Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

En la llista llarga i interessant del patrimoni de plats de mar i muntanya que tenim al país, les mandonguilles amb sípia, probablement, és un dels més apreciats. La sípia s’expressa en aquest guisat amb la potència del marisc, i les mandonguilles de porc cal que siguin ben amanides i tendres a cada mossegada. El sofregit i la picada uneixen els sabors marins i els de la terra d’una manera excepcional. És un plat que podem arrodonir amb hortalisses fresques de cada temporada. El guisat funciona bé amb patates, amb carxofes o amb pèsols.

Aquest plat és, també, una mostra clara de com la cuina catalana entén la convivència entre ingredients humils i sofisticats. La clau és deixar que cada ingredient aporti el seu matís.

Identitat catalana

Els plats de mar i muntanya són una expressió autèntica de la cuina catalana, on es troben el millor del mar i de la terra. Clàssics com el pollastre amb gambes, els calamars farcits amb botifarra o l’arròs mar i muntanya reflecteixen l’enginy d’una cuina festiva i identitària, capaç d’harmonitzar sabors aparentment oposats amb un resultat exquisit i sorprenent.

Preparació

  1. Per al sofregit: poseu oli en una paella i sofregiu-hi la ceba a foc baix, fins que quedi ben confitada i rossa. Incorporeu-hi el tomàquet i el vi i continueu la cocció fins que el sofregit estigui al punt. Salpebreu-lo i reserveu-lo.
  2. Per a les mandonguilles: mescleu la carn i la cansalada amb la molla. Sofregiu la ceba i l’all uns minuts fins que quedin lleugerament daurats i incorporeu-los a la mescla. 
  3. Poseu l’ou, sal, pebre i el julivert picat a la barreja i formeu 16 mandonguilles. Passeu-les per farina i fregiu-les amb oli d’oliva, per segellar-les. Reserveu-les i reserveu també la meitat de l’oli resultant.
  4. Per al guisat: talleu la sípia a trossos i poseu-la en una cassola amb la meitat de l’oli de fregir les mandonguilles. Salpebreu-la i deixeu-la coure uns minuts.
  5. Aboqueu-hi 1 got d’aigua i deixeu-ho coure fins que l’aigua s’hagi evaporat.
  6. Amb un túrmix, tritureu els tomàquets, els alls, el julivert i el vi blanc, i incorporeu la mescla a la cassola. Deixeu-ho 10 min a foc mitjà i poseu-hi el sofregit. Deixeu-ho coure 5 min a foc baix.
  7. Poseu les mandonguilles a la cassola i afegiu-hi els pèsols i un parell de cullerots d’aigua calenta. Saleu-ho amb prudència i coeu-ho 3 min a foc mitjà.
  8. Feu una picada al morter amb tots els ingredients i incorporeu-la a la cassola, que quedi ben mesclada. Deixeu-ho 2 min més i rectifiqueu-ho de sal i pebre. Deixeu-ho reposar 5 min abans de servir-ho. 

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 
Portada Cuina 291

ELS PLATS DEL TEU ESTIU

  • Per estar al dia en el món gastronòmic
  • Els Subirós

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Subscriu-te al Newsletter de Cuina i rep cada setmana les millors receptes i les millors propostes gastronòmiques a la teva bústia

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de: