Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Quina aroma aporta, el safrà?

És una espècia molt apreciada arreu de Catalunya, on la consumim i produïm des de l'edat mitjana. A la cuina, a més de color, aporta aromes dolces i herbàcies, molt singulars i seductores.

En quins plats n'hauríem de posar?

Tradicionalment, es fa servir en plats de peix, d'arròs i de pasta, però també a la pastisseria, per fer cremes i bescuits. De tota manera, com que és un producte tan valorat, no hi ha cap problema per fer-lo servir en qualsevol plat que el cuiner consideri que es pot beneficiar de l'aroma del safrà.

L'hem de torrar o és millor posar-l'hi fresc?

Si el torrem lleugerament, en contacte amb una planxa, una paella seca i calenta o al microones (com indiquem a la recepta d'aquest mes), capturarem totes les fragàncies del producte. Els elaboradors recomanen guardar-lo en pots metàl·lics o de fusta, en un lloc fresc, sec i fosc.

Per què té un preu tan elevat?

Popularment, se l'anomena or vermell. El safrà són els tres estigmes dessecats dels pistils de la flor de la safranera i, per obtenir-los, se segueix un procés agrícola totalment manual que requereix una manipulació molt delicada: per a un quilo de safrà pur, calen 250.000 flors!

Preparació

  1. Per al peix: a la mateixa cassola on presentareu els macarrons, poseu un raig d'oli i sofregiu-hi l'all i el julivert picats. 
  2. Afegiu-hi el xerès i l'aigua, i coeu-ho 30 s. Tot seguit, poseu-hi els talls de rap salpebrats i deixeu-los-hi mig minut per cada cara. Reserveu els talls de rap i el brou de la cocció per separat. 
  3. Per a la salsa cremosa de safrà: a la mateixa cassola, sofregiu el porro amb l'oli i la mantega fins que quedi una mica daurat. 
  4. Afegiu-hi el safrà torrat (torreu-lo al microones 20 s, embolicat amb paper de cuina), el suc de la cocció del rap i la nata, i salpebreu-ho. Coeu-ho 1 min i tritureu-ho ben fi amb un túrmix.
  5. Per a l'acabat: talleu el carbassó a rombes petits i reserveu-los.
  6. Bulliu la pasta amb aigua i sal tal com s'indiqui al paquet. Quan falti 1 min per acabar la cocció, afegiu-hi el carbassó. 
  7. Escorreu-ho i mescleu-ho amb la salsa ben calenta i el rap. Afineu-ne el punt de sal i pebre, poseu-ho a la cassola i repartiu-hi el formatge ratllat per sobre. Gratineu-ho i serviu-ho. 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 283

TRENQUEM ELS MENÚS!

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Joan Capilla

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: