Troba la teva recepta
CUINA compta amb el suport de les marques que estimen la gastronomia

Revista CUINA

Portada Cuina 255
Cuina núm. 255. Desembre 2021 - Gener 2022 2021

Revolucionem el Nadal!

En aquest número

Tendències

Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò

Genis del Foc

Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch

Disfrutar

Un projecte a sis mans que juga amb les emocions i la creativitat constant per a una experiència gastronòmica única al cor de l’Eixample de Barcelona.

Text: Xavier Sust / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / Gastropistes

Innovadors i singulars

Són gastronòmics, gurmets, capdavanters, de premi, però, sobretot…, són boníssims! Hem seleccionat deu productes d’alimentació singulars, que ens han sorprès i/o han destacat en concursos, fires o al Gastronomic Forum Barcelona.

Text: Carme Melià / Il·lustració: Nik Neves

Per fer boca / Taula reservada

Una nova aposta a l'Urgell

Podem assaborir plats fets amb molt de gust al Tastimotant, a Tàrrega.

Text: Judith Càlix / Foto: Enrique Marco

Per fer boca / 24 hores

Anvers

Text: Judith Càlix / Il·lustració: Toni Domènech

Per fer boca / Caçasabors

Peix cuinat amb fum

Truita de riu, llobarro, bonítol i verat són alguns dels peixos que Rooftop Smokehouse fuma, per demostrar que hi ha vida més enllà del salmó. Un obrador artesà al centre de Barcelona.

Text: Ànnia Monreal

Per fer boca / Gastroquiz

Montse Guardiola

Al Celler del Roser, Montse Guardiola Torres aposta per una cuina d'autor basada en els sabors tradicionals de les Terres de Lleida, amb productes com els cargols a la llauna i l'arròs com a protagonistes destacats.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

A la cuina / Menú del mes

Hivern

Aquest menú casolà que us presentem és ideal per als mesos més crus de l’hivern, amb plats que ens permeten escalfar el cos (com un aperitiu de botifarra i una crema reconfortant de primer plat), però que alhora mantenen el toc més glamurós de les festes de Nadal, amb les vieires, el guisat de rap i la presència del torró a les postres. Una proposta deliciosa!

Recepta: Francesc Murgadas / Foto: Anna Garcia Frigola / Cuina: Beatriz de Marcos

A la cuina / Master Class

La tècnica del gratinat

Ens agraden els canelons i els macarrons amb una crosta lleugera al damunt, més o menys daurada i amb tot el sabor del formatge. Però de gratinats, n'hi ha molts més, amb receptes, ingredients i tècniques diversos. Carme Ruscalleda ens explica com podem fer el gratinat perfecte.

Recepta i cuina: Carme Ruscalleda / Foto: Becky Lawton

A la cuina

Nadal a Les Cols

La família Puigvert Puigdevall ens obre les portes del restaurant Les Cols, on treballen la mare, les tres filles i, a la sala, el pare, en Manel. I al pis de dalt del mas, hi viu l’àvia, que encara cuina cada Nadal les receptes tradicionals de les cases de pagès, i que, al restaurant, han adaptat per convertir-les en exemples d’alta gastronomia. Per a aquestes festes ens proposen quatre plats amb rostit, un dels menjars indispensables de casa nostra.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco / Recepta i cuina: Fina Puigdevall i Martina Puigvert

A la cuina / El xef a casa

Un rostit molt tradicional amb salsa agredolça

Pep Nogué cuina amb un especialista en les grans aus dels plats de Nadal. Enric Ferré, pagès i avicultor de Rodonyà (Alt Camp), és el president de la IGP Gall del Penedès, a qui agrada cuinar “perquè és un tancament del cercle: faig servir productes produïts a casa per nosaltres mateixos, com el gall, hortalisses, oli... I perquè menjar és un dels grans plaers de la vida”.

Recepta i cuina: Enric Ferré / Foto: Enrique Marco

A la cuina

20 receptes de festa per impressionar

No ho podem negar, ens encanta obsequiar els comensals amb les millors menges en tots els àpats i, si parlem de festes, encara ens agrada molt més. Però, alhora, també volem gaudir dels bons moments sense haver de passar-nos hores i hores tancats a la cuina. Per això, us hem preparat una gran selecció de receptes festives que us faran quedar d’allò més bé dedicant-hi el temps just!

Edició: Carme Melià / Recepta: Sue Chávez - Delicooks - Valentina Gall - Adrian Geralnik - Eva G. Hausmann - Adriana Ortemberg - Carme Ruscalleda / Fotografia: Becky Lawton / Retoc: Guillermo López

A la cuina / Plaers saludables

Eviteu els refredats!

Ara que ve l’hivern, és hora de cuidar-nos bé i començar a potenciar els aliments que ens poden reforçar el sistema immunitari. I no oblideu que també és imprescindible tenir uns bons nivells de vitamina D, fer exercici físic de manera habitual i descansar bé.

Text: Glenn Cots

A la cuina

Vegetals per compartir

Hi ha res millor, per Nadal, que reunir-se amb la família i els amics per compartir un bon àpat? Us volem proposar alguns entrants originals i amb una cosa en comú: tenen els vegetals com a protagonistes. Si en voleu incloure més a la dieta, aquestes receptes, que són només una mostra de les que trobareu al llibre ‘Vegetales a todo color’, d’Albert Adrià (RBA, 2021), seran el millor començament dels vostres àpats.

Edició: Ferran Caldés / Recepta: Albert Adrià / Foto: Oriol Aleu

A la cuina

Delícies per regalar

Quan arriben aquestes dates, sempre hi ha un bon motiu per obsequiar amics i familiars amb un dolç. I si, a més, l’hem fet nosaltres mateixos, l’èxit està més que assegurat. Sigui per degustar en els àpats festius o per endolcir el ritual de l’amic invisible, us mostrem com podeu fer cinc llepolies artesanes i un licor casolà. Unes propostes fàcils d’elaborar i que faran feliç a qui les regaleu!

Edició: Carme Melià / Receptes: Valentina Gall - Jordi Roca - Toni Rodríguez / Foto: Becky Lawton / Retoc: Guillermo López

A la cuina / Les postres de casa

Fi de festa europeu

Els catalans optem per les neules i els torrons, però, i els europeus, amb quin dolç acaben els àpats nadalencs? Britànics i irlandesos es deleixen pel púding de Nadal (el ‘Christmas pudding’), els alemanys es decanten per un pa dolç, l’‘stollen’, i les galetes de gingebre triomfen a les taules festives de diversos països, com Suècia i els Països Baixos.

Recepta i cuina: Gemma Clofent / Foto: Bekcy Lawton

Al celler / Tria de tres

49 milions de bombolles

Tres escumosos per beure, maridar i brindar amb familiars i amics aquestes festes de Nadal.

Text: Joan Lluís Gómez

Al celler / Remena nena

Còctels de Nadal d'arreu del món

Res no fa tant Nadal com un bon brindis! Un còctel és una gran opció per obrir o tancar un àpat de celebració; a més, molts, a banda de tenir relació amb les festes nadalenques, es poden adaptar sense gaire esforç a casa.

Text: Mar Calpena / Foto: Pep Montoya / Estilisme: Beatriz de Marcos

Al rebost / Calendari

Hivern

Ja és aquí l’època d’arribar a casa amb ganes de quedar-nos-hi i dels plats que treuen fum. L’hivern ens empeny a buscar l’escalfor amb sopes i brous.

Al rebost / Decàleg

Gall dindi

La seva carn s’aprecia perquè té poc greix i un sabor suau, com també, molta aigua, per la qual cosa aporta poques calories. És una au habitual dels grans àpats de festa que trobareu sovint a les taules de Nadal.

Text i recepta: David Caballero / Foto: Anna Garcia Frigola

Al rebost / Tant de gust

L'Astre

Neules artesanes fetes al Vendrell.

Text: Ferran Caldés / Foto: Enrique Marco

Al rebost

'Delicatessen'

Quatre botigues on podeu comprar els productes més exclusius.

Text: Ferran Caldés - Carme Melià - Pau Sauri / Foto: Enrique Marco

Al rebost / L'adreça

Abricoc

Què hi ha darrere del que es menja?

El respecte per la terra i el producte de proximitat van empènyer Alba Plana a tirar endavant Abricoc, l’espai botiga de Fonteta (Baix Empordà) en què el factor humà i la qualitat dels productes van de bracet. Una botiga que vol donar veu als productors.

Text: Pau Sauri / Foto: Enrique Marco

Al rebost / Tria bé!

Ratafia vs. Mistela

Podríem dir que els licors són la cirereta del pastís que necessita tot àpat festiu. En temps de festa, és tradició prendre’n per ajudar-nos a fer la digestió, encara que, realment, són petites delícies que, amb moderació, ens ajudaran a animar la festa i l’estómac.

Text: Pau Sauri

Fora de carta / Quadern dels bojos

Bojos pels torrons

Tous, durs, tradicionals, de gustos exòtics, d’aquí, d’allà... Si hi ha unes postres de Nadal que resisteixen el pas del temps i l’embat de les modes foranes, no hi ha dubte que són els torrons. I ens encanten!

Fora de carta / Fes-me feliç

Agnès Busquets

Cinc regals gastronòmics per a l’actriu dels mil personatges.

Text: Marijo Jordan / Foto: Enrique Marco

Fora de carta / Sopa de lletres

Paraules que s'han de convertir en fets

Quan ens van proposar redactar un manifest per a una alimentació sostenible coincidint amb la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible de la ciutat, ens va costar d’acceptar. Ara cal donar-li sentit i impulsar-lo perquè sigui transformador en molts àmbits.

Text: Toni Massanés / Il·lustració: Mar Guixé

Receptes
  • Entrants de botifarra blanca
  • Crema de rabequet amb vieires
  • Macarrons mar i muntanya amb calamars i botifarra
  • Canelons de suc de rostit
  • Amanida de llagosta
  • Crema de marisc
  • Carrabiners confitats
  • Gambes amb panko i romesco
  • Gyozes amb bolets i gambes
  • Carpaccio de bacallà
  • Canelons de bou de mar
  • Tàrtar picant de gambes
  • Sopa Tom Kha Kai de pollastre
  • Pastissets de parmesà amb espàrrecs verds
  • ‘Pakora’ de verdures amb salsa de iogurt
  • Rap al vi negre
  • Platet
  • Pollastre amb angules
  • Tatin d’ànec amb peres
  • Tataki de mitjana de Wagyu, tàrtar de verdures i poma
  • Rotlle de vedella farcit al forn amb fruita seca i pomes confitades al romaní
  • Besuc al forn
  • Cuixa d’anyell amb cítrics, farigola i puré de patata aromatitzada
  • Gall dindi farcit amb verdures i fruites vermelles
  • Galta de porc Duroc amb Parmentier trufada
  • Lluç amb cloïsses i carxofes amb salsa verda
  • Pollastre a la mostassa amb moniatos
  • Filet de vedella amb salsa de bolets i verdures al forn
  • Timbal de confit d’ànec
  • Salsa Robert a la mostassa per al gall dindi
  • Mantega aromàtica per al gall dindi
  • Marinat d’herbes i iogurt per al gall dindi
  • ‘Gravy’ de gall dindi
  • Farciment d’albercoc, carn de porc, espinacs i brie per al gall dindi
  • Farciment de poma, nou i picada de porc per al gall dindi
  • Carpaccio de taronja amb torró
  • Caramels de toffee salats
  • Bombó de xocolata farcit d’aiguardent de gerds
  • ‘Christmas pudding’
  • ‘Stollen’
  • Galetes de gingebre
  • Crema de pastanagues rostides i comí
  • Rodonets de Nadal
  • Sopa de galets i bolets
  • Sashimi de xampinyons
  • Sopa tai de ceba
  • Licor d’herbes
  • Chutney de mango
  • Boletes de coco i xocolata i ‘mantecados’ de canyella
  • Gominoles de gerds
  • ‘Wassail’
  • ‘Kir royal’ de Nadal
  • ‘Eggnog’
  • Ponx a la romana
  • ‘Hot buttered rum’
  • ‘Vin chaud’ (o ‘Glühwein’)
Últims números publicats

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 
Portada Cuina 255

REVOLUCIONEM EL NADAL!

  • Tot el que et cal per ser un 'foodie' de debò
  • Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch

UN ANY DE CUINA PER NOMÉS 44,50€ (25% descompte)

SUBSCRIU-T'HI

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de CUINA i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 35.000.

 

© Som * La cultura de tots. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona.

Amb la col·laboració de:

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto