Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

N'hi ha de mil i un sabors i de textures diferents, i és un ingredient imprescindible de moltes preparacions dolces, però el iogurt és molt més versàtil del que ens podem imaginar i, per això, aquest mes Carme Ruscalleda ens n'explica tots els secrets.

1. què necessitem per fer iogurt a casa?

El més pràctic és tenir una iogurtera i preparar una mescla d’un litre de llet sencera, a temperatura ambient, amb un bon iogurt, que actuarà de ferment. Ompliu els pots nets, secs i calents i, sense tapar-los, deixeu-los quallar a la iogurtera tapada, que mantindrà una temperatura de 43 ºC durant 8 h. Si busqueu textures molt cremoses, com la d’un iogurt grec, cal afegir una cullerada de llet en pols i una tassa de crema de llet a la mescla.

2. es fa servir només per a dolços?

No! De fet, el sabor acidulat d’un iogurt sense sucre es pot aprofitar en tota mena de combinacions: podem mesclar-lo amb fruita fresca, fruita seca, mel o melmelada, o convertir-lo en salses salades, com la tzatziki que us expliquem aquest mes.

3. quins avantatges té fer-lo a casa?

Tot i que és cert que al mercat trobem una gran oferta de iogurts, tots molt ben etiquetats en relació amb els ingredients i el sabor, si els fem a casa  tenim la possibilitat de fer-los al nostre gust, escollint els ingredients que més ens agraden. Fins i tot els podem fer amb llet sense lactosa, desnatada o begudes vegetals, tot i que, en aquest cas, tindrà una textura menys densa. 

Preparació

  1. Per a la salsa: en un bol, mescleu el cogombre ratllat amb una mica de sal i deixeu-lo en un colador, perquè perdi l’aigua.
  2. En un altre bol, barregeu el iogurt amb el suc de llimona, l’oli d’oliva i l’all picat.
  3. Incorporeu-hi el cogombre ben escorregut i treballeu la salsa.
  4. Afegiu-hi la menta fresca picada i amaniu-ho amb sal i pebre. Reserveu-la a la nevera.
  5. Per a la carn: cobriu la peça de rellom amb sal i reserveu-lo a la nevera 5 h.
  6. Renteu la carn i poseu-la a bullir en una olla a la mida del tall, just cobert d’aigua (no cal posar-hi sal), amb el llorer, la farigola i el pebre. Deixeu-la 2 h a foc baix. 
  7. Deixeu refredar el llom en el brou de la cocció i, un cop fred, eixugueu-lo i reserveu-lo a la nevera, protegit amb paper de plàstic transparent, fins al moment de servir-lo.
  8. Serviu la carn cuita i freda tallada a talls fins i acompanyeu-la amb el tzatziki.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 277

TERRINES. EL CLÀSSIC QUE TORNA

  • Plats del mes
  • Jo Baixas

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto