Preparació
- Esmicoleu la tonyina i poseu-la en un colador gran de malla fina. Peleu la ceba i l’all i talleu-los a trossets petits. Poseu la ceba a fregir amb oli d’oliva, a foc suau; a mitja cocció, afegiu-hi l’all.
- Abans que la ceba i l’all s’enrosseixin, poseu-hi els tomàquets, escaldats, pelats i tallats a trossets, el sucre, la farina, el llorer i el pebre, i fregiu-ho a poc a poc.
- Quan estigui tot cuit, deixeu-ho refredar i poseu-ho al colador amb la tonyina, perquè deixi anar l’aigua. Barregeu-ho bé i escorreu-ho dues hores més. Traieu les fulles de llorer.
- Poseu una paella d’uns 28 cm a foc lent amb una mica d’oli. Bateu bé els ous, saleu-los i tireu-los a la paella. Remeneu-los amb suavitat i qualleu la truita sense tombar-la.
- Abaixeu el foc al mínim i poseu el farciment de tomàquet i tonyina al centre, de manera transversal respecte al mànec. Emboliqueu el farciment amb la truita. Per fer-ho, alceu la paella pel cantó del mànec i, amb una forquilla o una espàtula, doblegueu la part de la truita aixecada per sobre del farciment. Després, sostenint la paella pel mànec fora del foc, doneu copets a la base del mànec perquè la truita es desplaci i en pugueu doblegar l’altra part.
- Un cop plegada la truita per sobre del farciment, gireu-la perquè la unió entre les dues meitats quedi a sota i deixeu-la coure una estona més.