Troba la teva recepta

Revista CUINA

Portada CUINA 223
Cuina núm. 223. Gener 2019

(Gastro) Propòsits per al 2019... i viure la vida ben entaulats!

En aquest número
Gastropistes

Per fer boca / Gastropistes

Amb banyes... o sense!

'Et voilà… le croissant!' Tot i que la majoria pensem que la mitja lluna pastissera és un invent francès, la història ens transporta fins a Viena, on un forner del segle XVII va idear-lo per celebrar la victòria contra l’imperi turc.

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Restaurant

Per fer boca / Taula reservada

La cuina casolana sí que té qui se l’estima

Enmig de la voràgine de tendències culinàries, agraïm els plats de tota la vida del Bar Sideral

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco

Genis

Per fer boca / Genis del Foc

Joan Carles Sánchez

Es Portal. Hotel Gastronòmic

De mercat, empordanesa, amb un punt de creativitat. Joan Carles Sánchez desplega el seu amor per la gastronomia i el territori en el marc d’una masia del segle XVI reformada. El xef mostra l’aposta pel quilòmetre zero amb la implicació en entitats de promoció de la cuina local, per fer de l’Empordà una destinació gastronòmica.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Postal Gastro

Per fer boca / Postal gastronòmica

Asunción

L'illa al cor d'Amèrica

La capital més provinciana d’Amèrica. Una mirada per damunt dels tòpics descobreix el bressol d’una cuina molt ameríndia que es distingeix dels seus veïns del Con Sud.

Text i foto: Enric Donate, guia turístic

Coradella

Per fer boca

Què passa amb la coradella?

Partia amb tots els desavantatges del món, però al final va guanyar la tercera edició del concurs El Plat Favorit dels Catalans contra tot pronòstic. Els veïns de Molins de Rei van embogir a l’hora d’aprofitar l’ocasió per defensar i donar a conèixer aquest plat de menuts de xai tradicional del seu poble.

Text: Josep Sucarrats / Foto: Enrique Marco / Recepta: Germán Puiggarí

Toni Massanés

Per fer boca / Sopa de lletres

Tornar a casa

El gastrònom Toni Massanés estrena secció a la nostra revista. I comença rememorant la primera etapa en què va col·laborar-hi, ara fa 18 anys, exactament en el número 1.

Text: Toni Massanés

menú GENER

A la cuina / Menú del mes

Gener

Ens recuperem dels àpats nadalencs amb unes propostes de temporada molt lleugeres: uns entrants d’api, una crema de pastanaga (una recepta mare que permet fer dissabte del calaix de les verdures) i un plat de salmó fresc amb botàriga, un preparat mariner de Sardenya. Per postres, apostem per una fondue de iogurt amb mandarines i kiwis.

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

El xef a casa

A la cuina / El xef a casa

Sec i mariner, quin gran arròs!

Aquest mes, Pep Nogué s’ha desplaçat fins a Olesa de Montserrat, on ha visitat Bea Galán, i han cuinat junts un arròs negre per llepar-se’n els dits. Descobriu quins consells li ha donat en Pep!

Recepta i cuina: Bea Galán / Foto: Enrique Marco

Bons propòsits

A la cuina

(Gastro) Propòsits per al 2019... i viure la cuina ben entaulats!

Text: F. Caldés - L. Canalejo - C. Melià / Receptes: David Caballero / Foto: AJJ Estudi (obertura) - Becky Lawton (receptes) / Ajudant de fotografia: Thomas Lefebvre / Cuina: Eva Garcia Hausmann

Masterclass

A la cuina / Masterclass

All negre

L'all tradicional se sotmet a un procés de fumat, pel qual s’ennegreix i perd el 97% de l’aroma, el gust és una mica dolç, amb una barreja de matisos salats, i la textura és tendra i molt suau. Original del Japó, és una alternativa saludable, ja que té totes les propietats nutricionals de l'all multiplicades per deu.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

Dashi

A la cuina

Dashi

El brou japonès

Un brou transparent, aromàtic, subtil i molt saborós que ens transporta al Japó més tradicional. Es pot prendre sol o fer-lo servir com a base de sopes, salses i guisats. Només necessiteu aigua, alga kombu i katsuobushi, un preparat fet de tonyina o bonítol ratllat sec, fermentat i fumat. És l’essència de l’anomenat 'umami', el cinquè gust. Gaudiu-ne!

Text: Carme Melià / Receptes: Manel Guirado / Foto: Food Photos/Cristina Rivarola / Cuina: Marian Montoro

Plaers saludables

A la cuina / Plaers saludables

Plàtan mascle

Aquesta fruita s’ha posat de moda, els darrers anys, des que n’hem descobert els nombrosos nutrients que conté.

Text: Núria Coll

Cols

A la cuina

Cols

Es diu que és una verdura senzilla i humil, però no per això deixa de ser imprescindible, sigui per aromatitzar brous —què seria de la nostra escudella sense les fulles de col?— com per ser la base de molts plats i guisats tradicionals, que inclouen el trinxat de la Cerdanya i la clàssica perdiu amb farcellets de col.
Crua, bullida o en guisat, a casa nostra la col —en tota les múltiples varietats— es consumeix des de temps immemorials, però, per trencar els tòpics, us en proposem tres receptes originals i sorprenents per gaudir de la cuina més saludable.

Recepta i cuina: Jani Paasikoski / Foto: AJJ Estudi / Estilisme: Natalia Mazzarella

Postres

A la cuina / Les postres de casa

De tota la vida

“De petita, al dinar de Reis de casa el meu padrí, sempre hi havia rebosteria per postres.” Amb aquest record encara molt present, Gemma Clofent ens delecta amb tres propostes temptadores per picar després del tortell de Reis o per degustar en una sobretaula. Petites mossegades que ens transporten a la infantesa més dolça.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Becky Lawton

Tria de tres

Al celler / Tria de tres

Uns vins especials per a uns àpats especials

Tres perfils de vi amb personalitat diferent i per a ocasions diferents. Busqueu l’ocasió!

Text: Àngel Garcia Petit

Remena, nena

Al celler / Remena, nena

Marlowe: quilòmetre zero i novel·la negra

Bar, hereu i, fins a cert punt, reencarnació del Gimlet, al barri barceloní del Born.

Text: Mar Calpena / Foto: Enrique Marco

Calendari

Al rebost / Calendari

Gener

Després de les festes és el moment dels bons propòsits i, si a partir d’ara voleu menjar més bé, preneu nota d’aquests aliments plens de nutrients

Text: Ferran Caldés

Taronges

Al rebost / Decàleg

Taronges

Popular per l’aportació de vitamina C, la taronja és el cítric més clàssic del suc dels esmorzars. Com a fruita de taula o com a ingredient d’una recepta, l’àmplia varietat de taronges us farà possible trobar la ideal.

Text: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Tant de gust

Al rebost / Tant de gust

Brous i cremes

Els productes 100% naturals i amb certificació ecològica són la carta de presentació de Can Garriga, al Vallès.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Tria bé

Al rebost / Tria bé

Suc vs. Nèctar

Ja sabem que sempre és millor menjar-nos la fruita sencera que no pas fer-ne suc, però, de vegades, ens és més pràctic fer-ho així. No tots els sucs són iguals i, de fet, val la pena conèixer les diferències entre els més habituals del mercat, el suc i el nèctar. Us les expliquem.

Text: Ferran Caldés

Botiga

Al rebost / L'adreça

'Take away veggie' a Tarragona

“Vegetarià per emportar”. Així es defineix TecaTÀLEM, un nou projecte del centre de la ciutat romana. Situat al costat de la rambla Vella, ofereix menjar vegetarià i vegà per donar sortida a una demanda que va a l’alça i que fins ara no estava coberta a la vila.

Text: Laia Canalejo / Foto: Enrique Marco

Receptes

Canapès de nap

Crema de pastanaga

Romesco d'all negre

'Ichiban dashi'

Fideus udon amb verdures i xiitake

Pastissets cruixents de trinxat amb salsa de iogurt i llimona

'Passata' de Monterosa

Coradella

Tall rodó de salmó

Arròs negre

Sardines amb verdures envinagrades

Saltimbocca de vedella amb albergínia fumada amb idiazabal

Suquet de bonítol amb dashi i patates

Estofat de cansalada viada i col

Torrada de bacallà fumat amb kimchi de col llombarda i guacamole

Cols de Brussel·les en broquetes amb cansalada curada i salmó

Postres convivials

Tatin de poma saltada amb ratafia i escuma de iogurt

Flamets

Trufes gelades

Coco confitat

Suc d'api i cogombre

Amanida de cigrons amb alvocat, raves i coriandre

'Patacón' de plàtan mascle

Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Portada CUINA 225

COM A CASA! POSEM COPENHAGUEN A TAULA

  • Celebrem els 18 anys del CUINA!
  • Una arrosseria bistronòmica (i més)

12 exemplars per només


29,90€

SUBSCRIU'T-HI​

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 25.000.

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona. Tel. 93 634 76 07

Amb la col·laboració de:

Receptes by CUINA utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto