Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

La tupina és una recepta de la regió de Lleida i la Franja, fins a l’Aragó i València (on en diuen frito). És un elaborat de porc que es feia gairebé a totes les cases on podien matar el porc, els mesos freds de l’any. En feien el mandongo i acabava sent una trobada de veïns i/o amics per fer els diferents elaborats, en una gran festa marcada de l’any.

Entre aquests elaborats, antigament es deixaven el llom i la costella sencers penjats a les golfes de casa, on reposaven uns cinc dies, salpebrats amb abundància, i així s’hi aconseguia un punt de curació. La llonganissa, elaborada el mateix dia de la matança, també es penjava.

Preparació

  1. Talleu la costella a trossos de 100 g, la llonganissa a talls d’uns 10 cm i el llom a talls de 0,5 cm de gruix.
  2. Poseu-ho tot en una cassola de fang i afegiu-hi prou oli d’oliva verge per cobrir completament els trossos tallats, tots junts. Poseu-ho a foc baix i confiteu-ho unes tres hores, sense que arribi a fregir. Ha de desaparèixer tota l’aigua que pugui portar la carn perquè, així, es pugui conservar durant tot un any i es pugui anar consumint sense que es malmeti.
  3. Guardeu-ho en un tupí (recipient de fang, que es guarda en un lloc fresc i fosc) i podeu conservar-ho to un any.

La recepta pot tenir les variants de la carn que hi poseu. En el nostre cas, només fem servir la costella, perquè és el més melós de tots els talls; si ho fem amb llonganissa, com més dies la posem dins del tupí, millor. És un plat del qual es pot gaudir tot l’any.

 

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada CUINA 275

EL NADAL A LES TEVES MANS

  • Tot el que heu de saber per estar al dia
  • Francesc Fortí i Francina Suriñach

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Cuina.cat. Tots els drets reservats. C/ Perú, 186. 08020. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto