Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 242
Cuina núm. 242. Setembre 2020

Bojos per les croquetes!

En aquest número

Tendències

Tot el que cal saber per ser 'foodies' de debò

Genis del foc

Anna Payet

Casa Cacao

Girona va camí de ser la capital dolça de Catalunya. I més des que la família Roca hi va obrir aquest hotel, amb obrador i tot, dedicat a la xocolata.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Volem xurros amb xocolata!

Són granges, però sense animals. Uns establiments nostrats de la capital catalana on milers de petits (i no tan petits) ens hem delectat amb esmorzars i berenars amb xocolata desfeta, suïssos, xurros, melindros... Un paradís llaminer que no volem perdre!

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Sabors d'arreu, plats suculents

El xef Ferran Cerro, a Reus, s'inspira en mil referents, però ens fa sentir com a casa

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores a...

Sant Sebastià

Text: Silvia Artaza / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

The Goover Cream Ale

Una nova cervesa artesana nascuda a Sabadell. Es tracta d'una cream ale especial, un estil històric que va estar a punt de desaparèixer durant la llei seca americana. Per gaudir-ne amb tots els matisos.

Text: Joan Aguiló

Per fer boca / Gastroquiz

Jordi Vidal

A la trajectòria del xef del restaurant L'Espuran, de Lleida, no hi falten premis com el de millor cuiner jove del concurs Àngel Moncusí, el 2013, i haver passat per les cuines de Ferran Adrià i els germans Roca, entre d'altres.

Text: Ferran Caldés

A la cuina

Menú de setembre

Encetem el curs amb quatre receptes saludables que tenen com a protagonistes un lacti balear –el popular formatge de Maó–, un condiment aromàtic –l'estragó–, un peix mediterrani –l'escórpora– i una fruita dolça sucosa i carnosa –la pera–. Torneu a la cuina, després dels dies de més calor, per preparar plats sorprenents.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master class

Sense foc!

La cuina raw és una forma d'alimentació i un estil de vida basat a consumir aliments crus; també s'anomena cuina sense foc. Amb aquest mètode, es busca crear una forma de vida responsable, conscient i en harmonia amb la natura, sense patiment animal.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Existeix la croqueta perfecta?

Clàssiques com les de rostit o originals com les d'arròs amb llet. La varietat de farciments de les croquetes és tanta que difícilment podríem posar-hi límits, però si, a més, juguem amb el tipus d'arrebossat i amb la forma, la llista ja és inacabable. Per això, és impossible establir quina és la croqueta perfecta. Depèn del gust de cadascú. I, per si encara no heu triat la vostra guanyadora, us proposem quatre receptes, amb farciments i arrebossats diferents, perquè aneu practicant (i menjant!) a casa. Però sigueu valents, deixeu volar la imaginació i atreviu-vos a crear la vostra croqueta ideal. Encara que, assumim-ho, les de l'àvia sempre seran insuperables...

Text: Laura Conde / Recepta i cuina: Jani Paasikoski / Foto: Ajj Estudi / Estilisme: Natalia Mazzarella

A la cuina / El xef a casa

Un gaspatxo molt suau i amb una dolçor sorprenent

Laura Casanova és d'Artés, però des de fa deu anys viu a la masia Escrigas de Santa Maria de Merlès amb els seus dos fills. És pagesa i a Instagram la trobareu com a Candyliving. Amb Pep Nogué es van trobar al juny i van optar per un producte d'aquell moment, les cireres, per preparar-ne una sopa refrescant amb remolatxa i formatge.

Recepta i cuina: Laura Casanova / Foto: Enrique Marco

A la cuina

De vermell

Intensitat, calor, entusiasme... El vermell és un color estimulant i, ara que deixem enrere l'estiu i tornem a la rutina, hem volgut vestir els nostres plats amb ingredients d'aquesta tonalitat perquè ens transmetin la força necessària. Us proposem quatre receptes que provocaran emocions fortes al paladar. Deixeu pas a la passió i enamoreu-vos de la cuina més cridanera, però alhora saludable i energètica.

Edició: Carme Melià / Foto: Anna Garcia Frigola / Recepta i cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Plaers saludables

Pak choi

Text: Núria Coll

A la cuina

Amb el cap als peus

Els tentacles i la tinta són els trets més característics dels cefalòpodes, nom que, en grec, significa 'peu-cap'. Tot i que hi ha més de 800 espècies d'aquests mol·luscs, ens hem centrat en el calamar, la sípia i el pop per preparar-hi tres receptes de les que no deixen ningú indiferent. Combinats amb xoriço, farcits d'albergínia i gambes o, simplement, cuits a la planxa amb una vinagreta cítrica són tan temptadors que hem quedat atrapats en els seus tentacles.

Edició: Carme Melià / Recepta: David Caballero / Foto: Getty Images

A la cuina / Les postres de casa

Gelats!

Els de pal ens retornen a la infantesa i, trencant el tòpic que els gelats són per a l'estiu, Gemma Clofent ens proposa tornar a les classes assaborint-ne tres de molt refrescants. La fruita és la base d'uns polos que no només ens faran passar la calor, sinó que també ens faran reviure les hores felices de les vacances.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Al celler / Tria de tres

Bombolles roses, part imprescindible de la festa

Tot i ser aptes per acompanyar el plat més suculent, encara se'ls mira amb respecte

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler

El cap de Creus, país de vi

Text: Ramon Roset / Foto: Enrique Marco

Al celler / Remena, nena

Piules: còctels amb poca intensitat i moltíssim plaer

Que les temperatures siguin altes no vol dir que les graduacions alcohòliques també ho hagin de ser; al contrari

Text: Mar Calpena / Foto: Getty Images

Al rebost

Calendari

Setembre

Teníem ganes que arribés el setembre, perquè això vol dir que ja podem trobar les millors figues al mercat!

Text: Ferran Caldés

Al rebost / El decàleg

Civada

La civada és un cereal sense gluten energètic, nutritiu i molt fàcil de digerir. Es fa servir en gra, en flocs, en forma de farina i en forma de beguda vegetal. Els països nòrdics en són grans consumidors.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost

Els 10 essencials del rebost italià

Anem a comprar els productes imprescindibles per cuinar com la 'mamma'

El rebost italià s'assembla bastant al nostre i, com ens passa a nosaltres, no és exactament el mateix al nord que al sud del país. Hem acompanyat Antonella Speranza, una napolitana que viu a Barcelona i que és l'autora del blog La pasta per als catalans (www.lapastaperalscatalans.cat), a comprar els productes essencials del seu rebost i de la seva cuina, que és hereva de la que feia la seva àvia.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tant de gust

Herbes ecològiques de muntanya

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

El dolç japonès amb forma de peix

Taiyaki Born és una botiga especialitzada del barri del Born de Barcelona que elabora aquesta mena de gofres nipons de manera artesana, amb farciments salats i dolços, i amb gelat. També ofereixen la versió vegana de la massa per fer el besuc rostit.

Text: Carme Melià / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Llom ibèric vs. pernil ibèric

En la gastronomia mediterrània, els embotits tenen un protagonisme destacat i, dins d'aquest grup, a la Península, destaquen els que s'elaboren amb la carn de porcs de raça ibèrica. El llom i el pernil són els més coneguts, i us n'expliquem les característiques principals.

Text: Ferran Caldés / Foto: Getty images

Al rebost / Mediateca

Lectures per agafar el ritme

Hem passat un estiu diferent i comença una tardor que, com els últims mesos, es presenta estranya. La millor manera de passar-la i recuperar el ritme habitual és amb lectures com aquestes.

Text: Ferran Caldés

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pel... formatge blau

De vaca, d'ovella o de cabra, els formatges als quals s'afegeixen fongs de la família 'penicillium' aixequen autèntiques passions. A nosaltres ens embogeixen, ho confessem!

Fora de carta / Fes-me feliç

Marc Giró

Regals culinaris per impactar el comunicador barceloní

Text: Marijo Jordan / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Sopa de lletres

La proximitat és garantia de futur

Després d'anys de deslocalització de la producció agroalimentària, van començar a sorgir veus que advertien de la necessitat de prioritzar el que es produïa a l'entorn. Però també cal recordar que, per a això, necessitem pagesos i pastors que hi treballin.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Torrades amb gorgonzola, figues i raïm
  • Entrant amb formatge
  • Canelons de bolets
  • Sopeta de cireres i remolatxa amb formatge de cabra
  • Pesto vermell de remolatxa amb crackers de mill i tomàquet marinat
  • Escórpora a la balear
  • Croquetes d'arròs negre gratinades amb allioli
  • Croquetes de pernil ibèric
  • Croquetes d'ànec a l'estil xinès
  • Croquetes d'escalivada
  • Pop amb patates i xoriço
  • Calamars farcits d'albergínia
  • Broquetes de sípia a la vinagreta de llimona
  • Peres amb nous
  • Màgnum d'avellanes
  • Textures vegetals 
  • Pebrots a la siciliana
  • Amanida de xicoia i quinoa
  • Macedònia de fruita vermella amb sorbet de síndria i gerd
  • Uramaki vegan roll
  • Polos de fruita
  • Polos de pinya colada
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 30.000.

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto