanaga i l'arrel d'api a dauets, salteu-los amb oli d'oliva a foc fort i salpebreu-los.
- Per al vel d'allada: coeu l'all i el bitxo tallat amb l'oli.
- Afegiu-hi el fons de gambes, feu que arrenqui el bull i afegiu-hi l'elàstic.
- Retireu-ho del foc i deixeu-ho quallar en una safata ben plana.
- Deixeu-ho refredar completament i talleu-ho a la mateixa mida que la pasta fil·lo.
- Per a l'aire fumat: escalfeu suament l'oli, el pebre vermell i la lectina de soja.
- Tritureu-ho donant-hi aire fins que es formi una espècie d'escuma.
- Talleu els alls a làmines molt fines i fregiu-los per fer-ne xips.
- Fregiu les fulles de julivert fins que estiguin cruixents
- Al moment de servir, salteu a foc fort les gambes pelades en una paella.
- Al fons del plat, munteu els cercles de la pasta fil·lo i, a sobre, el vel d'allada i la verdura.
- Col·loqueu-hi per sobre tres gambes a cada cercle.
- Poseu-hi una mica de l'aire fumat per sobre.
- Acabeu-ho amb les xips d'all i el julivert cruixent.